Rättvisepartiet Socialisterna kräver att staten finansierar regionerna så taxichaufförer kan anställas att börja köra vårdpersonal och patienter till och från sjukvården samt betala för att smittsäkra taxibilarna
av Elin Gauffin och Mattias Bernhardsson
- - -
- - -
SL:s “Åk helst inte med oss”-reklam och regionansvariga som säger att “kollektivtrafiken ska bara vara för vårdanställda” är ett orimligt skuldbeläggande av arbetande människor som inte kan jobba hemifrån. Rättvisepartiet Socialisterna säger: sluta försöka splittra vårdpersonal mot andra, utan ta dem på allvar. Det är en skandal att regionen inte ordnar säkra resor för vårdpersonalen.
"Taxichaufförer behöver körningar för att överleva och vårdpersonal behöver säkra resor"Sjukvårdskrisen motsvaras av en liknande kris i Region Stockholm på transportsidan – ett område som brast redan innan coronakrisen och som påtagligt visar upp kapitalismens oförmåga att organisera och prioritera människors hälsa. Rättvisepartiet Socialisterna protesterade redan i höstas mot hur högerpolitiken saboterar en bra kollektivtrafik – som nu har lett till en ökad smittspridning och katastrof.
Det är absurt att följa SL:s vändor under Corona. Eftersom trafiken är utsåld till olika företag att driva så blev det direkt kris när biljettintäkterna sjönk – trots att det var något bra för folkhälsan att färre åkte. Då drog de ner på turtätheten så att det blev värsta trängseln vilket ha förvärrat smittspridningen i Stockholm.
Sen blev det lite bättre, när facket och förare fick mer att säga till om när man inte längre behövde visa biljett hos föraren utan påstigningen sker i mitten av bussen. Men då borde kontrollanterna direkt fått nya uppgifter att jobba med infektionsstädning i färdmedlen.
De senaste veckorna har vi mötts med budskapet “Åk helst inte med oss” och den 16 april på Region Stockholms presskonferens sa hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson att kollektivtrafiken i princip bara ska vara öppen för vårdpersonalen.
Detta dryper av klassförakt. SL sålde 91 000 färre månadskort vecka 14 jämfört med förra året – folk har verkligen ansträngt sig för att dra ner på resandet men alla har inte bilar, alla har inte nära till jobbet så de kan gå eller hälsa nog att cykla, alla har inte jobb eller skolor man kan jobba hemifrån. Och alla klara inte att betala hyran utan att jobba den månaden. Detta finns det ingen kompensation för.
Jamila Zrioui måste resa med kollektivtrafiken i över en timma för att ta sig till jobbet (från Jordbro till Lidingö). Hon är lokalvårdare och kan inte ”arbeta hemma”:
– Jag har ingen bil. Kollektivtrafiken är det enda jag har råd med på min lön. Staten borde gå in och betala så att även vi kan vara hemma tills krisen är över, säger Jamila.Diana Karlsson är en av tusentals vårdanställda som reser kollektivt till sin arbetsplats. Hon reser från Jordbro med pendel till Stockholm Södra till Rosenlunds psykosavdelning:
– Man känner sig väldigt orolig på tåget. Dessutom har vi ingen skyddsutrustning alls på psykosavdelningen, trots att många vi jobbar med tillhör riskgrupper. I torsdags testades den första patienten positivt med Covid-19. Chefen sa att jag får välja om jag fortsätter jobba eller inte, men nån skyddsutrustning fick vi veta inte var aktuellt, återberättar Diana som känner en rädsla att smittas själv samt att smitta andra både på jobbet och på pendeln.Vårdpersonalen har all rätt att vara oroliga för bristen på skydd och fackföreningarna måste kräva respekt för och satsning på vårdarbetet, inom sjukvården, äldreomsorgen liksom i kollektivtrafiken.
Samtidigt har det i veckan ägt rum en taxistrejk för att taxiföretagen låter förarna betala priset för minskat åkande.
– Jag måste betala samma fasta avgift till Cabonline varje månad, 12500 kronor per månad och bil, vilket innebär att jag går back med tusentals kronor varje månad, säger åkaren Özcann Özcan som var en av dem som ställde sin bil i protest.Taxichaufförer behöver körningar för att överleva och vårdpersonal behöver säkra resor. Det är så typisk att marknadsekonomin idag inte lyckas föra samman dessa komponenter. I en samhällsägd ekonomi hade det inte varit så stor sak att omorganisera.
Rättvisepartiet Socialisterna kräver att staten finansierar regionerna så taxichaufförer kan anställas att börja köra vårdpersonal och patienter till och från sjukvården samt betala för att smittsäkra taxibilarna.
Krisen kräver planering och omorganisering. Till exempel står hotellrum tomma samtidigt som människor i fattiga stadsdelar bor trångbott flera generationer. Protester kan spela en roll. Efter kraven från Rättvisepartiet Socialisterna m fl kommer nu korttidsboenden erbjudas äldre i coronadrabbade Järva i norra Sthlm.
Nu måste krav ställas på säkra resor också. Redan i höstas, i kampanjen mot höjning av priset på SL-kortet, tog Rättvisepartiet Socialisterna upp krav på säkrare resor i tunnelbanan. Då var det framförallt spärrarna och väktarvåldet som var problemet. Nu är det viruset och bristen på virussanering. Vi kommer ta vidare erfarenheterna från Coronakrisen i den fortsatta kampen för gratis, utbyggd och säker kollektivtrafik.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.