onsdag 30 november 2016

Striden mot slavliknande villkor för Haninges skoltaxiförare trappas upp

Taxiklubben demonstrerar utanför kommunhuset den 5 december • 20 fackliga företrädare och intresseorganisationer bakom öppet brev till Haninge kommun och upphandlingsnämnden


Den 4 november lämnade Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Mattias Bernhardsson in en gedigen interpellation, ställd till ordföranden i Södertörns upphandlingsnämnd Raymond Svensson (C), som kommer att besvaras och debatteras i Haninge kommunfullmäktige måndagen den 5 december.
Interpellationen tar upp om de slavliknande villkor de som kör skolskjutsar, LSS och rullstolstaxi åt Haninge kommun arbetar under. Interpellationen bygger på Mattias granskning av avtalen mellan Haninge kommun och Sverigetaxi (f d Taxi 020 och del av koncernen Cabonline group tillsammans med Taxi Kurir) samt egna individuella träffar med 18 förare. Det har bland annat framkommit att förarna jobbar upp till 75 timmar i veckan, saknar försäkringar, meddelarfrihet och drabbas av olovliga löneavdrag.

SKL:s tidning Dagens Samhälle och den den fackligt sponsrade Stoppafusket.nu har publicerat de viktigaste delarna av interpellationen som debattartiklar.
Mattias Bernhardsson (RS) har också ställt Grund- och förskolenämnden mot väggen i lokaltidningen Mitt i Haninge. En av frågorna som Mattias ställer till nämnden är om de inte ser några faror och problem med att förare kör barn till och från skolan när de är trötta.

I LO:s tidning Arbetet har 20 företrädare för bland annat fackliga organisationer också skrivit ett öppet brev till Haninge och Södertörns upphandlingsnämnd med krav att de slavliknande villkoren upphör. Förutom Taxiklubben återfinns fackliga företräde inom Transport, Seko, Hotell- och restaurang, Kommunal, Unga Byggare, Vårdförbundet, GS-facket och Lärarnas Riksförbunds studerandeförening. Bland undertecknarna finns även ordföranden för Solrosuppropet och ordföranden för Attention Haninge, som arbetar för funktionsnedsatta, samt även ett par entreprenörer.

Elisabeth Lundbladh, Taxiklubben
Taxiklubbensom organiserade flera strejkaktioner för bättre villkor i landstingets upphandlingar i våras – kommer att manifestera för bättre villkor som kollektivavtal och försäkringar utanför Haninge kommunhus den 5 december, kl 12.45 innan Södertörns upphandlingsnämnd sammanträder.
– Säg upp avtalet och omförhandla, kräver Taxiklubbens sekreterare Elisabeth Lundbladh, en av dem som tänker uppvakta upphandlingsnämndens politiker innan sammanträdet.

tisdag 29 november 2016

Haningemoderater än mer rasistiska

Grafik av Rättvisepartiet Socialisterna Haninge ©

Moderaterna i Haninge hetsar mot flyktingboenden och sprider lögner om "förtur" i bostadskö

Lina Rigney Thörnblom (RS)
Av Lina Rigney Thörnblom,
kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge
- - -

Haningemoderaterna har delat ut flygblad i alla kommundelar där man på kartor har markerat ut var temporära flyktingboenden planeras ligga. Man uppmanar till att ”så många invånare som möjligt protesterar mot planerna”.
Starka paralleller kan dras till Sverigedemokraternas liknande flygbladsutdelningar i Skåne förra året som sedan följdes av närmare 50 brandattentat mot planerade flyktingboenden.
I maj tidigare i år kastades en brandbomb in i på en tomt till ett planerat HVB-hem i Tungelsta i södra Haninge. Någon hade även lagt fläskkotletter på brevlådan. Veckorna innan hade Sverigedemokraterna delat ut flygblad till Tungelstaborna. ”SD Haninge kommer att göra allt i vår förmåga för att hindra öppnandet av nya boenden för ensamkommande", skrev man.
Även Moderaterna hade innan händelsen sagt att man motsatte sig fler flyktingboenden i kommunen för att ”Haninge ska vara en trygg kommun att bo i”.

