”Vi hoppas på att detta ska bli avstampet för att ta kampen vidare inom kollektivtrafiken”, säger busschauffören Petri Myllykoski (Foto: Natalia Medina). |
Fack inom kollektivtrafiken går samman i protest mot försämringar och nedskärningar på arbetsmiljö och säkerhet den 31 maj
av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv
- - -
Den 31 maj kl 12 samlas anställda inom flera olika delar av kollektivtrafiken till en gemensam manifestation utanför landstingshuset i Stockholm för att protestera mot de konstanta försämringarna och nedskärningarna. Offensiv har pratat med en av initiativtagarna, Petri Myllykoski, huvudskyddsombud för bussförarna på Södertörn (Haninge, Tyresö, Nynäshamn).
Vad händer den 31 maj egentligen?
– Då ska vi ha manifestation vid landstingshuset. Det är för de som jobbar inom kollektivtrafiken i Stockholm. Rubrikerna på flygblad och affischerna är ”30 år av försämringar, nu är det nog”. Det har varit 30 år sedan privatiseringen av kollektivtrafiken i Stockholm, och alla som jobbar där kan berätta om att det har varit 30 år av försämringar konstant sedan dess.
– Det är också upphandlat, där upphandlingar sker vart tionde år. I varje upphandling blir det extra kännbart med försämringarna, för då ska de vinnas till lägsta pris. Då måste man dra in på saker – oftast på de som jobbar där. Det som är den stora kostnaden man kan påverka, det andra är ganska konstant.
– Känslan med alla man pratar med är att det är försämringar hela tiden. Se på pendeln, där lokförarna har varit ute i vild strejk då ansvariga tar bort tågvärdar för att spara pengar. De pratar gärna säkerhet, men man tänker pengar.
Varifrån kommer initiativet?
– Det kommer från oss busschaufförer från början, vi hade ett möte där vi diskuterade att vi borde göra någonting. De fackliga verktyg vi har generellt är det fackliga avtalet, BBA på bussidan, och vad gäller arbetsmiljödelen är det arbetsmiljölagen. Det vi jobbar mycket med, men bevisligen räcker inte det då vi har backat i 30 år. Det behövs en annan strid, en politiskt strid.
– Kampen handlar mycket om säkerheten, vilket finns med på vår affisch också: ”Värna säkerheten, stoppa vinstjakten”, som är aktuellt med tågvärdarna bland annat. Slutsatsen om vad som behövs är att kollektivtrafiken måste tas tillbaka i offentlig regi. Det är ett första steg för att kunna påverka ens arbetsplats och arbetsmiljö.
– Sen måste vi vara medvetna om att det inte är ett trollspö som gör allting bra heller; det handlar om hur kollektivtrafiken organiseras. Har man kvar samma slags New Public Management fast i offentlig verksamhet blir det ju ingen direkt skillnad. Vi måste bort med de idéerna och skapa arbetsplatser där folk mår bra och trivs.
– Det är en viktig fråga inom kollektivtrafiken, då det saknas folk eftersom ingen vill jobba där. Samma sak med sjukvården och andra delar av offentliga sektorn, och arbetsgivare samt politiker säger att det behövs ”mer folk” och att man ska ”göra det attraktivt att jobba där”, men är aldrig beredda att göra något konkret. Det ska aldrig kosta pengar; fina ord kan man dock strössla med, men det förändrar ju ingenting.
Vilka är med och arrangerar demonstrationen?
– Än så länge är Kommunal Stockholm Län, som jag tillhör, Seko Stockholm, Seko Tunnelbana klubb 111, och Seko Lokalbaneklubben.
Varför är det så viktigt att vi protesterar? Vad hoppas ni uppnå?
– Vi vill uppmärksamma problemen i kollektivtrafiken. Tanken är att olika delar från kollektivtrafiken berättar om situationen och talar om vad som behövs. Vi hoppas på att detta ska bli avstampet för att ta kampen vidare inom kollektivtrafiken.
– Vi förstår att en manifestation inte förändrar något, men målsättningen är att få samman folk som jobbar inom kollektivtrafiken i Stockholm och bygga gemensamt för att förändra systemet, samt bilda en grupp för kollektivtrafiken. Vad som händer sen får vi se, det ska diskuteras framöver vad nästa steg ska bli.
Är det fler som bjuds in nu? Antar att ni vill att allmänheten också sluter upp…?
– Än så länge har vi fokuserat på de som jobbar inom kollektivtrafiken, alla de facken och klubbarna. Vi har inte fått svar från alla än dock. Vi ska komma ihåg att kollektivtrafiken ligger med 2 miljarder kronor i minus i budgeten som ska ”hämtas hem”. Det innebär att tågvärdarna inte blir den sista nedskärningen, utan det kommer mer.
– Alla är välkomna att delta. Det är ju kl 12 mitt på dagen, vilket begränsar vilka som kan komma. Det är den tiden dels för att kollektivtrafiken går dygnet runt så spelar nästan ingen roll när en protest är, dels för att många vill att politikerna ska vara på plats och lyssna på vad vi har att säga, och även för att bussbranschen har en stor andel delade tjänster, så många av dem hinner in och demonstrera och sedan jobba igen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.