måndag 5 april 2021

2,4 ton avfall plockades i Haninges skogar


220 deltog i stor miljöavfallsstädning i 30 skogsområden i Haninge

"Bli en miljöhjälte – nu rensar vi Haninges skogar på avfall". Det var namnet på påskhelgens stora event som organiserades av kampanjen Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap i söndags. 

Robert Bielecki
Över 220 deltog och plockade minst 2,4 ton dumpat avfall i 30 skogsområden runt omkring Haninge. Främst hittades plast, papp, frigolit, gummi, fimpar, glas, engångsgrillar och halvtomma flaskor med handsprit. Dessutom hittades batterier, metallskrot, taggtråd, gasbehållare, t-rödsflaskor, bensindunkar, smörjmedel, avloppsrensmedel och motorolja.
– Det är sorgligt att det slängs skräp i vår vackra natur. Jag och min sambo fyllde nästan två sopsäckar mellan järnåldersgravfältet i Jordbro och Gullringskärrets naturreservat. Vi hittade även stora fordons- och industriskrot både på gränsen till och inne i naturreservatet, exempelvis en bilaxel och en stor kvadratisk metallskiva från tillverkningsindustri, säger Robert Bielecki, aktiv i Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandsskap och Rättvisepartiet Socialisterna (RS).
Mattias Bernhardsson

Mattias Bernhardsson, organisatör för söndagens miljöavfallsinitiativ, berättar varifrån allt avfall kommer:
• Överfulla miljöstationer och sopkorgar som töms för sällan av SRV och kommunen, när fåglar öppnar soppåsarna som ställs ute i det öppna blåser avfallet bland annat till skogs.
• Företagsdumpning.
• Privatpersoner på utflykt/hundpromenad med mera.
• Bilister. Mycket av allt det avfall vi ser längs vägarna blåser också till slut till skogs.
– Problemen är både strukturella och individuella; nedskärningar i SRV och kommunen, avsaknad av kraftåtgärder mot företag, en allt lägre friluftsvana och kunskapsnivå om naturen samt följaktligen mindre respekt för naturen, sammanfattar Mattias och fortsätter:

Vido Ratkovic plockade nästan 20 kilo avfall
– Att hålla naturen fri från skräp och gifter som utgör livsfara för fåglar och djur samt förorenar skogsmark och vatten är allas vårt ansvar. Problemet är när kommunen går i helt motsatt riktning, vilket dessutom sänder fel signaler till alla andra. Vi kräver bland annat att kommunledningen stoppar de beslutade nedskärningarna på Miljöverkstan; naturskolan vars aktiviteter, övningar och workshops utbildar skolklasser, nyanlända samt även allmänhet kring natur, hållbarhet, ekologi, allemansrätt, respekt och kretslopp.
– Kommunen borde ha informationskampanjer, på flera språk, om vilken effekt olika avfall och gifter har i naturen. Men också ta ansvar för och hålla rent i skogsmarken kommun själva äger. Särskilt behövs både fler papperskorgar längs vägarna vid de populäraste besöksplatserna och att papperskorgarna töms oftare, fyller Robert på.

– Vi ska också komma ihåg de enorma mängder avfall de stora industrierna dumpar dagligen på ohållbara soptippar, i skogspartier och i vattendrag. Och de stora skogsbolagens skövlingar av skogar med stora naturvärden, även naturreservat, påhejat av det kapitalistiska etablissemanget. Vad för budskap sänder det till privatpersoner om varför det är viktigt att de ska hålla naturen ren?, frågar Robert och fortsätter:

 – I slutändan krävs det en omvälvning av det ekonomiska system som förpestar vår natur lokalt, regionalt, nationellt och globalt. Ett socialistiskt systemskifte. Det avgörande för förändring är engagemanget underifrån, att bygga rörelser. Så vi är inte bara ute och plockar det andra har dumpat, vi agiterar för att höja medvetenheten och kräver skärpning av både Haninge kommun, SRV, privatpersoner och företag, avslutar Robert Bielecki.
Läs också:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.