Foto: Natalia Medina, Adobe Stock. Montage: Natalia Medina. |
✔️Socialistiska svar
av Katja Raetz, specialistsjuksköterska // Artikel i Offensiv
- - -
"Prostitution kan inte förstås utan en maktanalys"År 1999 blev Sverige det första landet i världen med att kriminalisera köp av sexuella tjänster utan att samtidigt kriminalisera personerna, varav den absoluta majoriteten är kvinnor och tjejer, som säljer sex. Sexköpslagen kom till som ett resultat av en feministisk kamp. Lagen markerade att prostitution är del av mäns våld mot kvinnor och att kvinnors kroppar inte är till salu och att samtycket inte kan köpas. 25 år senare kan det konstateras att lagen har haft en viss begränsad effekt på efterfrågan av prostitution.
Enligt en undersökning av Folkhälsomyndigheten från 2017 har knappt 10 procent av männen i Sverige köpt sex. I en nyare undersökning från 2023 är den andelen cirka sju procent. Detta kan jämföras med Tyskland där prostitution, det vill säga både att sälja och köpa sex, är lagligt och där cirka 27 procent av männen har köpt sex. Undersökningen från 2023, som genomfördes på uppdrag av Sveriges kvinnolobby, visade också att 91 procent av kvinnorna i Sverige tycker att köp av sexuella tjänster ska vara förbjudet, vilket är en tydlig ökning sedan lagen infördes.
På andra sidan har andelen med denna uppfattning bland män sjunkit till 63 procent. Detta bekräftar den växande klyftan mellan män och kvinnor, där män som grupp betraktat har gått till höger i politiska och inte minst i feministiska frågor. En rapport från Jämställdhetsmyndigheten från 2021 visade att en konservativ kvinnosyn har fått fäste i synnerhet bland yngre män. Undersökningar med liknande resultat finns internationellt. Det finns också tecken på att fler unga män köper sex än tidigare. Detta är del av den globala antifeministiska backlashen, som bland annat får sitt uttryck i försvar av den ”traditionella” kvinnorollen och familjen, transfobi och en kvinnofientlig hypermaskulinitet som den så kallade manosfären.
Socialistiska feminister ser att sexköpslagen har varit betydelsefull just för att den var ett resultat av kamp, för att slå fast att prostitution är en form av sexuell exploatering där den som köper sex eller sexuella tjänster är förövaren. Samtidigt finns det stora brister, i synnerhet när det gäller stöd till de utsatta. Som metoouppropet #intedinhora visat kan våldsutsatta idag inte ringa polisen på grund av risken att inte bli trodd eller bli negligerad, för att bli utsatt för trakasserier eller anmälningar. Det finns exempel på att kvinnor som säljer sex anmäls av polisen för att bidra till brottslig verksamhet eller förlorarar sin lägenhet efter tillslag mot sexköpare.
"Per år uppskattas den globala sexhandeln ge 100 miljarder dollar i vinst…"Högervridningen med den alltmer repressiva asylpolitiken innebär att den stora majoriteten inom sexindustrin som kommer från länder utanför Sverige alltid riskerar utvisning. Detta har än mer förvärrats med nya skrivningar om bristande vandel, där prostitution explicit nämns. Föreningar som arbetar med att hjälpa kvinnor ut ur sexindustrin rapporterar att fokus för polisens arbete har blivit att jaga kvinnorna för att kunna utvisa dem, i stället för att jaga förövarna. Fem av sju regionala polisenheter mot människohandel har lagts ned. Enligt lagen är sexköp ett brott mot staten, inte mot kvinnan som är det verkliga brottsoffret. Som #intedinhora påpekar har därför kvinnan inte heller rätt till brottsstöd. Även skyddat boende kan nekas med hänvisning till prostitution. Unga som placeras på ungdomshem riskerar att utsättas för nya sexuella övergrepp.
Bland en del liberalfeminister och inom vänstern höjs det röster om att likställa prostitution som ett sexarbete med vilket arbete som helst. Argumentet är att kriminaliseringen av sexköp skadar de som arbetar inom sexindustrin och gör dem mer utsatta. Vänsterpartiet Die Linke röstade för en total legalisering i Tyskland och är aktivt inom Europaparlamentet för att stoppa en sexköpslag på europeisk nivå, även om fler kritiska röster nu börjat höras vilket Offensiv skrev om i höstas. Amnesty International har tagit ställning för legalisering. Andra kritiker av lagen, som RSFL, menar att de som säljer sex inte automatiskt ska ses som offer.
