Nästan var femte pensionär i Sverige lever i fattigdom • På fem år har andelen fattigpensionärer i landet ökat från 10 till 18 procent |
Äldrefattigdomen ökar snabbt i Sverige, särskilt bland kvinnor. Antalet äldre med inkomster under EU:s relativa fattigdomsgräns ökar kraftigt – från 75 000 när dagens pensionssystem utformades på 1990-talet till 231 500 idag (mer än var tionde pensionär). Dessutom har ytterligare en halv miljon äldre bara den låga garantipensionen – trots att många av dem har arbetat hela livet. 80 procent av dessa är kvinnor, larmade PRO, landets största pensionärsorganisation i fjol. (EU:s fattigdomsgräns är 60 procent av landets disponibla medianinkomst).
Sedan dess har utvecklingen gått allt snabbare i fel riktning. I förra veckan kom nya siffror från EU:s statistikkontor som visade att 355 000 pensionärer lever under eller riskerar att hamna under EU:s fattigdomsgräns. Det betyder att nästan var femte pensionär i Sverige lever i fattigdom, merparten är kvinnor.
På fem år har andelen fattigpensionärer i landet ökat från 10 till 18 procent. I övriga nordiska länder går utvecklingen i motsatt riktning.
Det är en politiskt skapad fattigdom.
Efter 1990-talets pensionsuppgörelse är landets pensioner på väg mot en europeisk bottenplats. En förutsättning för en förändring till det bättre är att pensionsuppgörelsen omedelbart rivs upp.
Pensionen ska räcka till, hävdar regeringen. Men verkligheten ger en helt annan bild och trots alla löften kvarstår skatteorättvisan mellan arbetsinkomst och pension. Den senare beskattas mycket hårdare och den senaste budgeten innehöll varken någon rejäl höjning av de lägsta pensionerna eller bostadstillägget.
”När pengarna är slut tvingas många äldre söka sig till välgörenhetsorganisationerna. På tre år har antalet besökare på Stadsmissionens äldrecentrum i Stockholm fyrdubblats. Det är där fattiga pensionärer kan få ett mål mat för så långt har det gått i Socialdemokraternas Sverige”, skrev Aftonbladet i en ledarkommentar i måndags.Regeringsskiftet 2014 har inte satt några avtryck i pensionärernas villkor och vardag.
Dagens pensionssystem är en en gigantisk kvinnofälla. Kvinnor får flera tusen kronor lägre pension än männen.
Kvinnor straffas för låga löner, bristen på heltidsjobb, föräldraledighet och vård av anhöriga. För att överhuvudtaget få en pension som inte behöver kompletteras med garantipension måste en genomsnittlig svensk kvinna i dag arbeta i 48 år, enligt PRO. För en man räcker det i snitt att arbeta 36 år. En man klarar sig med 36 år på jobbet. Höjd pensionsålder kommer att göra ont värre.
Rättvisepartiet Socialisterna säger:
• Omedelbar höjning av grundpensionen och höjda bostadstillägg.
• Bort med bromsen och skatteorättvisor.
• Nej till höjd pensionsålder.
• Sex timmars arbetsdag och rätt till heltid.
• Uppvärdera kvinnors arbete och löner. ■
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.