Nu behövs ett uppror mot det blåbruna styrets privatiseringar och nedskärningar. På bilden: kommunanställda demonstrerar mot 12-timmarspass i äldreomsorgen. |
Blåbruna styret privatiserar och skär ned – men höjer sina egna löner
Det blåbruna styret i Haninge (M, L, KD och SD) fortsätter attackerna på välfärden. Tidigare i februari klubbades privatisering av äldreboenden igenom – nu siktar de in sig på kommunens personliga assistans.
"Slut upp på Kommunal sektion Sydost demonstration mot privatiseringen av personliga assistansen måndag den 18 mars"I dag drivs den personliga assistansen i Haninge av både kommunen och privata företag. Nu vill det blåbruna styret, trots allt tal om "valfrihet", att det inte längre ska vara möjligt att välja kommunal regi – det ska bara finnas privata utförare
– Ingen av oss vill hamna hos ett privat företag. De privata har kortare uppsägningstid och sämre arbetsvillkor. Idag får vi betalt när vi har jour under natten hemma hos brukaren, men hos de privata är det vanliga att man bara får betalt får betalt för två timmar. Vi är också rädda att det blir som på andra privata ställen, att det blir mer oregelbunden arbetstid, ingen arbetstidsförkortning och mycket sämre vikarietillsättning som ju drabbar brukaren, berättar en av Haninges kommunanställda personaliga assistenter.
– Vi manar alla kommunanställda och haningebor att stödja de personliga assistenternas kamp. Slut upp på Kommunal sektion Sydost demonstration mot privatiseringen av personliga assistansen måndag den 18 mars utanför nästa kommunfullmäktige, manar Mattias Bernhardsson, Socialistiskt Alternativ.I grunden är privatiseringen ideologisk: privata vinster ska gå först, de anställda betalar genom sämre villkor. Kommunledningen, som inser att kritiken mot vinster i välfärden är massiv, försöker därför bluffa om vad förslaget innebär; Socialnämndens ordförande Sedat Dogru (M) hävdade i Mitt i Haninge att man "fortfarande kan välja kommunen som utförare", men "det är ett privat företag som kommer hem till dig istället". Hur går det ihop?
– Det går inte ihop, det är en dimridå. Även om brukaren som valt kommunal personlig assistans kan ringa kommunen och ställa frågor, så kommer de anställda som besöker samma brukare vara anställda av ett privat vinstdrivande företag och det företaget kommer att motta skattepengar från kommunen. Kommunanställda som inte vill gå över till privata utförare kommer att bli uppsagda på grund av "arbetsbrist", såvida det inte finns lediga tjänster i kommunen motsvarande den anställdes utbildning – vilket inte är troligt med tanke på de stora nedskärningar de blåbruna gör i äldreomsorg och socialtjänst, varnar Mattias Bernhardsson (SAV).
– De blåbruna hoppas spara sju miljoner kronor på privatiseringen av den personliga assistansen, vilket är lite jämfört med vad som skulle kunna sparas på politikernas löner, arvoden, representation, resor, förmåner samt kommunens utgifter för konsulting, säger Mattias Bernhardsson (SAV).Nu höjer politikerna i Haninge dessutom sina löner igen. Kommunstyrelsens ordförande, Sven Gustafsson (M), får en höjning från 90 933 till 94 417 kronor i månaden – ett lönelyft på 3 484 kronor i månaden, vilket är ett hån mot alla kommunanställda som bär upp välfärden med reallönesänkningar. Även de andra i kommunstyret från M, SD, L och KD ökar sina löner med över 3 100 till 85 833 kronor i månaden (därmed tjänar de 10 000 kronor mer riksdagsledamöterna).
Kommunstyrets nedskärningspolitik slår hårt: De har stängt en hel grundskola (vilkiet SAV och föräldrar tog strid emot) och vill se stordrift på barn; slaktar 3,6 miljoner kronor på personalbudgeten inom kultur och fritid, privatiserar kulturskatter samt otillgängliggör natur, fritidsaktiviteter och kulturutbud; utreder privatisering av SFI och arbetsmarknadsinsatserna; tar bort tidigare arbetstidsförkortning genom utfasning och räknar upp heltidsmåttet; privatiserar äldreboenden och personlig assistans.
Nu behövs det ett uppror mot den blåbruna nedmonteringen i Haninge! Vill du veta mer? Kontakta Socialistiskt Alternativ på info@socialisterna.org.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.