Säg upp avtalen – kamp för trygga jobb och mot facktopparnas svek (Foto: Natalia Medina). |
✔️Stora prisökningar ✔️Högre bolagsvinster ✔️Reallönesänkningar hotar
av Per Olsson // Artikel i Offensiv
- - -
Inflationen i Sverige ligger sin högsta nivå på 28 år (inflation är penningvärdeförsämring som uttrycks i ökade priser). De ökade priserna sänker reallönerna, särskilt för arbetarna. Löner och pension hänger inte alls med prisökningarna.
Enligt beräkningar som har gjorts av Swedbank innebär den ökande inflationen att en genomsnittlig tvåbarnsfamilj förlorar 500 kronor i månaden.
Inflationen pressar dessutom räntorna uppåt, vilket lägger ytterligare bördor på hushållsekonomin.
I december 2021 låg inflationstakten på 4,1 procent som ska jämföras med att lönerna ökar med bara 2 till 3 procent i år. Under december noterades den högsta månadsförändringen för priserna på el som uppmätts under 2000-talet, enligt Statistikmyndigheten SCB.
Men även priset på mat ökar snabbt, särskilt priset på grönsaker.
"Det är fullständigt huvudlöst och ansvarslöst att vänta ännu ett år innan nya lönekrav formuleras"Mitt under pandemikrisen slöts låga och långa löneavtal. Som vanligt var Facken inom industrin de första att sluta avtal och det avtalet blev sedan ”märket” – ett lönetak. Den uppgörelse som ledningen för Facken inom industrin undertecknade gällde från den 1 november 2020 till och med den 31 mars 2023. Kommunals avtal var ännu längre och sträckte sig över fyra år.
Förutom att avtalen var för långa och att nivån var alldeles för låg blev det Ingen retroaktiv löneökning från den 1 april. Avtalets sista år kunde dock sägas upp om ”förhållandena väsentligt förändrats”, vilket inflationens återkomst måste sägas utgöra.
I tysthet och utan diskussion inom facken beslöt dock topparna inom Facken inom industrin i september förra året att inte säga upp sista avtalsåret. Beslutet motiverades med att:
”Innevarande avtalsperiods löneökningstakt har hittills gett reallöneökningar och bedöms fortsätta att ge det även under 2021 och 2022. Det innebär att innevarande avtalsperiod kommer att ge reallöneökningar varje år” (pressmeddelande från Facken inom industrin den 28 september 2021). Det var på tvärs med verkligheten.I september ifjol låg inflationen på 2,8 procent och trenden var tydligt uppåtstigande. Facktopparnas beslut var en gåva till storbolagen, som under 2021 noterade en vinsttillväxt på uppemot 50 procent.
Sista avtalsåret måste sägas upp om reallönerna ska kunna räddas. Det är fullständigt huvudlöst och ansvarslöst att vänta ännu ett år innan nya lönekrav formuleras. Det behöver göras nu.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.