onsdag 25 september 2019

Kapitalet kan inte lösa klimatkrisen

Foto: Stefan Wernli
Storföretagen ökar utsläppen och ägarnas vinster fortsätter rulla in

Av Robert Bielecki
- - -

Parisavtalet, som slöts på klimattoppmötet COP21 i Paris 2015, hyllades av såväl etablissemanget som en del miljögrupper när det undertecknades av 196 länders regeringar för snart fyra år sedan. Nu äntligen skulle ödesfrågan som stavas global uppvärmning och alla dess negativa konsekvenser tacklas. Men vad har egentligen hänt?
"utsläpp av fossila bränslen inom industrin beräknades ha ökat med 2,7 procent"
Rent krasst har inget konkret hänt vad gäller utsläppen, som fortsätter att öka år för år. Oljebolagen fortsätter att pumpa upp oljan för smutsiga utsläpp i industrier, transporter med mera. Kol förbränns fortfarande världen runt i kraftverk, och naturgasen – även om den släpper ut mindre än andra fossila bränslen – används ännu i stor utsträckning. Efter Parisavtalet låg börserna också oförändrade, vilket kanske är det tydligaste beviset på hur verkningslöst och uddlöst avtalet är. Hade det haft en effekt hade storbolagens aktier störtdykt.

måndag 23 september 2019

Kommunstyrelsen möttes av protester mot 12-timmarspass

På den tredje demonstrationen mot 12-timmarspassen valde kommunalrådet Petri Salonen (C) till sist att komma ut och lyssna på de anställda
Tredje manifestationen vid kommunhuset mot 12-timmarspass i Haninges äldreomsorg

Idag protesterade undersköterskor och vårdbiträden utanför kommunhuset för tredje gången under september. Kommunstyrelsens politiker möttes av krav på att 12-timmarspassen ska tas bort och att nedskärningarna i äldreomsorgen måste stoppas. Medan Äldrenämndens ordförande Martin Strömvall (KD) fortfarande gömde sig i kommunhuset valde kommunalrådet Petri Salonen (C) – under den tredje manifestationen – att stanna till och lyssna ett tag. 

onsdag 18 september 2019

”Vi ger oss inte förrän 12-timmarspassen tagits bort”


Andra protesten vid kommunhuset mot 12-timmarspass i äldreomsorgen

Av Mattias Bernhardsson,
organisatör Rättvisepartiet Socialisterna
- - -

Undersköterskor och vårdbiträden protesterade idag för andra gången denna månad utanför kommunhuset, denna gång utanför Äldrenämndens möte med krav att 12-timmarspassen tas bort.

Upprördheten över nämndordförande Martin Strömvalls (KD) beteende var stor; Nämndordföranden har vägrat träffa anställda för att lyssna på hur 12-timmarspassen påverkar deras hälsa och har dessutom strukit punkten "Allmänhetens frågestund" från Äldrenämndens dagordning för att slippa obekväma frågor från anställda och brukare.
– Kom ut och prata med oss Martin Strömvall. Vi kommer inte ge oss förrän 12-timmarspassen är borta, sa undersköterskan Sofia Abukar i micen.

tisdag 17 september 2019

44 000 barn lever i fattigdom

Foto: Christer / Flickr CC
Tre procent av barnen i Sverige i långvarig fattigdom

Av Louise Strömbäck
- - -

Enligt Statistiska centralbyrån lever 44 000 barn i Sverige i långvarig fattigdom. Majoriteten av dessa barn har minst en förälder som är född utomlands och 40 procent är skrivna hos en ensamstående förälder.
Statistiska centralbyrån (SCB) har för första gången tagit fram statistik om barn i Sverige som lever i hem med varaktigt låg inkomststandard, och som under längre tid har haft svårt att ha råd med det nödvändigaste. Det handlar om 3 procent av barnen i Sverige, eller 44 000 barn.
"Det är egentligen den svenska statens uppgift att se till att alla barn har en god levnadsstandard med tillgång till alla nödvändigheter. Men istället får militären 30 miljarder kronor mer samtidigt som värnskatten slopas. Välfärden och de sociala trygghetsnäten urholkas och löses upp, samtidigt som de rika och mäktiga får allt mer. Det är S-politik i dagens Sverige"
Undersökningen utgick från åren 2014-2017. De som räknas in i gruppen varaktigt låg inkomststandard är de barn vars familjer under minst tre av dessa år inte haft råd med det nödvändigaste. Det kan handla om allt från mat och kläder till att betala räkningarna.

