Bilden är ett montage. Ursprungsbild av SPÖ Presse und Kommunikation / Flickr CC |
Spelet om vinster i välfärden • "Arbetarrörelsens ledning gav upp striden innan den ens hade börjat"
kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge
- - -
Tisdagen den 8 november lägger Ilmar Reepalu (S) fram regeringens välfärdsutredning. Spekulationerna pågår om förslaget kommer att innehålla ett vinsttak på sju eller åtta procent plus statslåneränta på investerat kapital för bolag inom vård, skola och omsorg. Men budgivningen pågår för fullt.
Svenskt Näringsliv och de borgerliga partierna kommer att göra allt för att se till att det inte blir något vinsttak överhuvudtaget. De vet att Reepalu-förslaget inte har majoritet i riksdagen, då Sverigedemokraterna meddelat att de kommer att rösta emot varje form av begränsning av privata vinster.
Moderaternas sena utspel i veckan om att istället ”betygsätta” både privat och offentligt driven välfärd utifrån kvalitetskrav och enskilt besluta om sanktioner mot de som missköter sig, syftar till att få överhanden i debatten och att stoppa ett generellt tak för hur mycket kapitalisterna får ta ut av skattefinansierad verksamhet till varje pris.
"Visst är det så att att en majoritet av riksdagen inte skulle rösta för att begränsa privata vinster i välfärden idag, än mindre ett totalstopp. Men det är faktiskt resultatet av att högern har fått äga frågan under en längre tid medan Socialdemokraterna och LO-ledningen gjort allt för att begrava frågan istället för att använda den massiva opinionen"Skandalöst nog uttalar LO att de välkomnar M-utspelet och hoppas på en blocköverskridande överenskommelse:
– Det är positivt om Moderaterna förhoppningsvis nu har insett problemen, sätter sig i ordentliga diskussioner med regeringen och är pragmatiska. Då kanske det går att lägga en proposition som kan gå hem i riksdagen, säger Therese Guovelin, förste vice ordförande för LO i Aftonbladet.LO-ledningen vänder alltså ryggen åt Reepalu-utredningen innan den ens har lagts fram. Strax innan skrev Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling i ett pressmeddelande att han var ”frustrerad” över att Socialdemokraterna inte lyssnar till ”pragmatiska röster inom fackförbunden” – en avslöjande klagosång som visar hur LO-ledningen har gått så långt att de står till höger om Socialdemokraternas ledning.
Visst är det så att att en majoritet av riksdagen inte skulle rösta för att begränsa privata vinster i välfärden idag, än mindre ett totalstopp. Men det är faktiskt resultatet av att högern har fått äga frågan under en längre tid medan Socialdemokraterna och LO-ledningen gjort allt för att begrava frågan istället för att använda den massiva opinionen.
Hela 57 procent av det svenska folket stödjer att helt stoppa privata vinstuttag ur välfärden. Av Kommunals medlemmar som själva arbetar i privata välfärdsföretag är 84 procent emot privata vinster. Även en majoritet av M-, KD-, C- och SD-väljarna är för att helt stoppa privata vinstuttag i välfärden.
Med dessa siffror är det anmärkningsvärt att motståndarna till vinstbegränsningar överhuvudtaget tillåts dominera den politiska debatten. Allt hade kunnat se annorlunda ut. LO är landets största maktfaktor. Men faktum är att arbetarrörelsens ledning gav upp striden innan den ens hade börjat.
"LO-ledningen är vald att representera över en och en halv miljon fackanslutna medlemmar, men väljer istället att representera Socialdemokraterna vilja – mot sina egna medlemmar"För tre veckor sedan avslöjade Aftonbladet att LO-ledningen hade haft hemliga möten med Wallenbergsfären i syfte att göra upp om vinster i välfärden. Trots att LO-kongressen sommaren 2012, bara några månader innan de hemliga samtalen inleddes fattade beslut att LO skulle stå för en ”Non-profit-princip”, fördes inga sådana krav heller fram under mötena med näringslivstopparna.
I tidningen ETC ursäktar sig Tobias Baudin – dåvarande vice ordförande i LO och idag ordförande för Kommunal – med att hävda att LO:s beslut 2012 handlade om att ”på olika sätt begränsa vinsterna”. Alla som har läst besluten vet att det är en lögn rakt igenom – en ”Non-profit-princip” är precis vad det heter och att riva upp LOV (Lagen om valfrihetssystem) går heller inte att missförstå.
LO-ledningen valde att ”tolka” om kongressens beslut redan från start och omyndigförklarade därmed mer än två tredjedelar av kongressens ombud.