lördag 26 november 2016

Globala protester mot det dödliga våldet mot kvinnor



Lina Rigney Thörnblom (RS): "Att kämpa mot våld mot kvinnor är att kämpa för ändrade strukturer, för samtyckeslag, för ett rättssystem där kvinnor möter specialutbildad polis i specialutbildade domstolar"

Den 25 november, internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor, hölls det demonstrationer runtom i världen mot våldet mot kvinnor och det patriarkala klassamhälle som det grundar sig på.

onsdag 23 november 2016

Moderaternas SD-anpassning – vill skapa ”folkstorm” mot bostäder åt flyktingar


Moderaterna skyller sitt eget ansvar för bostadsbristen på flyktingar • Rättvisepartiet Socialisterna ställer offensiva krav på bostäder åt alla och bemöter M-rasimen

Av Per-Åke Westerlund

Kom ihåg när Sverigedemokraterna för ett år sedan pekade ut flyktingboenden och attentaten spred sig. Nu står Moderaterna i Haninge för samma hets.

Med 10 olika flygblad, ett för varje bostadsområde, uppmanar Moderaterna “så många som möjligt” att protestera mot nya boenden för flyktingar. Flygbladen, som innehåller en detaljerad flygbild på var de provisoriska boendena ska ligga, finns på deras hemsida att läsa för vilken attentatsperson som helst. Moderaterna skriver att de är ute efter en “folkstorm” mot kommunens planer.
Det var i fjol som Sverigedemokraternas Kent Ekeroth gjorde grova hets-uppmaningar till aktioner mot flyktingboenden samtidigt som hans bror Ted i SD Lund spred kartor. Inom de kommande månaderna utfördes närmare 50 attentat och mordbrandsförsök.

Moderaterna i Haninge har flera gånger de senaste åren både försökt övertrumfa och flirtat med SD. På ett ökänt möte i Vendelsö lierade sig ledande moderater med rasister i hetsen mot flyktingar. (RS varnade för att Moderaternas skrämselpropaganda och populism skulle leda till attentat, något som tyvärr också skett)
Moderaten Delmon Haffos grova sexism mot ministern Annika Strandhäll – filmen där han kallar henne “hora” – passar in i Moderaternas skifte ytterligare högerut. “Moderaterna tonläge är uppe i Trumpnivå” konstaterade även Dagens Nyheters förstasida fredag den 18 november.
Att Moderaterna anpassar sig till Sverigedemokraterna är mycket tydligt i partiets agerande:

måndag 21 november 2016

"Vi är socialister i både ord och handling"

10 år med Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge kommunfullmäktige visar att kamp lönar sig

RS kommunfullmäktigeledamöter
Mattias Bernhardsson och Lina Rigney Thörnblom
Idag är det 10 år sedan Rättvisepartiet Socialisterna gjorde debut i Haninge kommunfullmäktige. Det firar gruppledaren Mattias Bernhardsson med kaffe på ett nedgånget chaffisfik i Jordbro industriområde, i lag med ett gäng skoltaxiförare vars slavliknande arbetsvillkor ska upp i kommunfullmäktige den 5 december i den interpellationsdebatt Rättvisepartiet Socialisterna förbereder (Uppdatering: Kampanjen har lett till seger, kraven ska skärpas i nästa upphandling!). Och Lina Rigney Thörnblom förbereder en motion om att slopa inkomstkravet till Haninge Bostäder.

Mattias och Lina valdes 2006, då 26 och 19 år gamla, på sina meriter att kämpa mot orättvisor de andra partierna inte var intresserade av. Att skollunchavgiften på Haninges gymnasieskolor avskaffades året dessförinnan efter skolstrejker och civil olydnad i stor skala var ett kvitto på att organisering lönar sig och att Rättvisepartiet Socialisterna inte bara var ett parti som de andra.

Kampen mot skollunchavgifterna
Rättvisepartiet Socialisterna har tagit sig an strider mot både kommunledningar, myndigheter och slumvärdar. Det som har åstadkommits under dessa 10 år har varit resultatet av kampanjer på arbetsplatser, skolor och i bostadsområden:

Kamp och segrar
2006 stoppades första försöket att lägga ned Jordbromalmsskolan och segregera upptagningsområdet mellan villaområdet i norr och lägenhetsområdet i syd. Protesterna ledde också till nya Höglundaskolan byggdes för alla låg- och mellanstadieelever. 2010 organiserade Rättvisepartiets Socialisterna en strejk för att rädda Jordbromalmsskolan igen, vilket tyvärr inte räckte och idag står kommundelen helt utan ett högstadium.