måndag 16 september 2019

Äldrenämndens ordförande vägrar träffa anställda


Säger nej till träff med anställda om 12-timmarspass • Tar bort ”allmänhetens frågestund” på nämndmötet

Mattias Bernhardsson (RS)
Av Mattias Bernhardsson,
organisatör Rättvisepartiet Socialisterna
- - -


Den 28 juli skrev jag till Äldrenämndens ordförande Martin Strömvall (KD) och föreslog att anställda skulle få möjlighet att träffa honom.
Den 25 augusti, en månad senare får jag svaret från Martin Strömvall:
"Jag har funderat lite på din fråga och kommit fram till att ett möte inte skulle fylla någon riktig funktion. Vi kommer inte från den politiska ledningen att ändra vår uppfattning kring schemaförändringarna".
Nämndordföranden har aldrig jobbat i äldreomsorgen, aldrig tagit hand om ett våningsplan med 16 dementa själv och han har aldrig jobbat ett 12-timmarspass vare sig dag eller natt.
Och även om han skulle prova på ett pass här och där så kan han omöjligen föreställa sig vad de nyss införda 12-timmarspassen på helg innebär för kroppen under ett helt arbetsliv.
Allt detta han inte vet, det vill han heller inte veta av. Han vill inte lyssna på de anställda, antagligen för han tycker att det är jobbigt eller för att han inte bryr sig.
”rent arbetarförakt”
Och nu har det också kommit fram att "Allmännhetens frågestund" stryks från kommande mötet med Äldrenämnden 18 september.
Martin Strömvall vill absolut inte riskera att anställda eller anhöriga kommer och ställer obekväma frågor.

onsdag 11 september 2019

3 216 namnunderskrifter för att stoppa avverkningarna i Tyresta naturreservat


Kampanjen Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandsskap överlämnade protestlistor till Stiftelsen Tyrestaskogen

Idag hade kampanjen Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap möte med Stiftelsen Tyrestaskogen – som ansvar för förvaltningen av både nationalparken och hela naturreservatet. En delegation överlämnade 3 216 namnunderskrifter till VD:n Per Wallsten.

måndag 9 september 2019

Anställda protesterade mot 12-timmarspass vid kommunfullmäktige


"Politiker! Är ni beredda att byta med oss?"

Vid dagens kommunfullmäktige samlades undersköterskor och vårdbiträden från Haninges vård- och omsorgsboenden i Handen, Vendelsö, Västerhaninge, Tungelsta och Dalarö för att protestera mot införandet av obligatoriska 12-timmarspass på helg.
– Politiker! Är ni beredda att byta med oss?, frågade vårdbiträdet Henrik Björk.
– Martin Strömvall [Äldrenämndens ordförande], kom ned och prata med oss, manade undersköterskan Lena Lindberg-Qvickström.

fredag 6 september 2019

Skräckboendet på Gålö

Ur UG:s reportage
UG:s reportage om Rysseviken AB skildrar misären bakom vinster i välfärden

Av Robert Bielecki
- - -

Uppdrag Gransknings reportage från stödboendet Rysseviken på Gålö i Haninge upprör. Programmet visar byggnader som plågas av skadedjur på en tomt med övergivna skrotbilar och hur sopor bränns direkt på marken. I en av de nedgångna korridorerna ligger en hoprullad matta med avföring.
Men på Ryssevikens hemsida skriver de att de är ett "boende med omtanke och omsorg".
"Under fem års tid har fyra personer dött på Rysseviken"

torsdag 5 september 2019

Stor ökning av tillbud på Haninges äldreboenden


Hotande incidenter och arbetsmiljöhändelser har ökat med 47 procent mellan första och andra kvartalet i år • Tillbuden första halvåret 2019 en ökning med 126 procent jämfört med första halvåret 2018

Ur rapporteringssystemet för arbetsmiljöhändelser, KIA, har separata rapporter för respektive avdelning inom Haninges äldreomsorg tagits fram för varje kvartal till Äldrenämndens politiker. Dessa rapporter hör sen allmännheten väldigt lite om. Därför har Rättvisepartiet Socialisterna Haninge nu granskat rapporterna och det står klart att antalet tillbud ökar med besked.

För avdelningen Vård- och omsorgsboenden är ökningen av tillbud påtaglig: