Lennart Heikenström, Ronny Johansson, Kicki Heikenström och Madde Palmgren kämpar för Dansbanan |
Av Lina Rigney Thörnblom,
kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge. Lina kommer att ta upp dansbanans framtid till debatt på måndagens kommunfullmäktige
- - -
Nästa år firar Dansbanan i Brandbergen 20 år. Om den får vara kvar. Haninge kommun vill inte ge förlängt bygglov och risken finns att dansbanan rivs. Men Brandbergens eldsjälar höjer rösten.
Dansbanan drivs av aktiva i Hyresgästföreningen. Det är tydligt för den som bor i Brandbergen att den bidrar till gemenskapen med arrangemangen runt årets högtider. Kommunens dagverksamhet håller till här regelbundet för att spela boule eller kubb.
– Vi invigde Dansbanan på Valborg 1997. Varje vecka kommer mellan 30 och 70 personer när vi har danskvällar, berättar Ronny Johansson när vi träffas på söndagskvällen efter att engagerade i dansbanans förening har umgåtts över en kräftskiva.I början av sommaren utsåg Hyresgästföreningen i Stockholm Ronny Johansson till årets eldsjäl för hans engagemang vid dansbanan. På väggen ser jag ett 20-tal teckningar hänga från dagen innan.
– Det är från familjedagen, barnen fick rita ”sin Brandbergsfestival”, förklarar Ronny.Vid Dansbanan anordnas förutom dans till levande musik, som lockar människor från hela Stockholm, också allsång, teater, valborgs- och midsommarfirande, familjedagar, loppisar och Brandbergsfestivalen. Det är festivalen som drar mest folk. Varje år i juni blandas loppisbord, politiska partier, organisationer och föreningar med hoppborg, sockervadd, musikframträdanden och människor från hela Brandbergen.
– Vi gör allting ideellt, varje gång något anordnas är vi minst 7-8 personer här, 20-25 som flest, berättar Kicki Heikenström.
– Hit kan man komma och bara vara. Man kan ta en fika och sitta ner ett tag. Det är något socialt, man behöver inte dansa.Byggnaderna, själva dansbanan med tillhörande kiosk, är placerade på hyresvärden Akelius mark med tillfälligt bygglov från Haninge Kommun. Men det bygglovet blev den här gången inte förlängt.
– Jag ansökte i mars förra året och fick inte besked förrän i oktober, och då stod det att ansökan avslås, fortsätter Ronny.
– Akelius får betala vite om byggnaderna inte är borta i april 2017 så vi fortsätter med aktiviteter året ut. Det tråkiga är att när vi inte vet hur framtiden ser ut kan vi inte göra några upprustningar, säger Lennart Heikenström som också är engagerad i Dansbanans förening.Kommunen har föreslagit två eventuella andra platser att ha Dansbanan på, men enligt Lennart skulle inte en flytt vara möjlig.
– Man måste ta ner byggnaden planka för planka och det skulle bli för dyrt.En utmaning för Dansbanan och för Hyresgästföreningen i stort har varit att engagera ungdomar.
– Vi har försökt att engagera särskilt lokala band, men det blir svårare att hitta, man har ju lagt ner Lakeside [ungdomskulturhus, red. anmärkning] där det fanns många band. Vi vill ha fler ungdomar som kommer!Att Dansbanan engagerar råder det inga tvivel om, och de boende i Brandbergen vill ha den kvar.
– Vi fick in 150 namn på en protestlista under en dag när vi först hörde om stängningshotet och det är nu vi måste ta i med hårdhandskarna så att den blir kvar. Jag har talat med de flesta partier i kommunfullmäktige och alla verkar vilja ha den kvar, avslutar Ronny.Rättvisepartiet Socialisterna kommer att pressa kommunalrådet om dansbanan på kommunfullmäktige på måndag. Hård press och demonstrationer från brandbergsborna är avgörande för att rädda dansbanan och att det inte bara stannar vid tomma löften ■
Axplock av tidigare strider för kultur och fritid den senaste tiden:
> Kulturparken
> Jordbrogården
> Lakeside
> Jordbro kultur- och föreningshus
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.