Byggnadsarbetare i Södertälje i strejk |
- - -
Byggnadsarbetarnas och sjöbefälens strejk startade den 12 april och nu är tre fackföreningar ute i strejk: Byggnads, Sjöbefälsföreningen och Målareförbundet. Rättvisepartiet Socialisterna ger fullt stöd till dessa strejker och har besökt strejkvaktskedjor för att visa stöd och solidaritet med den pågående kampen.
Stockholm: "Bra att det händer något"
Vid ett av byggena på Klara C mitt emot Centralstationen i Stockholm strejkar ett 20-tal byggnadsarbetare som jobbar för byggjätten Skanska.
– Bra att det händer något. Här är alla som jobbar för Skanska med i strejken, säger Peter Kuzmanowsky, som går strejkvakt tillsammans med en arbetskamrat, och fortsätter:
– Kampen mot lönedumpningen är den största frågan. Alla ska jobba under samma avtal. Ackordet ska också vara kvar. Det handlar om hur man värderar och planerar arbetet. Vi har begärt 3,2 procent, men det tycks arbetsgivarna [Sveriges Byggnadsindustrier] bestämt säga nej till.
En av Målarnas strejkvakter i Stockholm |
– Arbetsgivarna vill alltid lägga ansvaret på arbetarna. Just nu vill man inte prata med facket, säger en av Målareförbundets strejkvakter på Orgelpipan 6.Det är tredje strejkdagen och kampviljan är god, bedyrar Kim Larsson Bladh och Joakim Nordin som har fem respektive sex år i yrket.
– Ackordet är den stora frågan, säger Joakim Nordin.
– Ett annan viktigt fackligt krav är bättre och mer genomarbetade utbildningsplaner för lärlingar. Som det nu är blir man placerad på ett bygge i hopp om att man ska lära sig yrket, säger Kim Larsson Bladh som också berättar att de har fått många positiva kommentarer:– Många kommer fram och säger ”kämpa på” och informerar om hur det ligger till i deras avtalsrörelse samt säger att de också är beredda att strejka.
Utnyttjandet av arbetare från andra länder kallar byggnadsarbetarna vid Hammarbyhöjden för modernt slaveri.
Byggnadsarbetare vid Hammarbyhöjden i Stockholm |
– Vi har full uppslutning i strejken, säger Wobbler Nilsson och Allan Eriksson som står strejkvakt utanför Einar Mattssons bygge i Hammarbyhöjden.
– Det här blir spännande, det är första gången vi strejkar. Strejkkassan är välfylld om man säger så.
– Huvudentreprenörskapet behöver utvecklas för vi har inte märkt någon större skillnad. Dålig planering, stress och språksvårigheter leder till arbetsplatsolyckor där våra liv kan stå på spel. Det behövs ett ordentligt lärlingssystem och trygga jobb. Tillfälliga anställningar gör bara att folk utnyttjas. Vi har hört om arbetare från andra länder som inte får mer än 30 kronor i timmen och bor på arbetsplatsen. Det är just modernt slaveri.
Sjöbefäl i strejk |
– Det är typiskt. Delfin I här intill är i strejk och belagd med blockad. När entreprenören kör Delfin XII vid denna tidpunkt är det strejkbryteri. Vi hade hoppats att entreprenörerna skulle respektera strejken, men nu får vi diskutera åtgärder, säger Hans-Dieter.
– Idag är det tre avtal inom skärgårdstrafiken, två i öst och ett i väst. Vi slåss för ett gemensamt branschavtal, men vi vill behålla tarifflönerna. Redan i förra avtalet öppnades upp för att testa individuella löner, så 25 procent av oss har haft de. Alla är emot individuella löner nu, speciellt de som testat. Vi träffar ju inte redarna, vi jobbar ensamma, så de individuella lönerna blir bara helt godtyckligt satta. Enda effekten är att det idag kan skilja 2 500 kronor i lön mellan oss.Flera av sjöbefälen bekräftar bilden av att de egentligen inte har större problem med redarna, utan att det är Almega som är så provokativa i varje avtalsrörelse. Hösten 2013 bröt Almega förhandlingarna med Seko och en strejk utbröt. Strömma uppviglades av Almega till rena strejkbryteriet som till och med Almegas egen huvudförhandlare deltog i. Sjöbefälen har nu starkt stöd från Seko som kanske kommer att gå ut i sympatiåtgärder om strejken blir långvarig.
