Avtalsrörelsen 2023 slutade i ett svek från Sekoledningens svek, vilket möttes av protester från bland annat Sekoklubbar i Stockholm. Foto: Natalia Medina. |
Av Louise Strömbäck, skyddsombud, Socialistiskt Alternativs fackliga kommitteé // Artikel i Offensiv
- - -
"Inom Seko finns det skarp kritik mot LO-samordningen"
Avtalsrörelsen för 2025 kommer dra i gång om två månader och både Svenskt Näringsliv och fackförbunden har redan börjat förbereda sig. LO förbereder sig med att redan nu rejält svika sina medlemmar genom en överenskommelse om vaga och otydliga avtalskrav, med en total avsaknad på krav på en arbetstidsförkortning – en av de viktigaste frågorna för många LO-medlemmar.
Efter de kraftiga reallönesänkningar som har påtvingats landets arbetare under de senaste åren är den kommande avtalsrörelsen särskilt viktig för att återta det som har förlorats under pandemin och inflationen.
Bara 2023 sjönk reallönerna med hela 4,8 procent. Enligt tidningen Arbetet går en typisk arbetarfamilj 1 000 kronor back varje månad idag.
Ändå kommer inget krav från LO-samordningen vad gäller reallöneökningar.
Facken inom industrin har ännu inte satt märket som kommer att bli taket för lönekraven i avtalsrörelsen.
Men LO-facken har antytt att märket kommer att hamna på runt tre procent – ett hån mot LO-medlemmarna, som skulle behöva en löneökning på 10 procent för att komma i kapp de senaste årens reallönesänkningar och för att kunna täcka de kommande, skamlösa hyreshöjningarna.
Tidningen Arbetet skriver att lönerna på lång sikt, enligt Konjunkturinstitutet, kan öka med 3,5 procent per år under de kommande åren. Konjunkturinstitutet föreslår till och med högre siffror än vad LO verkar vara på väg att kräva. Och allt handlar om köpkraften – att arbetarna måste ha råd att konsumera, för hur ska kapitalet annars få sina vinster?
LO:s ordförande Johan Lindholm säger att samordningens krav är ett styrkebesked som visar att man står upp för medlemmarna. Detta är ett högst verklighetsfrånvänt uttalande. För LO:s medlemmar är det tydligt att LO står upp för företagen, arbetsgivarna, och offrar sina egna medlemmar.
Av 13 fackförbund som är med i LO var det bara ett som valde att inte vara en del av LO-samordningen. Seko reserverade sig, med argumentet om att krav på arbetstidsförkortning saknas. Det enda LO-samordningen har beslutat kring arbetstidsförkortning är att de fram till den 15 maj 2025 ska ta fram konkreta förslag på en förkortad arbetstid. Det innebär att förslagen kommer precis när avtalsrörelsen är över, vilket innebär att man inte kommer att kunna strejka för en arbetstidsförkortning.
Sekos förbundsordförande Gabriella Lavecchia menar att LO hade kunnat börja ta fram konkreta förslag redan efter LO-kongressen i våras och då haft färdiga förslag nu. Frågan har blivit allt viktigare för LO-förbundens medlemmar. Gabriella Lavecchia säger dock att det inte är klart att Seko ställer sig utanför LO-samordningen, utan att frågan kommer att diskuteras internt.
Inom Seko finns det skarp kritik mot LO-samordningen. Seko tunnelbanan har antagit ett uttalande emot LO-samordningens krav och ställer i stället egna krav på en löneökning på minst 8 procent på ett år och en sänkt arbetstid till 30 timmar per vecka med bibehållen lön. Dessa krav är betydligt mer förankrade i de verkliga behoven som finns bland arbetare idag.
Fler klubbar och sektioner på gräsrotsnivå inom facken behöver ställa hårda krav på sina förbund och i förlängningen på LO-ledningen.
Facktopparna tjänar inte sina medlemmar, utan viker ständigt ner sig för arbetsgivarna. Det krävs en kamp underifrån för att få igenom skäliga löneökningar och en arbetstidsförkortning nu. ■
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.