Elev och lärarstrejk 2007
2007 räddades 100 lärarjobb efter elev- och lärarstrejk samt stora demonstrationer. Protesterna tvingade kommunstyret att skjuta till 54 miljoner kronor till skolan, vilket stoppade det mesta av nedskärningarna.
• Rättvisepartiet Socialisterna tog också strid mot tunga lyft inom äldreomsorgen och lyckades tillsammans med anställda och skyddsombudet pressa kommunen att köpa in nya taklyftar.
• Under hela 2007 argumenterade Rättvisepartiet Socialisterna samt lade motion för att Fredriks yrkesgymnasium skulle helrenoveras eller byggas om för att inte elever och lärare skulle bli skjuka av de omfattande vattenskadorna och asbesten. Till slut gav kommunledningen med sig, i år invigdes till slut det nya yrkesgymnasiet.

lördag 12 november 2016

Massiv facklig demonstration mot nazistmarschen

Ntobuah Julius Mvenyi talade för Folkkampanj för asylrätt
5000 samlades idag i en mäktig demonstration mot det fascistiska hotet i Stockholm. Seko
Stockholm, Unga Elektriker, Hotell- och restaurangfacket Stockholm-Gotland, Unga Byggare och andra fackliga krafter mobiliserade såväl som Rättvisepartiet Socialisterna, SSU Stockholm, Ung Vänster, Feministiskt Initiativ och många fler.
Demonstrationen var ett svar på att den våldsamma nazistgruppen "Nordiska motståndsrörelsen" fick tillstånd att marschera i centrala Stockholm samma dag. Nazisterna var 700 och avslutade sin demonstration med att attackera samma poliser som skyddat dem under dagen.

Se film från demonstrationen här:


måndag 7 november 2016

Bygg fler allmännyttiga hyresrätter

Under kvällens kommunfullmäktigemöte lade Rättvisepartiet Socialisterna fram 24 tilläggs- och ändringsförslag till kommunstyrelsen förslag till "Översiktsplan 2030" – den vägledande planen för kommunens framtida utveckling vad gäller bostäder, företagsmarker, landskap och grönområden (läs hela RS förslag här). RS-förslagen röstades ned men kommer aktualiseras i form av protester av boende och berörda när översiktsplanen väl ska leda till nya detaljplaner.

Lina Rigney Thörnblom (RS)
"Haninge kommun ska vara en kommun där alla kan bo. Bostäder ska inte finnas till för att bidra till bostadsbolags vinster utan för att ge människor ett tryggt liv med tak över huvudet"
Lina Rigney Thörnblom (RS) argumenterade för partiets tilläggsförslag att ett av kommunens mål ska vara att "byggandet av hyresrätter och i synnerhet allmännyttan prioriteras”. Lina talade också om behovet att styra om allmännyttan ifrån dagens utveckling där hyreshöjningar och inkomstkrav gör det svårt för låginkomsttagare att både bo kvar och att hitta ny bostad. Linas inlägg hade utgångspunkt i vanliga familjers situation och stod ut i jämförelse med övriga ledamöters fixering vid "attraktiva boenden" och de rikas dröm ett "Haninge sjöstad".

Här är Linas anförande:
"Slutsatsen av bilagan “Bostadsmarknaden i Haninge” är att det råder akut underskott av hyresrätter i Haninge, specifikt av kommunala hyresrätter. Endast 24 procent av bostäderna är hyresrätter, jämfört med 42 procent småhus och 30 procent bostadsrätter. I tidigare debatter om bostadssituationen i Haninge har både Socialdemokratiska ledamöter och Alliansledamöter förespråkat den 'magiska formeln' en tredjedel av varje boendeform. Det har vi i Rättvisepartiet Socialisterna talat mot eftersom behovet av billiga hyresrätter är akut. 
Men kommunens egen genomgång visar att vi är långt ifrån ens en tredjedel hyresrätter.
Vad gäller allmännyttiga hyresrätter ligger Haninge nära botten av Stockholms läns kommuner med bara 25 lägenheter per 1000 invånare jämfört med länets snitt på 77 lägenheter per 1000 invånare. De enda som ligger under är fem allianspartistyrda kommuner där fyra av dem helt saknar allmännytta av uppenbara ideologiska skäl. 

