onsdag 3 mars 2021

12-timmarspassen i Haninge: "Inte mänskligt"


✔️ Utbrända ✔️ Förtidspensionerade ✔️ Söker nya jobb


av Mattias Bernhardsson, organisatör Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg
- - -

Två år har snart gått sedan Haninge kommun införde obligatoriska 12-timmarspass inom äldreomsorgen.  Hur påverkades de anställda. Hur mår de idag?

En kort tillbakablick: Våren 2019 införde Haninge kommun obligatoriska 12-timmarspass på kommunens vård- och omsorgsboenden. Detta ledde till det största personalupproret i Haninges historia; en majoritet av de anställda på kommunens boenden anslöt till kampanjen Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg och flera demonstrationer hölls utanför kommunhuset. 
"De som beslutat om schemaförsämringarna kan omöjligen förstå hur det är att jobba med demenssjuka, med psykiskt sjuka, med redan dålig lägstabemanning, med alla tunga lyft vi gör", skrev över 150 anställda i ett gemensamt upprop mot 12-timmarspassen.
Vi slog larm när antalet tillbud och incidenter sköt i taket och varnade för effekterna av denna stora försämringen av arbetsmiljön. Samtidigt har chefer börjat skälla ut anställda och skyddsombud som rapporterar om tillbud och incidenter
Vi manar alla fortsätta skicka in insändare till Mitt i Haninge och pressa Äldrenämndens politiker via telefon och mail.

Denna vecka har jag talat med ett antal anställda på kommunens äldreboenden i Västerhaninge, Tungelsta, Handen, Vendelsö och Dalarö – samt tyvärr före detta anställda – om vilken effekt de påtvingade 12-timmarspassen haft för dem. Deras berättelser ger en bild av vilken horribel tillbakautveckling av arbetsvillkoren som skett. Vi kommer aldrig att ge upp striden mot 12-timmarspassen. ■

Röster om 12-timmarspassen:


Alejandra Nilsson, undersköterska:

– 12-timmarspassen påverkar både arbetsförmågan och privatlivet. Man är trött, har ont i kroppen, känner stor stress och har svårt att sova. Jag håller på att leta efter en annan utbildning för att byta jobb.

Anne Millberg, vårdbiträde och  förtidspensionerad pga 12-timmarspassen:

– Jag har tagit ut förtidspension. 12-timmarspassen var för tunga, det var inte mänskligt. Dagen efter var man som en zombie, tung i kroppen och så trött att man inte orkade inte göra mycket.

Miraliyeva Gulnara, undersköterska:

– Jag är 60 år. Jag känner mig väldigt mycket tröttare. Det är stor skillnad att jobba 8 timmar eller 12 timmar.

Malla Törnqvist, undersköterska och pensionerad pga 12-timmarspassen:

– Jag har gått i pension. Jag hade kunnat jobba längre, men på grund av 12-timmarspassen och att vi inte längre fick välja semesterperiod själva så fick det räcka för mig. Hoppas att det blir en ändring för dem som jobbar kvar.
Sofia Andersson, undersköterska:

– Vi lyckades få bort 12-timmarspass på natten. Men all personal på dagen och kvällen har nu blivit tvingade till ett 12-timmarspass per månad. Det är stora förändringar nu. Boende prioriteras inte längre. De äldre får inte längre välja välja vilken dag i veckan de duschar på eller om de ska duscha morgon eller kväll. Personal kastas runt på alla avdelningar. Jag har aldrig varit med om något liknande sen jag började jobba inom vården. Min kille jobbar dag/kväll och vi bägge två har nu börjat fundera på att avsluta våra år inom vården. Det är inte mänskligt längre och ledningen är katastrof. Man börjar ge upp. Det synd om dom äldre tyvärr.

Anastasia Ali, undersköterska:

– Jag jobbar både på privat och kommunalt boende. Som invandrare måste jag jobba mycket mer än 100 procent för att kunna ha en pension att leva på. Det gör att man inte har så mycket privatliv, särskilt med alla 12-timmarspass.

Jonna Olsen, vårdbiträde, tjänstledig pga 12-timmarspassen:

– 12-timmarspassen bidrog till att jag tog tjänstledigt för att plugga istället. I kombination med att jobba varannan helg tar det för mycket tid från familjen.
Inger Granberg, undersköterska:

– Man är helt slut i kroppen och knoppen efter 12 timmar.

 

Tidigare artiklar om vår kamp mot 12-timmarspass och nedskärningar i Haninges äldreomsorg:

Därför drabbas Haninge hårdare av covid-19 (7 maj 2020) 
Anställda kräver skyddsutrustning på Haninges äldreboenden (31 mars 2020)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.