Susann Högye-Bäckman, RS-medlem och nu ordförande för Seko Pendelklubben (Foto: Natalia Medina). |
av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv
- - -
Den 24 februari hade Seko Pendelklubben årsmöte, där Susann Högye-Bäckman valdes till ny ordförande för klubben som länge har kämpat för att tågvärdarna ska vara kvar på pendeltågen.
– Vi har ett pågående samarbete med andra fackklubbar inom pendeln med vilka vi ställer gemensamma krav. Samarbetet innefattar alla fackklubbar inom pendeltågets område, utom Seko Lok. Vi har fyra krav som vi ställer gemensamt: Anständiga arbetsvillkor för personalen på pendeln, stoppa personalflykten, sätt säkerheten främst, och tågvärd kvar i hytten, säger Susann, som är medlem i Rättvisepartiet Socialisterna, till Offensiv efter årsmötet och fortsätter:
– Vi anser att det krävs en säkerhetstjänst, och vi kämpar för att tågvärdarna ska få vara kvar i sin nuvarande position. Det är en av de viktigaste frågorna för Pendelklubben. En annan viktig fråga är framkomligheten och tillgängligheten. Det som har presenterats är inte alls genomtänkt och det finns idag ingen godtagbar lösning.
– Om en person som sitter i rullstol behöver rampservice är det meningen att de ska informera stationsvärden, som då behöver lämna servicedisken för att gå till tåget och lägga ut rampen. Först behöver stationsvärden ringa och meddela detta, och även när hen kommer tillbaka efter uppdraget.
– Samtidigt innebär MTR:s kontrakt med SL (Storstockholms Lokaltrafik) att det krävs 100 procent bemanning på stationen, alltså att stationsvärden alltid måste vara synlig i biljetthallen. Stationsvärden får inte ens gå på toaletten som ligger bara ett par meter från där de sitter, och på många stationer får de varken rast eller måltidsuppehåll, utan förväntas äta diskret där de sitter framför luckan. Men när det kommer till rampservice har MTR sagt att de är beredda att betala vite varje gång servicedisken och biljetthallen lämnas obemannade.
– Utöver dessa frågor har vi just nu runt 40 aktuella förhandlingsärenden med MTR. Däremot väljer MTR ofta att betala vite till klubben istället för att ta förhandlingar. Detta trots att MTR Pendeltågen gick med 140 miljoner kronor i förlust 2022.
– De viten vi får från MTR använder vi bland annat för att betala för våra annonser mot MTR. Förra året blev det ramaskri kring en helsidesannons i Aftonbladet, och vi blev hotade om stämning av MTR:s vd Henrik Dahlin. Vi svarade att vi välkomnar en rättslig process, för då kanske vi åtminstone får svar på våra frågor. Efter det blev det väldigt tyst från MTR om vår annons.
– Den första mars kommer ytterligare en annons i Aftonbladet. I lokaltidningen Mitt i kommer vi annonsera om riskerna för försämring av tillgängligheten om tågvärdarna försvinner. Allt detta betalas av de viten vi får från MTR, avslutar Susann.
> Alla artiklar av eller om Susann Högye-Bäckman finns här
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.