torsdag 4 april 2019

Oljebolagen motverkar grön klimatmställning

Deepwater horizons katastrofala explosion och oljeläckage 2010, den värsta någonsin. BP har sedan dess ökat produktionen av olja, snarare än tvärtom (foto: public domain).
Hela 10 miljarder kronor har BP, Shell, Total, Chevron och Exxon lagt på att vilseleda beslutsfattare


Av Robert Bielecki
- - -

”Vi värnar om klimatet”, ”Vi ska nu bli klimatsmarta”, ”Klimatet är bekymmersamt”. De stora olje-, gas-, kol- och energibolagen basunerar ut sitt ansvarstagande för klimatet. Deras ord är dock inget värt när man tittar på deras handlingar.

Den brittiska tankesmedjan InfluenceMap har i en kartläggning i slutet av mars månad undersökt var de stora oljebolagen lägger sina pengar gällande lobbying och reklam. Hela 10 miljarder kronor har BP, Shell, Total, Chevron och Exxon lagt på att vilseleda beslutsfattare och allmänhet i syfte att stoppa bindande regleringar mot koldioxidutsläpp samt för att upprätthålla allmänhetens stöd för oljeindustrin.
Den brittiska oljejätten BP, ökända för Deepwater Horizons oljeläcka i Mexikanska golfen 2010, den värsta någonsin, som spillde ut 4,9 miljoner fat olja som orsakade ofattbara skador på havslivet, visar inga tecken på inbromsning av oljeproduktion. Tvärtom. Ifjol producerade bolaget 3,7 miljoner fat olja – per dag. Det var den största produktionen sedan just 2010. Bolaget har satt som mål att producera 4 miljoner fat olja per dag år 2020.

”Vi forskar i ny teknik” eller ”Framtida tekniska lösningar kommer att stoppa klimatförändringar och global uppvärmning” har man hört i åratal. Men enligt InfluenceMaps genomlysning går blott tre procent av oljebolagens investeringar till forskning om ny teknik. Och ofta motarbetas de direkta åtgärder vars syfte är att minska utsläppen. Exempelvis skänkte BP ifjol 121 miljarder kronor (!) till en kampanj som stoppade skatt på koldioxid i delstaten Washington i USA.
Varken BP eller de andra stora oljebolagen saknar heller pengar för att sätta käppar i hjulen för en grön omställning. Ifjol redovisade BP en vinst på baxnande 2 833 miljarder kronor, vilket är långt över flera västländers BNP. Om BP var en stat skulle de hamna på plats 40 av världens rikaste länder, över länder som Tjeckien, Portugal och Finland (Finlands BNP ifjol var 2 348 miljarder kronor).

Den svenske oljemagnaten Carl-­Henric Svanberg var ordförande för BP mellan 2010-2018 och namnges också i rapporten, då han 2016 sa att BP stödjer ”ett stärkande av klimatlagstiftningen”. Men två år senare tackade BP den klimatförnekande Trumpadministrationen för att oljeindustrin avreglerades än mer.
Tidigare rapporter har avslöjat hur Exxon och Shell ända sedan 1950- och 60-talet vetat om den fossila bränsleproduktionens påverkan på klimatet och hur den orsakar global uppvärmning, men att bolagen aktivt har mörkat detta för att fortsätta tjäna pengar. I vissa fall planerade de till och med framtida oljeledningar i istäckta delar som på grund av global uppvärmning skulle smälta bort och möjliggöra för bygget av dessa.
Dessutom visade det kapitalistiska språkröret The Economist för inte så länge sedan att Exxon planerar att öka sin produktion av fossila bränslen med 25 procent mellan 2017 och 2025, för att tredubbla vinsten från gas och olja till 216 miljarder kronor. År 2017 redovisade Exxon en inkomst på 2 506 miljarder kronor.

InfluenceMaps rapport visar återigen på det faktum att storföretagens och det kapitalistiska systemets ohejdbara lust efter ökade vinster är omöjlig att förena med behovet av en grön omställning av världens produktion och distribution av varor, energi, tjänster och service. Och varför skulle de frivilligt ställa om? De tjänar ju kapitalets intressen. De allra rikaste kan köpa sig fria från den globala uppvärmningens förödande konsekvenser.
Det finns ingen annan utväg för en hållbar framtid för den överväldigande majoriteten av världens befolkning annat än att organisera kampen för ett helt annat samhälle, som drivs av helt andra motiv. Svaret stavas socialism, där samhället styrs och kontrolleras demokratiskt av arbetarklassen via kommittéer i bostadsområden, på arbetsplatser och alla viktiga skikt i samhället.

Bara genom att ta storföretag, banker, energibolag och alla andra viktiga ekonomiska nyckelsektorer under demokratisk kontroll och styre underifrån kan en sådan total omställning påbörjas. För det krävs bygget av kämpande gräsrötter, nätverk och kampanjer som kan förenas till bygget av ett nytt, socialistiskt parti.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.