Vad RSFL, Amnesty med flera missar är utsattheten hos de som säljer sex. En överväldigande majoritet av dem är kvinnor, men även transpersoner är överrepresenterade. I argumentationen lyfts det fram att man behöver skilja mellan de som frivilligt säljer sex och de som tvingas till det. Vittnesmål från dem som kunnat lämna sexindustrin vittnar dock om att denna skillnad knappast finns i verkligheten.
Prostitution är oupplösligt förknippat med människohandel. Det blev tydligt efter legaliseringen i Tyskland, som ledde till en enorm ökning av människohandel specifikt för sexuell exploatering. Idag beräknas den vara 60 gånger så stor som i Sverige, på en befolkning som är 10 gånger så stor. Men även i Sverige är en majoritet av de utsatta inom prostitutionen offer för människohandel.
Enligt en sammanställning som Dagens Arena har gjort utsätts 6,3 miljoner människor för människohandel för sexuella ändamål dagligen i världen. I EU registrerades 4 000 offer år 2021, varav 90 procent var flickor och kvinnor. Per år uppskattas den globala sexhandeln ge 100 miljarder dollar i vinst, vilket motsvarar ungefär hela svenska statsbudgeten.
Fattigdom är inte den enda, men dock en viktig faktor. Pandemin och den efterföljande ekonomiska krisen har gjort att fler drivs till att sälja sex. Prostitutionen har också blivit vanligare bland yngre. Särskilt med appar som Snapchat, TikTok och andra sociala medier riktar sexköparna in sig mot unga. Sugardejting är ett exempel där unga dras in i att sälja sig själva till äldre män.
Utsattheten behöver inte bara bestå i fattigdom. Undersökningar från Jämställdhetsmyndigheten visar att barn och unga med tidigare erfarenheter av sexuella övergrepp, personer med intellektuella funktionsnedsättningar eller psykisk ohälsa, hbtqi-personer och personer i missbruk är grupper som är sårbara för att dras in i sexindustrin. Invandrare utan uppehållstillstånd och ensamkommande barn lyfts fram som särskilt utsatta. I en ny studie från Umeå universitet och Marie Cederschiöld högskola visas det att inom porrindustrin utsattes 88 procent för sexuella övergrepp som barn, 77 procent exploaterades för första gången som barn och att 65 procent våldtogs i samband med att de filmades.
En stor andel inom sexindustrin utsätts för våld. En kartläggning från Jämställdhetsmyndigheten 2021 visade att över 80 procent av de svarande hade blivit utsatta för påtryckningar eller brott i samband med att de sålt sex.
Prostitution kan inte förstås utan en maktanalys. Patriarkatet och med det prostitutionen kom till samtidigt som klassamhället, och som Friedrich Engels beskrev det, tjänar till att upprätthålla klassmotsättningarna och har genom samhällsutvecklingen förändrat och anpassat sig till dagens kapitalistiska system.
Våldet mot kvinnor, inkluderat prostitution och de olika varianterna av sexuell exploatering som porr, striptease med mera, är både delar av kvinnoförtrycket och upprätthåller det. Det är i sin tur en integrerad del av klassmotsättningarna idag.
Som Karl Marx förklarade är basen för kapitalismen utsugningen av arbetarklassen, som får lön genom att sälja sin arbetskraft under en viss tid. Att det är arbetarna som skapar vinsterna genom sitt obetalda arbete beslöjas av att arbetet är alienerat för arbetaren, det vill säga att hen är helt bortkopplad från varan som skapas, dess vidare användning och försäljning.
Inom prostitutionen är det kvinnans egen kropp som har gjorts till varan och som säljs till en man under en viss tid att förfoga över. Alieneringen är extrem där kvinnan känslomässigt behöver skilja sig från sin egen kropp, vilket kan ge långvariga fysiska och psykiska skador. Till exempel berättar en kvinna i ett tyskt tv-reportage om hur hon kan få känslor av äckel när hon kramar om sin dotter, trots att hon har lämnat prostitutionen. Därför anser socialistiska feminister inte att prostitution är ett lönearbete som andra yrken.
"På sidor som Onlyfans förflyttas gränsen mellan porr och prostitution snabbt…"Det är uppenbart att sexköpslagen inte har stoppat prostitutionen. På senare år har i och med den tekniska utvecklingen och digitaliseringen en allt större andel av köp och försäljning av sex flyttat över till nätet. På sidor som Onlyfans förflyttas gränsen mellan porr och prostitution snabbt när ”kunderna” pressar på för att få alltmer explicita bilder och filmer. Det är en illusion, att som den europeiska lobbygruppen European sex workers rights alliance kräva lättillgängliga, trygga onlineplattformar för försäljning av sexuella tjänster som skulle stå under kontroll av sexarbetarna själva. Det finns ingen jämställdhet mellan den som säljer och den som köper sex, utan den som köper sex utnyttjar den andras beroendeställning.
Lagar kommer inte att förändra ett klassamhälle som bygger på kvinnoförtryck. I Sverige och internationellt med kapitalistisk kris och ökad militarisering krävs det kamp mot att de fattiga och arbetarna betalar för krisen. Lönekampen och bättre arbetsvillkor, men även kampen för bra vård, skola och omsorg är centrala delar av feministisk kamp då det ger förutsättningar för anständiga livsvillkor för alla arbetare, men i synnerhet för kvinnor. Försörjningsstöd och barnbidrag behöver anpassas mot inflationen.
Feministisk kamp behöver inkludera kampen för de som säljer sex. Det är inte de som ska stigmatiseras, utan de som tror sig ha rätten till att köpa en annan människas kropp. Ekonomisk försörjning och trygg bostad är grundbehov som behöver vara uppfyllda. Det ska till exempel aldrig komma på råga att en persons inkomst från försäljning av sexuella tjänster räknas in i beräkningen av försörjningsstöd. Det ska vara stopp för vräkningar och rätt till skyddat boende vid behov. Det krävs försvar mot våldet, både från sexköparna och det statliga våldet. För detta behövs det utbildade enheter i varje region med kunskap om mäns våld mot kvinnor och om sexindustrin, kopplade till de avhoppar-mottagningar med fullgott terapeutiskt stöd som också behövs över hela landet. Rätten till asyl ska gälla oavsett ursprungsland.
Andra krav som behöver resas är rätten till hälsa med tillgänglig vård som motsvarar de komplexa behoven hos de som säljer sex och de som har lämnat, både för de fysiska och psykiska skadorna. Därför behövs det omfattande insatser och uppsökande verksamhet samtidigt med ekonomiskt stöd för att stödja dem som vill kunna lämna sexindustrin. Utöver det behövs särskilda insatser för unga med utbildad personal som inte skapar nya övergrepp.
Socialistiska feminister står i solidaritet med alla som exploateras inom sexindustrin, men vänder sig mot försöken till normalisering av prostitution. Detta är inte fritt sex och bidrar inte heller till någon sund sexualitet, varken för män, kvinnor, transpersoner eller ickebinära, så länge bilden främjas av att en annans kropp kan köpas. Tyvärr bidrar lobbyister för total legalisering av prostitution, även de som gör det med ändamålet att underlätta sexarbetarnas livsvillkor, till denna normalisering. Målet är att avskaffa sexindustrin helt och hållet.
Under kapitalismen kan de som förtrycks och utnyttjas inte få frihet genom att reglera sina förtryckare. Genom kollektiv kamp kan förtrycket pressas tillbaka. I slutändan kommer det dock att krävas ett socialistiskt samhälle utan klassklyftor, som kan lägga grunden för mänskliga relationer som är fria från patriarkala normer och tvång.■
Socialistiska feminister står i solidaritet med alla som exploateras inom sexindustrin, men vänder sig mot försöken till normalisering av prostitution. Detta är inte fritt sex och bidrar inte heller till någon sund sexualitet, varken för män, kvinnor, transpersoner eller ickebinära, så länge bilden främjas av att en annans kropp kan köpas. Tyvärr bidrar lobbyister för total legalisering av prostitution, även de som gör det med ändamålet att underlätta sexarbetarnas livsvillkor, till denna normalisering. Målet är att avskaffa sexindustrin helt och hållet.
Under kapitalismen kan de som förtrycks och utnyttjas inte få frihet genom att reglera sina förtryckare. Genom kollektiv kamp kan förtrycket pressas tillbaka. I slutändan kommer det dock att krävas ett socialistiskt samhälle utan klassklyftor, som kan lägga grunden för mänskliga relationer som är fria från patriarkala normer och tvång.■
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.