Tobias Baudin säger i Aftonbladet angående avslöjandet om de hemliga samtalen med näringslivstopparna att planen var att få till en reglering utan politisk inblandning då ”farhågan fanns att vinster i välfärden skulle bli ett politiskt och ideologiskt slagträ i valrörelsen 2014”.
Vad Tobias Baudin egentligen menar är att hans eget parti Socialdemokraterna inte ville att valet skulle handla om vinster i välfärden, då de ju är emot att stoppa vinster i välfärden.
LO-ledningen körde alltså över de egna medlemmarnas vilja och underkastade sig det socialdemokratiska partiet istället.
Det tragiska är att det är raka motsatsen till kongressbeslutet år 2012 vars tredje att-sats slår fast ”att LO genom sin samhällspolitiska påverkan ska försöka förmå Socialdemokraterna att anamma den politiska inriktning som här beslutas”.
LO-ledningen är vald att representera över en och en halv miljon fackanslutna medlemmar, men väljer istället att representera Socialdemokraterna vilja – mot sina egna medlemmar.
Det är inte så konstigt egentligen att Socialdemokraterna inte vill stoppa privata vinster i välfärden. Det är ju ett borgerligt parti i praktiken oavsett vad de kallar sig. Och en lång rad socialdemokratiska politiker och ex-politiker är själva välfärdskapitalister, varav många har gynnats av att kommunal verksamhet sålts ut av politiska kollegor för ett spottstyver och sedan tjänat stora hackor på det verkliga värdet.
Det är för dessa intressen LO-ledningen högg sina egna medlemmar i ryggen och kuppade fram en helt egen linje i frågan om vinster i välfärden.
"En ny rapport från Kommunal visar hur privat driven äldreomsorg innebär lägre löner, allt sämre arbetsvillkor och allt högre andel otrygga jobb. Skillnaderna i total lön, det vill säga inklusive tillägg som ob, övertids- och jourersättning, har fördubblats från 900 till 1 800 kronor bara mellan åren 2012 och 2014"Dessa hemliga samtal avslöjades en månad innan Ilmar Reepalus utredning om begränsning om vinster i välfärden läggs fram. Då passade LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson på att öppna upp för nya samtal med näringslivet, en tydlig känga mot både utredningen och förslaget om att begränsa vinsterna. Och nu är det M-utspelet som välkomnas.
”Fler och fler ser att det inte är vinsten som är problemet. Uppkommer det en vinst och den återinvesteras i verksamheten blir den nästan alltid bättre”, pladdrar Karl-Petter Thorwaldsson i Dagens Industri.LO-basen ägnar sig åt ordlekar. Han vet mycket väl vet att principen om ”Non-profit” avser ett stopp för privata vinster, inte återinvesteringar i verksamheten. Och när företagen skickar skattepengar utomlands kan det också kallas ”investeringar”.
En ny rapport från Kommunal visar hur privat driven äldreomsorg innebär lägre löner, allt sämre arbetsvillkor och allt högre andel otrygga jobb. Skillnaderna i total lön, det vill säga inklusive tillägg som ob, övertids- och jourersättning, har fördubblats från 900 till 1 800 kronor bara mellan åren 2012 och 2014. Skillnaden i grundlön har ökat till hela 2 500 kronor.
Uppenbarligen har inte hemliga möten och middagar med kapitalisterna lett till några framgångar för LO-medlemmarna, bara att deras egen ledning kommit ännu närmre näringslivets motstånd mot vinstbegränsningar. Och uppenbarligen har den av vänstern så upphaussade utredningen om vinstbegränsningar inte heller lett någon vart, då SD och högern är emot varje form av begränsing av privata vinster.
Enda sättet att lossa högerns grepp över samhällsdebatten är att arbetarrörelsen slutar upprepa högerns ”sanningar” om vad som är och inte är möjligt. En stor majoritet av det svenska folket är mot privata vinster i välfärden. Det är denna folkmajoritet samt medlemmarna en ledning för arbetarrörelsen ska lyssna på. Men den ledningen sitter i kapitalisternas famn och måste avsättas av medlemmarna för att facket åter ska kunna bli demokratiska och kämpande. ■
Läs också:
> Kollektivavtal kan vinnas genom kamp – inte genom urvattning (sep 2016)
> Högerns enkla jobb handlar om vinster och företagens bidragsberoende (juli 2016)
> Det är dags att ta strid mot lönesänkarna (feb 2016)
> Livs blockad i Västerhaninge över då ny aktör med kollektivavtal tar över bagarstugan (maj 2016)
> RS fackliga möte tog sikte på att stödja den fackliga kampen (april 2016)
> Ta strid för trygga jobb – åt alla! (okt 2015)
> Vem ska äga välfärden efter riskkapitalisterna? (juli 2014)
> Vänsterpartiets "Nja" till vinster i välfärden (feb 2014)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.