Bevara Haninges kulturlandskap och natur

Rättvisepartiet Socialisterna debatterar Haninges "Översiktsplan 2030" på kommunfullmäktige ikväll

Mattias Bernhardsson och Lina Rigney Thörnblom 
Rättvisepartiet Socialisternas (RS) kommunfullmäktigeledamöter Mattias Bernhardsson och Lina Rigney Thörnblom debatterar på kvällens kommunfullmäktigemöte för RS ändrings- och tilläggsförslag till "Översiktsplan 2030" – den vägledande planen för kommunens framtida utveckling vad gäller bostäder, företagsmarker, landskap och grönområden.


Här är RS förslag i sin helhet:







§ 305 Översiktsplan 2030

Rättvisepartiet Socialisterna tycker att förslaget till ny Översiktsplan 2030 är bra i grova drag. Vi ställer oss bakom planens allmänna mål och inriktningar: exempelvis att det inte ska finnas barriärer mellan kommundelar och bostadsområden, att bebyggelseutvecklingen ska ske nära befintlig bebyggelse och infrastruktur, att kommundelarna ska ha en levande lokal handel och service, att utveckla potentialen inom besöksnäring och närproducerat, att byggandet ska vara hållbart och energianvändningen förnyelsebar, att kollektivtrafiken ska vara tät och gång- och cykelstråken tillgängliga samt att värdefulla naturområden, jordbruksmark, kulturlandskap och kulturmiljöer ska bevaras.
Däremot anser vi att flera delar av Översiktsplanen inte är förenliga med de allmänna målen och inriktningarna samt i vissa fall går stick i stäv med dem. Det är också onödigt att ha med exploateringsförslag som – utöver att de bryter mot målen att bevara värdefull natur och kulturmiljöer – kommer att möta stort motstånd i detaljplaneprocessens samråd med boende och berörda.

Årsta havsbad och Norrbyskogen
Vi motsätter oss Översiktsplanens två utredningsområden om ny bebyggelse: i området Årsta havsbad och Norrbyskogen (inklusive skogsdelen söder om Torfastleden: Söderby Huvudgård 2:1, även kallad Söderbyskogen). Kulturlandskapen norr om Årsta havsbad och runt omkring Årsta slott ska bevaras. Om detta inte är självklart blir hela Översiktsplanen och dess formuleringar om bevarande av kulturlandskap en papperstiger.
Norrbyskogen borde inte heller vara ett utredningsområde för ny bebyggelse då det i den nyligen antagna Naturvårdsplanen tydligt framgår vilken avsikt kommunen har för området, nämligen att ”Utred[a] möjligheten att skydda Norrbyskogen som naturreservat eller biotopskyddsområde”.

Sammanbyggande av Handen och Vega
Vi motsätter en framtida bostadsexploatering i området mellan Getporsvägen och Kolartorps Allé. Just området mellan Getporsvägen och Kolartorps Allé samt tillhörande verksamhet med Handens museum och smedja bör bevaras och utgöra en del av kulturparksområdet. Dessutom beskriver punkt 6 – ”Utvidgad stadsbygd i Söderby” – potential för Handen och Vega att växa ihop (bostäder kan främst byggas på Norrby gärde, men en överbyggning av väg 73 bör utredas för att frigöra yta) , vilket borde innebära att området mellan Getporsvägen och Kolartorps Allé kan bevaras.

Företagsområden och Hemfosa
Av förslagen till nya företagsområden stödjer vi att bygga ut i anslutning till den existerande i Fors, som ligger mellan gamla Nynäsvägen och väg 73, samt att bygga ut företagsmarken i Krigslida.
Däremot motsätter vi oss att utreda ett nytt företagsområde utmed tågspåren vid Hemfosa. Det skulle ta i anspråk värdefull skogsmark och kulturlandskap samt kommer att kräva nya väganläggningar.

