Nedläggningen av Nattugglan i rivs upp efter kampanj av föräldrar och Rättvisepartiet Socialisterna
”Upphävande av beslut om avveckling av kommunal omsorg på obekväm arbetstid (Nattugglan)”. Beslutet togs på dagens möte med Grund- och förskolenämnden i Haninge.
Mattias Bernhardsson, arbetsplatsorganisatör för Rättvisepartiet Socialisterna som tagit strid för Nattugglan, beläget i Handen, tillsammans med ett tiotal föräldrar och 14 tidigare anställda på det fuskföretag i Brandbergen kommunen först ville skulle ta över förskoleverksamheten, kommenterar beslutet:
– Detta är en viktig seger, att vi ska en ha trygg kommunal barnomsorg på obekväm arbetstid istället för vinstdrivande fuskföretag, särskilt för alla föräldrar med samhällsbärande jobb. Vår kampanj visar också att föräldrar och anställda har makten att påverka när de går samman, säger Mattias.
Mattias Bernhardsson (RS)
– Att Nattugglan blir kvar är bland det bästa som skulle kunna hända för vår familj, säger föräldrern Josefin Tranbäck som varit aktiv för att rädda Nattugglan under det senaste året.
– Nu känner jag att min 2-åring kan fortsätta vara i trygga händer kvällstid med omsorg utan vinstintresse, betryggande bemanning, vedertagen pedagogik och brandsäkerhetsplan, konstaterar föräldern och medkämpen Sara Myrsell.
– Nattugglan blir kvar på grund av pressen av oss, inte för att politikerna själva ville. Det känns bra men samtidigt lite osäkert för framtiden med tanke på kommunens historia att hantera saker och ting, uttrycker föräldern Marcela Valenzuela Cornejo, också aktiv i kampanjen.
– Jag tror inte kommunen hade något val i frågan efter vår kampanj som avslöjade det så kallade ”privata alternativet”. Nattugglan garanterar en helt annan säkerhet med krav på en fungerande verksamhet, säger Alejandra Alvarez Gustafsson, också förälder och medkämpe i kampanjen.Politikerna i nämnden baserade hela sitt beslut att lägga ned Nattugglan på att det privata "Haninge Ekobarn AB" skulle kunna ta emot alla barn. Men någon vidare granskning av det privata företaget gjordes inte. Det gjorde däremot kampanjen för att rädda Nattugglan:
"Vid en enkel koll finner vi att Haninge Ekobarn AB helt saknar anställda, inte har lämnat in skattedeklaration och är helt avregistrerade från F-skatt. Enligt Skatteverket är bolaget ”passivt”, skrev Rättvisepartiet Socialisterna i en artikel.
Två dagar senare gick förvaltningen ut med att de har "fått kännedom om omständigheter gällande alternativen till Nattugglan som behöver utredas vidare". Strax därefter beslutade nämnden att dra in rätten till bidrag. Men nämnden vägrade riva upp beslutet att lägga ned Nattugglan, istället skjöt man upp verkställandet av nedläggningen i väntan på att att ett annat privat alternativ skulle uppenbara sig. Fuskföretaget såg sin chans och sökte bidrag för sin förskoleverksamhet under ett nytt namn: "Haninge Lekobarn AB" (de lade till ett L i namnet).
Då skrev Mattias Bernhardsson och 12 föräldrar ett öppet brev till nämnden med krav på att ansökan skulle avslås på nytt. Bland annat uppmärksammades politikerna på att skatteskulden på 2,8 miljoner kronor kvarstår och att företaget inte betalat in till de anställdas tjänstepension till Folksam.
Då skrev Mattias Bernhardsson och 12 föräldrar ett öppet brev till nämnden med krav på att ansökan skulle avslås på nytt. Bland annat uppmärksammades politikerna på att skatteskulden på 2,8 miljoner kronor kvarstår och att företaget inte betalat in till de anställdas tjänstepension till Folksam.
"14 tidigare anställda skrev ett brev till förvaltningen med vittnesmål om slavliknande villkor"Rättvisepartiet Socialisterna samlade också vittnesmål från f d anställda på fuskföretaget – vilket resulterade i att hela 14 tidigare anställda skrev ett brev till förvaltningen med vittnesmål om slavliknande villkor, löner via swish, kränkningar och även användandet av outbildade personer i beroendeställning gentemot ägaren som gratis arbetskraft i förskolan.
Strax därefter avslog nämnden för andra gången fuskföretagets ansökan om bidrag för att bedriva förskoleveksamhet på obekväm arbetstid. Därmed fanns det heller inget "privat alternativ" att ersätta den kommunala barnomsorgen på obekväm arbetstid med och nu har nämnden beslutat att upphäva beslutet att lägga ned Nattugglan.
– Det är en stor lättnad att detta beslut rivs upp, det har varit en börda som helt onödigt lagts på oss föräldrar för att nämnden inte gjort sitt arbete. De har brustit i sitt uppdrag – de verkar inte ha kontrollerat, utrett eller vidtagit åtgärder mot sin upphandlade verksamhet, trots att bristerna varit uppenbara. Nu har nedläggningsbeslutet rivits upp och man kan ju bara hoppas att detta inte är ett smakprov på hur nämnden generellt sett sköter medborgarnas angelägenheter, säger Sara Myrsell.
Däremot har nämnden, skandalöst nog, gett fuskföretaget bidrag till att fortsatt bedriva ”pedagogisk omsorg” på dagtid. Kampanjen kommer fortsätta kämpa för att fuskföretaget får totalt verksamhetförbud. Men det är en stor seger att de inte tillåts ta över föreskoleverksamhet på obekväm arbetstid.
Läs om våra andra segrar i år:
> Haninge tvingas höja tillbaka friskvårdsersättningen
> Extra pedagogtid i förskolan blir kvar
> Vildmarken på Ornö blir naturreservat
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.