"Sedan 2013 har Bert Karlsson tjänat mer än 200 miljoner kronor på flyktingkatastrofen – pengar som kommer från skattebetalarna"
Av Per Olsson
- - -
Ifjol köpte landets kommuner och landsting privat välfärd för den rekordstora summan 124 miljarder kronor – en ökning med tio procent eller elva miljarder kronor jämfört med året innan. Sedan år 2012 har kommunernas och landstingens köp av privat välfärd ökat med hela 55 procent.
Den så kallade välfärdsmarknaden har haft en explosiv utveckling sedan det nyliberala systemskiftet inleddes för dryga 20 år sedan. Idag står privata tjänster för nästan en femtedel av den samlade nettokostnaden för vård, skola och omsorg. Störst andel privata aktörer, i huvudsak vinstdrivande privata bolag, finns inom skolan.
Den privata expansionen inom alla välfärdssektorer fortsatte under förra året. Störst var ökningen inom flyktingmottagandet, där köpen av tjänster förra året ökade med 164 procent, från 4 till 11 miljarder kronor, enligt tidningen Dagens Samhälle i förra veckan. Det är också på flyktingar som vinsthungriga bolag och deras ägare tjänar mest.
"Skojaren och socialdemokraten Jan Emanuel Johanssons företag Hoppetgruppen gjorde ifjol en vinst på motsvarande 85 915 kronor per dag"Bert Karlssons bolag Jokarjo AB, Sveriges största privata bolag inom flyktingmottagandet, gjorde en rekordvinst 2016. Det handlar om en fördubbling jämfört med året innan. Sedan 2013 har Bert Karlsson tjänat mer än 200 miljoner kronor på flyktingkatastrofen – pengar som kommer från skattebetalarna. På tre år har ägarna till Jokarjo AB – Bert Karlsson och hans barn – kammat hem 93 miljoner kronor i aktieutdelning.
Skojaren och socialdemokraten Jan Emanuel Johanssons företag Hoppetgruppen gjorde ifjol en vinst på motsvarande 85 915 kronor per dag, enligt Expressen. Det företaget tjänar pengar på framför allt ensamkommande.
Men det är inte endast inom flyktingmottagandet som de privata välfärdsbolagen kunnat inkassera ökade vinster. De tio största privata vård- och omsorgskoncernerna gjorde förra året en sammanlagd vinst på 4,3 miljarder kronor, 750 miljoner kronor mer än 2015. Ett av dessa tio bolag är det skandalomsusade Frösunda, som nu liksom tidigare Carema (idag Vardaga) är synonymt med vårdskandal och fruktansvärd personalpolitik.
I år tycks vinsterna fortsätta öka och med hjälp av skattebetalarnas pengar kan exempelvis de privata skoljättarna expandera i andra länder. De tre största friskolebolagen storsatsar utomlands.
”Academedia, Kunskapsskolan och Engelska skolan har alla satsat på utlandsexpansion med hjälp av svensk skolpeng — direkt eller indirekt. Den internationella verksamheten med förskolor i Norge och Tyskland utgör nästan en femtedel av Academedia. För tre år sedan köpte man den norska kedjan Espira, förra året det tyska företaget Joki och i våras Stepke, också det i Tyskland” (Lärarnas tidning den 27 september).
Sverige är ett av världens mest avreglerade länder och ensamt i världen med att tillåta vinstdrivande aktiebolag i grund- och gymnasieskola. Varje krona som plockas ut ur välfärden och försvinner ner i de privata bolagens fickor i form av aktieutdelningar, bonusar och andra förmåner till cheferna samt bolagsköp är stöld. ■
Rättvisepartiet Socialisterna säger:
• Välfärd utan vinst. Stoppa plundringen och vinstuttagen – inga halvmesyrer eller ihåliga vinsttak.
• Stoppa nedskärningarna – riv upp privatiseringarna. Återkommunalisera och återförstatliga privatiserad verksamhet.
• Upprustad välfärd – kollektivtrafik och järnväg i offentlig regi och demokratiskt styrd av anställda och brukare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.