onsdag 19 april 2017

Äldreomsorgen tål inte fler nedskärningar

Vänsterpartiet röstade inte mot nedskärningarna i äldreomsorgen • Rättvisepartiet Socialisterna enda oppositionen


– Äldreomsorgen tål inte fler nedskärningar. Det är en skandal att de äldre och anställda ska få det sämre bara för att kommunstyret (S, MP, C) inte betalar för lön- och prisuppräkning i verksamheten - som borde vara en självklarhet, sa Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Mattias Bernhardsson (RS) på gårdagens kommunfullmäktigemöte.

Rättvisepartiet Socialisterna yrkade att Äldrenämndens underskott på 7,4 miljoner kronor skrivs av. Pengarna finns, bara i år väntas kommunen göra en vinst på ca 90 miljoner kronor. 
Vänsterpartiet röstade inte för Rättvisepartiet Socialisternas förslag utan lade ned sina röster. Det är tydligt att det är viktigare för Vänsterpartiet att vara Socialdemokraterna till lags än att stå upp för de äldre och de anställda som går på knäna. 

Haninges välfärd körs i botten av S-MP-C-styret

Lina Rigney Thörnblom (RS)
Lina Rigney Thörnblom (RS)

Lina Rigney Thörnblom, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge, kritiserade nedskärningsåpolitiken hårt i kommunfullmäktige igår under debatten om kommunens årsredovisning. Här är ett sammandrag av Linas anförande:

Partier bekänner färg om Söderbyskogens framtid

Foto: Skogenkvar.nu
C tar ställning för att bevara skogen medan 
M sviker • V öppna för att "offra en del av skogen"

I månader har boende i Söderby, Rättvisepartiet Socialisterna med flera kampanjat mot kommunledningens (S, MP och C) plan att avverka Söderbyskogen för att bygga bostäder. Även Moderaterna samt övriga borgerliga partier har kritiserat detaljplanen, "Söderby Huvudgård 2:1", även kallad Grönstadsprojektet. 
I Mitt i Haninge gick det nyligen att det läsa att "kommunen backar från Grönstadsprojektet". Och Moderaterna har i ett mail till de boendes kampanj Skogenkvar.nu skrivit att de "rödgröna nu vänt i frågan". 

Det krävdes dock inte mycket granskning för att se att de styrande politikerna ändå tänker gå vidare med full exploatering med endast några obetydliga justeringar. Det framgår i ett beslut från förra plan- och byggutskottet att nämndledningen enbart ämnar ändra husens utformning och antal våningar, inte ändra omfattningen av exploateringen eller bevara någon större del av skogen jämfört med tidigare plan. 
"Det faktum att det finns ett 30-tal detaljplaner för bostäder visar att bostadsbyggandet inte skulle påverkas namnvärt om skogen fick vara kvar"
Under gårdagens kommunfullmäktige frågade Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Mattias Bernhardsson ut stadsbyggnadsnämndens ordförande Göran Svensson (S) för att försöka få ett tydligt besked:
Mattias Bernhardsson (RS)
– Du själv, Göran Svensson deltog på ett välbesökt samrådsmöte med ca 70 Söderbybor och har mottagit en namninsamling med underskrifter av den överväldigade majoriteten av de boende. Alla vet att de boendes invändningar inte är mot husens utformining i första hand, utan mot bebyggelse och skövling av skogen i sig. Min fråga är: Tänker ni lyssna på protesterna på riktigt och låta skogen vara kvar?
– Vi har aldrig haft avsikt att skövla någon skog utan bara att bygga bostäder, blev det helt motsägelsefulla svaret från Göran Svensson (S).
Mattias Bernhardsson (RS) replikerade:
– Det yttrande som en av era koalitionspartier (Centerpartiet) gjorde på utskottsmötet visar klart och tydligt att de har tagit till sig av protesterna, att de vill värna naturvärdena i skogen och att de vill att bostäderna byggs i nära anslutning till kollektivtrafik alternativt vägar där bussar kan gå, det vill säga att bostäderna ska byggas någon annanstans. Är du beredd att ta fram ett förslag till detaljplan på en annan plats som inte står i motsättning till natur- och rekreationsvärden?
– Vår plan är att bygga bostäder i detta område och andra. Vi har ca 30-40 olika detaljplaner för bostäder i kommunen, svarade Göran Svensson (S) kort.

onsdag 5 april 2017

"Lägg inte ned ungkulturhuset Porten"


Kvällens dialogmöte om Ungkulturhuset Portens framtid i Jordbro Kultur- och föreningshus samlade ett femtiotal ungdomar, föreningsaktiva och även politiker. Budskapet till de styrande politikerna i Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet gick inte att ta miste på: Lägg inte ned Porten!