Bostadsutveckling på Ornö och Kymmendö
Vi stödjer en försiktig utbyggnad av bostäder på Ornö, men vi vill begränsa den till Kyrkviken, Vargvik och vid Hässenmara färjeläge. Detta vill vi av samma orsak som redan anförs i förslaget till Översiktsplan: ”Det är viktigt att Ornös ostörda karaktär kvarstår och att spridd bebyggelse undviks”. Därför bör nya byggnader uppföras i anslutning till existerande bebyggelse vid just färjeläget och där busstrafiken går.
Därför motsätter vi oss också möjligheten att bygga en väg upp till norra Ornö och ny bebyggelse på Kymmendö. Det är anmärkningsvärt att Översiktsplanen nämner de större markägarnas utvecklingsförslag men inte har med något om samråd med Ornöborna i stort.
Vi står fast vid det vi tog upp i våra alternativa förslag till Naturvårdsplan: att både Norrviksområdet och Nybysjöområdet borde skyddas i natureservat, det vill säga den större delen av norra Ornö som faktiskt Översiktsplanen redan slår fast består av nästintill orörd skog.

lördag 5 november 2016

Kris i socialtjänsten i hela Stockholms län


Av Lina Rigney Thörnblom,
kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge
- - -

Stockholm har en socialtjänst i kris. I Stockholms Stad får endast 26 procent av de utredda barnen hjälp jämfört med 68 procent för fem år sedan. Samtidigt går personalen på knäna.

I april i år lämnade Tore Svendsen, anställd på Socialhögskolan och verksam vid forsknings- och utvecklingsenheten FoU Nordväst, in en rapport till Stockholms stads socialförvaltning.
Uppdraget fick han 2012 som en del av ett projekt för att utveckla den sociala barn- och ungdomsvården. Men sedan Svendsens utvärdering lämnades in har ingenting hänt. Detta trots att den visar på stora brister i Stockholms stads socialtjänst. Andelen ärenden till socialtjänsten har ökat kraftigt. Under 2011 hade varje utredare hand om i snitt 11 ärenden samtidigt. År 2014 hade varje utredare nära 21 ärenden i snitt anger Dagens Nyheter (DN) den 25 oktober. Men allt färre barn får hjälp.
– Det är mycket allvarligt att flera socialsekreterare delar uppfattningen att man ser behov som man undviker att utreda därför att det redan i utgångsläget står klart att de insatser som skulle behövas inte är tillgängliga av ekonomiska eller andra skäl, säger Tore Svendsen till DN.
Arbetsbelastningen på Stockholms läns socialsekreterare har ökat avsevärt, vilket bekräftas i en forskningsrapport publicerad i nummer 6 av tidningen Socionomen i år. Socialsekreterare har tillfrågats om sin arbetssituation både 2003 och 2014. Av rapporten framgår att bland de som har arbetat 1-3 år som socialsekreterare är det idag tre gånger så många jämfört med 2003 som svarar att de endast ägnar en fjärdedel av sin arbetstid till klientkontakter.
"År 2003 arbetade en absolut majoritet av socialsekreterarna [i Stockholms län], förutom att utreda, med råd och stöd och även ofta med förebyggande åtgärder. Men idag handlar arbetet allt mer om att bara utreda"
Det är de minst erfarna socialsekreterarna som har fått de mest försämrade arbetsvillkoren. Fler än dubbelt så många i den kategorin uppger idag att de ofta måste arbeta övertid jämfört med 2003. Det är också idag mer än dubbelt så vanligt att nya socialsekreterare ibland utsätts för hot och våld. Sex av tio socialsekreterare som har arbetat i 1-3 år känner sig känslomässigt tömda av sitt arbete och en tredjedel uppger att de har svårt att sova.
År 2003 arbetade en absolut majoritet av socialsekreterarna, förutom att utreda, med råd och stöd och även ofta med förebyggande åtgärder. Men idag handlar arbetet allt mer om att bara utreda.

fredag 4 november 2016

Tar strid för skoltaxiförarnas villkor i Haninge

RS träffar taxichaufförer om slavliknande villkor 
– Interpellation ställd till ordföranden i Södertörns upphandlingsnämnd


