av Ida von Rosen, specialpedagog
- - -
"Det blir min tredje arbetsplats på 1,5 år och anledningen är enkel, vinsten är helig"Det är inte min grej att stanna på samma plats bara för att det är tryggt, så med ny utbildning och möjlighet till högre lön kastade jag mig ut i jobbsökandet och fick napp. Lönen var något under snittet för yrket, men en betydande ökning för mig. Skolan låg i ett så kallat extra utsatt område, vilket skulle innebära stora utmaningar. Utmaningar blev det också, men inte enbart på grund av skolans demografi.
Det visade sig att skolan gick med förlust och elevunderlaget sviktade. Det är inte konstigt, olika år föds olika många barn och det påverkar skolan, vilket lärare och skolledare vet. I icke-vinstdrivande skolor förklarar skolledningen för ansvariga politiker varför skolan går med förlust och ofta händer ingenting. I vinstdrivande skolor fungerar det inte så, utan alla skolor har nedläggningshot hängande över sig. Att satsa koncernens vinst på verksamheten går inte, vinsten är helig.
År 2022 gick Sveriges två största skolkoncerner med över en miljard i vinst. En miljard. Det motsvarar över 1 000 legitimerade, välbetalda och kvalificerade lärartjänster. Sug på den. Samtidigt som detta resultat levererades varslades 25 personer på min skola, mig själv inkluderad. Orsaken till varslet var att skolan gick med förlust. Hur kan en skola gå med förlust när koncernen går med vinst? Svaret är enkelt; vinsten är helig.
Under våren gick jag på intervjuer, bland annat ifrågasattes det hur jag kunde vara vänster och samtidigt söka jobb på friskolor. Tja, tyvärr behöver man vara pragmatiker, även när det svider. Så småningom fick jag ett nytt jobb inom den koncern jag nyss hade förlorat jobbet hos. Som den optimist jag är hade jag stora förhoppningar, och som de infriades! Jag fick ett fantastiskt arbete! Det var utmanande, omväxlande, utvecklande och roligt. Jag har aldrig trivts så bra på en arbetsplats.
Så kom november och ett akut personalmöte. Ledningen vallade ihop oss så att vi satt tätt, tätt. Stämningen var tryckt och jag började undrade vem som hade dött. Jag lät min blick svepa över de närvarande för att se vem det kunde handla om, men kom inte på någon som saknades.
Till slut tog rektor till orda och läste det brev hon hade fått. Kontentan var att hyresvärden hade haft ett tillfälligt skoltillstånd för lokalerna i tio år, och nu gick det inte att förnya. Alternativen som fanns var att hitta nya lokaler eller att stänga. Ett förnyat tillstånd var omöjligt att få på grund av högspänningsledningarna utanför. Hyresvärden hade haft ett tillfälligt skoltillstånd i tio år. Tio år! Varför? Egentligen är det inte så svårt, det är dyrare att skaffa permanenta tillstånd. Dyrare innebär att det påverkar företagets vinst och vinsten är helig.
En månad senare kom det slutgiltiga beskedet, skolan stänger till sommaren. Jag är på min andra skola sedan jag lämnade mitt kommunala arbete och ska snart börja söka arbete igen. Det blir min tredje arbetsplats på 1,5 år och anledningen är enkel, vinsten är helig.
Vinsten går inte att tulla på, inte ens för elevernas skull. I slutänden är det trots allt eleverna som blir de stora förlorarna på vinstdrivande skolkoncerner. Vi vuxna klarar oss alltid, men för skörare elever kan det vara förödande att dra ner på personal och att stänga skolor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.