Rättvisepartiet Socialisterna argumenterade not nedläggning av Porten på kommunfullmäktigemötet i februari och riktade även hård kritik mot hur Kultur- och fritidsnämndens ledning överskrider sina befogenheter utan demokratska diskussioner och beslut. Portens verksamhet i Jordbro är resterna av Ungdomens hus Lakeside som kommunledningen lade ned trots protester och demonstrationer av ungdomarna och Rättvisepartiet Socialisterna.
Sadia Islam Hogg (RS)
– Alla unga förde fram hur viktig verksamheten är. Många idéer fördes fram för att utveckla Porten, utveckla kreativitet och för att erbjuda fler att delta. Många talade om hur en nedläggning skulle leda till ökad passivitet, depression men också risk för kriminalitet. Vi tycker att det är en självklarhet att Porten ska vara kvar, säger Sadia Islam från Rättvisepartiet Socialisterna som deltog på mötet.

Temadag: Socialistiskt svar på vårdkrisen


Lördag 8 april
kl 11-14 ABF Sveavägen 41 i Stockholm

Panelsamtal med
Sunera Sadacali. Specialistläkare i allmänmedicin, utbildad i Madrid. Var där engagerad i de stora vårdprotester där en vårdarbetarstrejk stoppade privatiseringar. Frihetlig aktivist.

Katja Raetz. Sjuksköterska på Jordbro vårdcentral, specialiserad på äldrevård. Vårdpolitiskt engagerad inom ramen för vårdförbundet och som medlem i Rättvisepartiet Socialisterna.

Karin Rågsjö. Riksdagsledamot i socialutskottet och vänsterpartiets vårdpolitiska talesperson. Har i riksdagen ifrågasatt nedläggningen av Sollefteå BB och vinster i välfärden.

Mani Schutzberg. Aktivist, läkare och doktorand i den praktiska kunskapens teori på Södertörns högskola.

John Lapidus. Doktor i ekonomisk historia vid Göteborgs Universitet, forskar om sentida förändringar i den svenska välfärdsmodellen. Aktiv i privatiseringsdebatten.

Moderator: Theo Bodin. Forskare och arbets- och miljömedicinare. Regionfullmäktigeledamot för vänsterpartiet och tidigare ordförande för Socialistiska läkare.

Arr: Socialistiska läkare

tisdag 4 april 2017

Moderaterna bär ansvaret för krisen i välfärden, inte flyktingarna

Mattias Bernhardsson (RS) svarar Sedat Dogru (M) 

Klipp från Nyheter24. Till Sedat Dogrus artikel används en bild som föreställer
en överfull tågperrong av flyktingar för att stärka bilden av exakt hur "attraktivt"
Sverige är för flyktingar. Bilden har dock efter lite granskning av RS Haninge
visat sig varit tagen i Budapest i Ungern, ett inte alls så "attraktivt" land
för flyktingar vare sig i fråga om välfärd eller behandling av asylsökande.

"Aktieutdelningen 2015 – året för den stora ökningen av flyktingar till Sverige – landade på 173 miljarder kronor, vilket motsvarar vad det skulle kosta att införa sex timmars arbetsdag med bibehållen lön, gratis kollektivtrafik och förskola i hela landet samt även hela kostnaden för Sveriges asylmottagning 2016"


Av Mattias Bernhardsson,
kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge
- - -

'Gör Sverige mindre attraktivt för flyktingar'. Det är budskapet från Sedat Dogru, moderat kommunpolitiker från Haninge i en debattartikel på Nyheter24.

Moderatpolitkern skyller "akut brist på mottagningsplatser" och problem rörande "bostäder, sjukvård, skolplatser med mera" på flyktingarna. I verkligheten är det Sedats eget parti Moderaterna som under flera års tid varit delaktiga i att dra ned antalet mottagningsplatser, nedmonterat Sveriges beredskap för mottagning, sålt ut allmännyttan och ombildat hyresrätter till bostadsrätter, genomfört enorma nedskärningar inom vården och skolan etc.

måndag 3 april 2017

Friskolor stoppar "olönsamma" elever


"Vinstdrivande företag har inget i välfärden att göra. Utbildning, vård och omsorg är en rättighet och inget som ska kunna auktioneras ut till lägstbjudande. Barns rätt till en jämlik skolgång ska inte kunna säljas ut"

Lina Rigney Thörnblom (RS)

Av Lina Rigney Thörnblom,
kommunfullmäktigeledamot Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge 
- - -

Friskolor nekar barn det extra stöd de lagligen har rätt till, det visar Kalla Faktas reportage om autistiske Conrad och hans familj.
När åttaåriga Conrad skulle börja i Runstyckets skola, efter att ha gått i samma bolags förskola, tog det stopp. Skolledningen uppgav att man inte skulle ha råd med de extra resurser som Conrad behöver i och med sin högfungerande autism.