tisdag 10 december 2024

Stoppa kulturslakten i Haninge

Kulturföreningarnas manifestation utanför Kulturhuset 2 december. Foto: Stephen Rigney.

Blåbruna styrets kulturstrategi möter protester


av Stephen Rigney

- - - 
"En kultur för dem med höga inkomster eller ingen kultur alls"

Haninges blåbruna styre (M, L, KD och SD) slår mot det fria kulturlivet i Haninge. Finansieringen ska strypas. Resultatet blir att kulturverksamheter antingen tvingas stänga – eller höja avgifterna dramatiskt för att gå runt. En kultur för dem med höga inkomster eller ingen kultur alls, resonerar de blåbruna. Socialistiskt Alternativ uppmanar alla att protestera (se längst ned i artikeln)


Ungefär 60 personer samlades utanför Haninges kulturhus den 2 december för att visa sin opposition mot det blåbruna styrets planer på att skära ner på kulturen i kommunen. Manifestationen, som arrangerades av ett flera lokala kulturföreningar – Ormteatern, RoJ-teatern, Södertörns brass, Haninge riksteaterförening, ABF Södertörn och Handenterminalen Konst – var lika mycket en protest som en uppvisning av det rika kulturlivet som finns i kommunen, med musik, dans, konst och poesi tillsammans med tal om vad styrets förslag till en ny så kallad  kulturstrategi kommer att betyda för det lokala kulturlivet.
Men trots att den nya kulturstrategin är tänkt att gälla under hela perioden 2025-2031 har de lokala kulturföreningarna bara fått ett par veckor på sig att kolla förslaget innan det ska diskuteras på idrotts-, kultur- och fritidsnämndens möte den 11 december.

Bakom de fina orden om kulturens betydelse och vikten av ett bra kulturliv skriver styret i förslaget att ”[D]et kulturutbud som riktar sig till vuxna aktiva kulturkonsumenter behöver vara självfinansierat”. Men andra ord anser kommunledningen att finansieringen av kultur som riktas mot vuxna ska dras in framöver. Styret menar, på ett oroligt cyniskt sätt, att detta är nödvändigt för att kunna skapa bättre möjligheter för barn och ungdomar samt personer med funktionsnedsättningar att kunna ta del av och delta i kulturaktiviteter.
Men som Karin Levin, arrangör och ordförande i Ormteatern, påpekade kommer detta att ha förödande konsekvenser för det fria kulturlivet i Haninge. I bästa fall kommer många verksamheter att kraftigt begränsas och i värsta fall kommer andra att helt upphöra om den nya strategin antas. De som blir kvar lär inte ha något annat val än att höja sina inträdespriser, vilket kommer att slå hårdast mot låginkomsttagare.

Flera talare tog upp just om hur strategin kommer att leda till en klassuppdelning när det gäller vilka som ska kunna ta del av det lokala kulturlivet, samtidigt som det även kommer att slå emot styrets påstådda mål om att utöka tillgången till och utövandet av kultur bland barn och ungdomar.
Journalisten Jesper Bengtsson, som också deltog, menar att barn som växer upp med vuxna som inte kan ta del av kultur kommer inte heller att ta del av den. I stället blir kultur och konst något enbart för de rika och deras barn. Att det kommer att bli så framgår ganska tydligt av kulturstrategin, då kommunen fortsättningsvis kommer att fokusera på ”olika typer av samarbeten och arrangemang som engagerar en betalande publik”. Kommunen ska även satsa på att hitta bra matchningar med privata organisationer som kan finansiera.

Enligt styret är detta ”innovation och nytänkande” men det är egentligen raka motsatsen, menar kulturkritikern och forskaren Kim West. Det är snarare en återgång till det förflutna och den gamla idén om att kultur ska vara något som bara de som hade råd kunde ta del av och som skapades utifrån vad den som betalar ville få eller tyckte, snarare än som ett uttryck för mänsklig kreativitet.
Men vad som behövs är inte mindre offentlig finansiering utan tvärtom – mer pengar behöver satsas för att möjliggöra för alla att ta del av kulturlivet utan hänsyn till inkomst.

I början av året protesterade Socialistiskt Alternativ mot att kommunstyret via upphandlingar tog steg för att tränga ut billig och tillgänglig kultur samt fritid till förmån för mer exklusiva aktörer, samtidigt som kommunens egen verksamhet skulle sparas på, läggas ned eller säljas ut (från kulturskatter som Årsta slott till natur- och fritidsanläggningar som Fjärdlångs vandrarhem i skärgården). Det blåbruna förslaget till ny kulturstrategi har samma syfte – det måste stoppas.

Socialistiskt Alternativ uppmanar alla skriva på namninsamlingen Rädda den fria kulturen, protestera till kommunledningen och skriva insändare till lokaltidningen. ■

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.