Under de senaste veckorna har Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot i Haninge, Mattias Bernhardsson träffat taxiförare i Sverigetaxi (Taxi 020) som kör skolskjutsar, LSS och rullstolstaxi åt Haninge kommun om deras slavliknande villkor.
"Kör du skolskjutsar eller andra uppdrag i Haninge för Sverigetaxi, eller känner någon som gör det? Kontakta Mattias på 072-5244295 eller mattias.bernhardsson@socialisterna.org. Alla upplysningar hjälper oss i arbetet att skärpa kraven på arbetstider, försäkringar, meddelarfrihet samt villkor i samma nivå med kollektivavtal", uppmanar kontaktsidan 'Kontakt med arbetare som jobbar till dumpade löner eller villkor i Haninge'.
Sidan sattes upp våren 2014 när Mattias Bernhardsson tog initiativ till 'Kampanj för trygga jobb i Haninge', en facklig kampanj med lagerarbetare, lastbilschaufförer, taxichaufförer, vårdbiträden och andra, med kollektivavtal som främsta krav. Året dessförinnan vanns en viktig delseger då krav på kollektivavtal eller villkor som motsvarar kollektivavtal infördes inom privat hemtjänst efter insatser av Rättvisepartiet Socialisterna, anställda och facket.
Under senaste åren har Rättvisepartiet Socialisterna stött och deltagit i Taxiklubbens och Transports strider för drägliga villkor i landstingets upphandlingar av färdtjänst.
"Arbetsveckor på 60-75 timmar, avsaknad av försäkringar, olovliga löneavdrag och bestraffningar är mer regel än undantag"
Nu är det dags för ännu en rond i kampen för drägliga villkor för skoltaxiförarna i Haninge. Arbetsveckor på 60-75 timmar, avsaknad av försäkringar, olovliga löneavdrag och bestraffningar är mer regel än undantag.
Pressen att ta köruppdrag är också kopplad till risken att bli av med jobbet, vilket tydligt framgår av ett brev taxibolaget skickat ut till förarna och som förare visat Mattias Bernhardsson:
”vi [har] börjat att kalla in förare till obligatoriska möten, där vi går igenom vikten av att ALLTID tacka JA på alla köruppdrag. Fortsätter föraren dock att tacka NEJ till en stor andel körningar även i framtiden, så kommer man inte att erbjudas möjligheten till fortsatt arbete på Sverigetaxi” (Sverigetaxi/020 veckonytt nr 44 2016).
Taxibolaget upprätthåller de slavliknande villkoren genom en diktatur. Förarna lever i en ständig oro att avskedas samt svartlistas eller bli av med sin licens om de talar om sina villkor eller organiserar sig.
I skrivande stund tvingas förarna skriva under ett nytt dokument – ”Godkännande av ordningsregler samt tystnadsförbindelse” – från Cabonline (ägare av Sverigetaxi) som bland annat har följande formulering:
”Jag talar väl om […] företaget och är en stark ambassadör för taxibolaget”. Taxibolaget har enligt dokumentet rätt att dra in förarens bolagslegitimation om föraren bryter mot innehållet. 
– Dessa lojalitetskrav är ett rent brott mot Haninge kommuns upphandlingspolicy som säger att ”anställda hos leverantör omfattas av motsvarande meddelarfrihet som gäller för anställda i kommunerna”. Men då jag grävt i avtalen mellan Haninge kommun Sverigetaxi/Taxi 020 så saknas meddelerafrihet över huvud taget, vilket är en sanslös skandal, säger Mattias Bernhardsson (RS).
– Alla upplysningar som lämnas kan ske konfidentiellt, det vill säga att ingen får reda på vem som lämnat information. Men denna gång vill vi särskilt ha kontakt med taxiförare som är beredda att tala om sina villkor i media.Vi kommer att ta strid för varenda förare om taxibolaget straffar dem för att de använder sina demokratiska fri- och rättigheter. Ju fler som trotsar diktaturen, desto svårare blir det för företaget att göra något åt det, förklarar Mattias
Idag lämnade Rättvisepartiet Socialisterna in en interpellation till ordföranden i Södertörns upphandlingsnämnd som kommer att besvaras och debatteras i kommunfullmäktige måndagen den 5 december.

Läs hela interpellationen här nedan:

onsdag 2 november 2016

LO-ledningens svek mot medlemmarna

Bilden är ett montage. Ursprungsbild av SPÖ Presse und Kommunikation / Flickr CC

Spelet om vinster i välfärden • "Arbetarrörelsens ledning gav upp striden innan den ens hade börjat"

Av Mattias Bernhardsson,
kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge
- - -

Tisdagen den 8 november lägger Ilmar Reepalu (S) fram regeringens välfärdsutredning. Spekulationerna pågår om förslaget kommer att innehålla ett vinsttak på sju eller åtta procent plus statslåneränta på investerat kapital för bolag inom vård, skola och omsorg. Men budgivningen pågår för fullt.