Södertälje: ”Det är rätt att vi strejkar”
– Det är rätt att vi strejkar. Vi måste markera, säger en av Byggnads strejkvakter på bygget Grand Central i centrala Södertälje.
– Arbetsgivarna vill få bort ackorden, som vi tycker funkar bra. De gör arbetet kollektivt.
De nio kollektivanställda på bygget är uttagna i strejk. Där inne finns bara en rörmokare, en elektriker och cheferna.Att motsättningarna är hårda märks på att Medlingsinstitutet inte använde möjligheten att skjuta upp strejken i två veckor, säger Byggnadsmedlemmarna.
Strejken handlar om hela samhällsutvecklingen. Arbetsgivarna vill ha 1930-talet tillbaka och aktieägarna struntar i vad som produceras, bara det ger stora vinster. Så låter en del av diskussionen på den första strejkdagen.
Luleå: ”Alla kraven är viktiga”
– Vi känner att vi har stöd för strejken. Nyss kom sopåkare förbi och sa att de stöder oss.
NCC:s lägenhetsbygge i Luleå |
– Alla kraven är viktiga. Att vi har lagackord är bra för sammanhållningen och för att planera arbetet. Det hjälper till att få alla att dra åt samma håll och få det att funka bra, säger han.
– Och så är det ju den delen av lönen vi kan påverka, det är ju den chansen vi har att driva upp lönerna, flikar en arbetskamrat in.
– Om de tar bort ackorden kanske det inte skulle märkas så mycket till en början, men på längre sikt skulle det sänka lönerna. Och då skulle vi inte kunna göra mycket åt det, fortsätter Alexander.
– När det gäller huvudentreprenörsansvar är det viktigt att minska inhyrningen av arbetskraft och få arbetsgivaren att ta större ansvar. Det handlar också om ordning och reda. Just nu är det inget problem på det här bygget, men ju längre vi kommer desto fler blir det ju som kommer och går, avslutar Alexander.Strejkvakterna tycker att det känns bra och viktigt att ta striden med den här strejken. På det här bygget är alla med i facket och de räknar med att trycket på arbetsköparen kommer att kännas rejält.
Göteborg: ”Handlar om mer än lönen”
Mats och Mikael |
– Det handlar om mer än lönen, det handlar om arbetstiden och vår rätt att bestämma över den, säger Mats.
– Arbetsgivaren vill ta bort ackorden vilket kommer påverka vår lön också, fyller Mikael i.
Anders Andersson och Gustav Brodén |
– För våran del handlar det om att försvara lagandan, att stå upp för varandra. Vi vill inte ha A och B lag på arbetsplatsen, säger Gustav Andersson.
– Vi är taggade och står helt bakom strejken. Det är en bra stämning bland kollegorna, vi känner även stöd från 6F där förbunden har visat stöd, säger Gustav Brodén.
– Vi vill understryka kollektivet och lagandan. Solidariteten är det som gör Byggnads stort och starkt, avsluter de båda.
Strejkande byggnadsarbetare i Göteborg |
– Ordning och reda är det viktiga i branchen. Vi behöver folk på arbetsplatserna, men det ska vara rättvist och kollegorna få samma lön, säger Daniel T (till höger i bilden).
– Arbetsgivaren vill ändra vår arbetstid. Idag kontrollerar vi den och jobbar 07-16. De vi ha oss i skift.
– Lönesystemet och arbetstiden tycker jag är det viktigaste. Jag är glad att facket satt ned foten. Det handlar i slutändan om olika intressen.Läs mer :
> Sjöbefälen strejkvarslar för rättvisa löner och gemensamt branchavtal
> Ny taxistrejk mot slavvillkor
> Hundratals taxichaufförer strejkade för kollektivavtal
> Det är dags att ta strid mot lönesänkarna!
> Ta strid för trygga jobb – åt alla!
> Anställda i privat hemtjänst i Haninge vinner kollektivavtal!
> Solidaritetskampanj för Livs och rätten till kollektivavtal
> Stöd Livs blockad av Paus bagarstuga för kollektivavtal
> Här sviker Socialdemokraterna krav på kollektivavtal i Haninge
> RS kräver ansvar för villkoren på byggarbetsplatsen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.