onsdag 6 december 2017

Rättvisepartiet Socialisterna kräver att skyddsjakten på vargen stoppas


”Moderaternas och Mitt i Haninges skrämselpropaganda och påhittade historier har påverkat Länsstyrelsens beslut”

Högljudda politikers skrämselpropaganda och rena ”fake news” i Mitt i Haninge – historier om att vargen skulle utgöra ett hot mot människor eller skolbarn som sedan dementerats – har på ett skandalöst sätt påverkat Länsstyrelsens beslut om skyddsjakt på den enda vargen på hela Södertörn.
Mattias Bernhardsson (RS)
– Moderaternas och Mitt i Haninges skrämselpropaganda och påhittade historier har påverkat Länsstyrelsens beslut, säger Mattias Bernhardsson, Rättvisepartiet Socialisternas gruppledare i Haninge som under dagen samlat nära 1000 haningebor i ett initiativ "Stoppa skyddsjakten på Södertörnsvargen" att maila stockholm@lansstyrelsen.se och protestera mot Länsstyrelsens beslut.
Minst två jaktlag har under dagen uttalat att de vägrar delta i skyddsjakten. Mattias har också varit  kontakt med Naturskyddsföreningen som strax träffas för att diskutera en överklagan.
Lina Rigney Thörnblom (RS)
– Vi uppmanar också alla markägare i Haninge kommun att använda sin rätt att överklaga skyddsjakten. Inte minst då Länsstyrelsen beslutat att skyddsjakt få ske dygnet runt på annans mark, med uppenbar fara för liv och hälsa, säger Lina Rigney Thörnblom, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge.
”Många i området har uttryckt stor oro för möte med varg och har på grund av detta ändrat sitt levnadssätt genom att exempelvis undvika hundpromenader och ridturer, ställa in förskoleutflykter m. m.”, skriver Länsstyrelsen.
"Skyddsjakten försvåras av att vargens sändare inte fungerar och att snön inte fallit än. Jägarna kommer att vara beroende av allmännhetens observationer. Därför uppmanar vi allmännheten – som med överväldigande majoritet vill stoppa jakten – att upphöra med att rapportera in observationer av vargen", uppmanar Mattias Bernhardsson (RS)
Länsstyrelsen låter alltså sägner och historier ligga till grund för beslut om skyddsjakt snarare än fakta. När Mitt i Haninge hävdade att Svartbäcksskolan ställer in utflykter till Tyrestaskogen så fick rektorn ringa upp och dementera: Det hade inte med vargen att göra över huvud taget.
– En orsak till att varg, älg och annan vilt rör sig närmre och även mitt i bebyggelse är ju att det är bebyggelsen tränger allt närmre in i skog och mark. Djurens livsmiljöer – särskilt i Haninge – skövlas i allt snabbare takt. Nu måste vi sätta ned foten och skydda våra sista skogs- och naturområden, säger Mattias Bernhardsson (RS) som även driver sidan "Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap".
Länsstyrelsens argumenterar emot sig själv. Å ena sidan säger de att beslutet om skyddsjakt beror på vargens "förändrade beteende" och att den har blivit "mycket närgången" (varav de flesta observationer inte är säkerställda). Samtidigt skriver de i sitt pressmeddelande att det "blivit svårare att skrämma bort tiken" helt enkelt för att de inte lyckats komma nära tiken; De har inte lyckats att komma "tillräckligt nära", enligt Mikael Fransson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen. Detta vittnar ju faktsikt om vargens skygghet inför människor, vilket inte är att förväxla med att uppehålla sig nära människor.

Ingen har dödats av en vild varg i Sverige på 200 år. Södertörnsvargen i fråga uppvisar visserigen ett oskyggt beteende, men har inte på något vis angripit människor. Den överväldigande majoriteten männskor som kommit i kontakt med vargen har inte skrämts av vargens nyfikenhet, tvärtom. Länsstyrelsen har inte beaktat denna överväldigande majoritet, utan enbart de fåtal människor som när de kommit i kontakt med vargen tolkat dess nyfikenhet som hotfullt.

Det största hotet mot männskors liv och hälsa kommer nu snarare från Länsstyrelsens beslut som slår fast följande häpnadsväckande punkter:
1. Skyddsjakten får ske under hela dygnet.
2. Skyddsjakten får ske på annans mark.
3. Alla typer av belysning får användas för att underlätta skyddsjakten.

Länsstyrelsen ser också till att överklagningar med begäran om inhibition inte får någon verkan: "Länsstyrelsen beslutar med stöd av 59 § jaktförordningen att detta beslut ska gälla även om det överklagas." Det innebär alltså att vargen kan skjutas trots att överklagningar handläggs.
– Skyddsjakten försvåras av att vargens sändare inte fungerar och att snön inte fallit än. Jägarna kommer att vara beroende av allmännhetens observationer. Därför uppmanar vi allmännheten – som med överväldigande majoritet vill stoppa jakten – att upphöra med att rapportera in observationer av vargen, uppmanar Mattias Bernhardsson (RS).
– I fråga om rivna tamboskap [fem får i Tyresta by och i en annan hage i Österhaninge] blir vargen syndabock för att den är varg. Men rivna tamboskap är faktiskt Länsstyrelsens fel – de nekade bland annat Tyresta by rovdjursstängsel. Länsstyrelsen borde göra sitt jobb och rovdjurssäkra tamdjuren istället för att skjuta Södertörns enda varg för att den är varg, säger Lina Rigney Thörnblom (RS).
I skrivande stund växer gruppen "Stoppa skyddsjakten på Södertörnsvargen" snabbt och likaså antalet skrivningar till Länsstyrelsen.

Läs om höstens två stora miljösegrar i Haninge
> Exploateringen av Söderbyskogen stoppas
> Vildmarken och havsörnarna på Ornö räddas från avverkning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.