Petri Myllykoski, huvudskyddsombud trafikområde Södertörn (Haninge, Tyresö, Nynäshamn). Foto: Natalia Medina. |
Skyddsombuden agerade när smittan ökade
"Arbetsmiljö, liv och hälsa måste få gå före ekonomi"Strax därefter beslutade SL att framdörrarna stängs i hela Region Stockholm. Detta är en viktig facklig seger.
– Arbetsmiljö, liv och hälsa måste få gå före ekonomi, säger Petri Myllykoski, busschaufför och huvudskyddsombud för trafikområdet Södertörn.
Det var den dramatiska smittökningen av omrikonvarianten av Covid-19 som fick skyddsombuden att resa frågan om nya skyddsåtgärder på bussarna i december:
– Det är bättre att försöka förekomma en stor smittspridning än att vidta åtgärder mitt i den. Men arbetsgivarna har hänvisat till SL hela tiden. Vi kunde inte vänta, utan lade skyddsstopp, berättar Petri och fortsätter:
– Sjuktalen har stuckit iväg, det är ont om chaufförer. Om alla insjuknar så kan ju inte bussarna gå helt enkelt.
Skyddsombuden har agerat efter krav på stängda framdörrar av väldigt många chaufförer som är utsatta vid framdörrarna och rädda för att bli smittade:
– Cirka 1000 resenärer passerar en busschaufför på väg in i bussen på en dag och de flesta bär inte munskydd, konstaterar Petri.
När SL valde att öppna framdörrarna i somras och istället montera in plexiglas som skydd försämrades sikten avsevärt och facket kritiserade arbetsgivarna för att sätta pengar före trafiksäkerheten:
– Vi tappade sikt på höger sida och i höger spegel. Plexiglasen reflekterade solljus. Vi drev frågan till Arbetsmiljöverket och vann. Det är stängda framdörrar som är det enda alternativet, slår Petri fast.
Beslutet om stängda framdörrar gäller till den sista januari, då det kan förlängas.
– Då tar vi nya tag. Men det lönar sig att ta strid och trycka på. Annars hade frågan om framdörrrana förhalats och tagit mycket längre tid, förklarar Petri.
av Mattias Bernhardsson
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.