Av Katja Raetz
Sedan ett år tillbaka är det sex timmars arbetsdag som gäller på operationsavdelningen på Mölndals sjukhus strax utanför Göteborg.
Personalen vittnar om hur de mår bättre och är piggare, som Gabriele Tikman uppger till tidningen Vårdfokus den 5 november.
I och med införandet har 15 nya sjuksköterskor och undersköterskor anställts.
Mölndals sjukhus är det första som testar sex timmars arbetsdag, vilket innebär en 32-timmarsvecka där två timmar per vecka viks åt kompetensutveckling. Sedan dess har det även beslutats om att Norrlands universitetssjukhus ska testa förkortad arbetstid med bibehållen lön på två avdelningar.
Stressen på arbetsplatserna har ökat dramatiskt de senaste åren. Det märks inte minst inom vård och omsorg.
Vård- och omsorgspersonal är den yrkesgrupp som har störst sjukfrånvaro mätt i antal sjukfall.
Arbetstidsförkortning med bibehållen lön och nyanställningar är avgörande för att skapa en bra arbetsmiljö.
Att det nu genomförs olika projekt runtom i landet med förkortad arbetstid med bibehållen lön är förstås positivt. Det är dock långt ifrån tillräckligt. Oftast handlar det just om projekt, med stor risk att avslutas tvärt när tid och pengar tar slut.
Vad som krävs är en generell landsomfattande planering av vård och omsorg i landet utifrån befolkningens och personalens behov.
Det krävs att facken som Vårdförbundet och Kommunal på allvar tar strid, bland annat i de kommande avtalsrörelserna.
Det finns tillräckligt med resurser i samhället för att finansiera en hälsosam arbetsmiljö och god vård och omsorg. En av de stora välfärdskoncernerna, Attendo, förbereder sig exempelvis i skrivande stund för att börsnoteras och har lovat utdelningen av en tredjedel av vinsterna till aktieägarna. ■
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.