Svenskt Näringsliv och de borgerliga partierna kommer att göra allt för att se till att det inte blir något vinsttak överhuvudtaget. De vet att Reepalu-förslaget inte har majoritet i riksdagen, då Sverigedemokraterna meddelat att de kommer att rösta emot varje form av begränsning av privata vinster.
Moderaternas sena utspel i veckan om att istället ”betygsätta” både privat och offentligt driven välfärd utifrån kvalitetskrav och enskilt besluta om sanktioner mot de som missköter sig, syftar till att få överhanden i debatten och att stoppa ett generellt tak för hur mycket kapitalisterna får ta ut av skattefinansierad verksamhet till varje pris.
"Visst är det så att att en majoritet av riksdagen inte skulle rösta för att begränsa privata vinster i välfärden idag, än mindre ett totalstopp. Men det är faktiskt resultatet av att högern har fått äga frågan under en längre tid medan Socialdemokraterna och LO-ledningen gjort allt för att begrava frågan istället för att använda den massiva opinionen"
Skandalöst nog uttalar LO att de välkomnar M-utspelet och hoppas på en blocköverskridande överenskommelse:
– Det är positivt om Moderaterna förhoppningsvis nu har insett problemen, sätter sig i ordentliga diskussioner med regeringen och är pragmatiska. Då kanske det går att lägga en proposition som kan gå hem i riksdagen, säger Therese Guovelin, förste vice ordförande för LO i Aftonbladet.
LO-ledningen vänder alltså ryggen åt Reepalu-utredningen innan den ens har lagts fram. Strax innan skrev Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling i ett pressmeddelande att han var ”frustrerad” över att Socialdemokraterna inte lyssnar till ”pragmatiska röster inom fackförbunden” – en avslöjande klagosång som visar hur LO-ledningen har gått så långt att de står till höger om Socialdemokraternas ledning.
Visst är det så att att en majoritet av riksdagen inte skulle rösta för att begränsa privata vinster i välfärden idag, än mindre ett totalstopp. Men det är faktiskt resultatet av att högern har fått äga frågan under en längre tid medan Socialdemokraterna och LO-ledningen gjort allt för att begrava frågan istället för att använda den massiva opinionen.

Hela 57 procent
av det svenska folket stödjer att helt stoppa privata vinstuttag ur välfärden. Av Kommunals medlemmar som själva arbetar i privata välfärdsföretag är 84 procent emot privata vinster. Även en majoritet av M-, KD-, C- och SD-väljarna är för att helt stoppa privata vinstuttag i välfärden.
Med dessa siffror är det anmärkningsvärt att motståndarna till vinstbegränsningar överhuvudtaget tillåts dominera den politiska debatten. Allt hade kunnat se annorlunda ut. LO är landets största maktfaktor. Men faktum är att arbetarrörelsens ledning gav upp striden innan den ens hade börjat.
"LO-ledningen är vald att representera över en och en halv miljon fackanslutna medlemmar, men väljer istället att representera Socialdemokraterna vilja – mot sina egna medlemmar"
För tre veckor sedan avslöjade Aftonbladet att LO-ledningen hade haft hemliga möten med Wallenbergsfären i syfte att göra upp om vinster i välfärden. Trots att LO-kongressen sommaren 2012, bara några månader innan de hemliga samtalen inleddes fattade beslut att LO skulle stå för en ”Non-profit-princip”, fördes inga sådana krav heller fram under mötena med näringslivstopparna.
I tidningen ETC ursäktar sig Tobias Baudin – dåvarande vice ordförande i LO och idag ordförande för Kommunal – med att hävda att LO:s beslut 2012 handlade om att ”på olika sätt begränsa vinsterna”. Alla som har läst besluten vet att det är en lögn rakt igenom – en ”Non-profit-princip” är precis vad det heter och att riva upp LOV (Lagen om valfrihetssystem) går heller inte att missförstå.
LO-ledningen valde att ”tolka” om kongressens beslut redan från start och omyndigförklarade därmed mer än två tredjedelar av kongressens ombud.