Anton Fendert (MP) pressas utanför trafikförvaltningen. Foto: Mattias Bernhardsson |
Text: av Elin Gauffin
- - -
Det var knökfullt av tågförare, tågvärdar, resenärer och fackliga kamrater på trottoaren utanför mötet med trafiknämnden i Stockholmsregionen. Ordföranden för trafiknämnden – Anton Fendert (MP) – kom ut och sa att beslutet står fast men att de är oroliga.
– Det är bara tomma fraser, kommenterade Susann Högye-Bäckman, ordförande för Seko pendelklubben:
– Han pratar om god dialog men våra skyddsombud har ju inte hörts. Jag pressade honom på hur han som miljöpartist kan verka för ett beslut som gör att biltrafiken kommer att öka.
Susanne Högye-Bäckman, ordförande Seko Pendelklubben. Foto: Mattias Bernhardsson |
Moa Friman är tågförare och har startat namninsamlingen Rör inte min tågvärd, som just nu har 23 578 namn. Hon förklarade i radio P4 Stockholm att skyddsombuden lagt en 6.6A som kräver stopp på ensambemanning, som arbetsmiljöverket tittar på nu. Avtalen går ut sista april och kravet på stopp för ensambemanning finns med som avtalskrav. Får de inte igenom detta blir det strejk sa Friman till radion.
Viktor Risling var en av de spontana talarna som gav sitt stöd. Han sitter i styrelsen för fackföreningen Seko Stockholm:
– Jag gick och valkampanjade för socialdemokraterna hela valrörelsen tillsammans med Jens Sjöström som nu sitter i trafiknämnden. Vi sa till alla att rösta på S så behåller vi tågvärdarna. Jag känner mig så ledsen över dessa lögner och att vi behandlades som röstboskap.Vänsterpartiet i trafiknämnden sa till undertecknad att de så klart röstat mot avskaffandet av tågvärdarna men att de sen inte kan göra så mycket mer. Budgeten är redan lagd. Men som en debattartikel i Arbetsvärlden från Rättvisepartiet Socialisternas fackliga kommittée skriver så borde Vänsterpartiet i alla fall börja med att hota med att fälla regionsstyret (S, C och MP) pga detta svek. Om budgeten redan är lagd kan de ta en annan viktig fråga där styret behöver vänsterrösterna.
Filmklipp från utanför trafikförvaltningen
Det var mycket bra uppslutning och tryck i dagens demonstration. Nu är det viktigt att trycket håller i sig och stegras fram till avtalsrörelsen. Här följer olika röster från deltagarna:
Dennis:
Dennis. Foto: Elin Gauffin
– Jag har jobbat som tågvärd sedan 2019 och på järnvägen sedan 1990-talet. Det här är åt helsike. MTR har aldrig fungerat. Det är förnedrande att de vill utplåna oss som arbetargrupp.
– Nu har de tänkt att när en person som behöver ramp ska komma på tåget så ska personen ta det med stationsvärden och inför hela hallen berätta om resan, destination, tidslängd mm. Stationsvärden, som idag inte ens har tillåtelse att gå på toaletten trots att det finns toaletter i varje kur, ska sedan följa med ut och lägga på rampen. Sedan får man hoppas att det funkar och att det möter upp en stationsvärd med ramp när man ska av.
– Jag hoppas att det blir strejk om det så krävs. I Finland strejkade tågförarna igår och jag vet att de kollar noga hur det går för oss och vi har även stöd av engelska järnvägsfacket.
Anton:
Anton. Foto: Elin Gauffin
– Jag säger som en resenär sa till mig igår “Vet du när nästa tågvärdståg kommer för jag vill inte resa med ett tåg som leker rysk roulette med mitt liv”. Säkerheten kommer att försvinna. Rampresenärer kommer nästan alltid spontant men det kommer inte gå i fortsättningen.
– Vi tågförare får ju inte jobba. Idag var det 70 av oss som bara skulle sitta och typ fika. Medan tågförare vägrar köra utan tågvärdar. Mitt jobb är nu att hela dagen öppna glasdörrarna vid Odenplan eller T-centralen. Dessa säkerhetsdörrar öppnas inte längre för de kameror som är uppsatta för att ersätta oss tågvärdar blockerar censorerna. Så istället för att jobba som tågvärd så ska jag stå och öppna glasdörrarna manuellt.
Karin Fritzson och Sari Nykvist. Foto: Mattias Bernhardsson |
Karin Fritzson och Sari Nykvist, två av alla de resenärer i behov av rampservice:
– Utan tågvärd på tåget så måste jag ringa SL i förväg och boka vilket tåg jag ska ta för att få rampservice. Jag måste planera varenda resa. Jag tappar min självständighet, rätten att resa som alla andra och att kunna vara spontan, säger Karin Fritzson.
– Det handlar om trygghet och säkerhet, att ha nån att fråga om hjälp. Vi vill kunna leva som alla andra, fyller Sari Nykvist i.
Tove Hansson och Anna Wikström, lokförare på pendeltågen sedan två respektive 22 år tillbaka:
– Vi är här för att stötta tågvärdarna. Det är ett stort säkerhetsproblem för oss om vi ska arbeta utan tågvärdar.
– Vi har känt till hotet mot tågvärdarna sedan sommaren 2021. Sen fick vi löften i valet att de skulle vara kvar, löften som nu sviks.
Noa. Foto: Per-Åke Westerlund
Noa, tågvärd:
– Jag vill stötta kollektivtrafiken och alla vi som jobbar i den. Det är synd vi ska behöva ha de här problemen för att privata bolag vill tjäna pengar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.