Habte Afewerk |
De flesta taxiförare som inte har kollektivavtal har en lön som motsvarar 37 procent av dagskassan. Lönen är alltså inte reglerad enligt avtal och förarna saknar avtalsförsäkringar.
En stor del av körningarna handlar om färdtjänst, sjuktransporter eller skolskjutsar, där avtalen mellan taxibolagen och exempelvis kommuner och landsting ger lägre ersättning.
Det gör att en arbetsdag med många sjuktransporter – exempelvis de som skrivs ut från Karolinska eller Södersjukhuset – blir längre.
De stora taxibolagen består egentligen bara av en växel som förmedlar resorna. Åkerier som äger bilarna och anställer förarna är anslutna till bolagen. Bara en minoritet av förarna omfattas av kollektivavtal.
Allonias Sebhatu |
Missnöjet har grott länge bland förarna, samtidigt som bolagen har svarat med repression. När Allonias Sebhatu började organisera förare på Taxi Kurir i Transport år 2013 fick han sparken. Det uppmärksammades med flera protestaktioner från förarna.
I Sebhatus hemkommun Haninge har kampanjen Trygga Jobb krävt att kommunen bara ska sluta avtal med bolag som har kollektivavtal.
Till höger: Mattias Bernhardsson (RS) med chafförer får Haninge och Nynäshamn. |
Under en period i vintras protesterade förare över hela landet genom att stanna bilarna i 15 minuter två gånger per dygn med krav på kollektivavtal. Initiativets Facebooksida samlade stort stöd.
Förarnas protester har börjat ge resultat. I Göteborg kräver kommunen kollektivavtal från den 1 september i år. Det betyder 40-timmarsvecka istället för 60-80 timmar och avtalspension och ersättning för övertid och obekväm arbetstid som de förare som inte har kollektivavtal saknar.
Dalarnas landsting har beslutat att gå samma väg. Även statens organ för upphandlingar planerar att börja kräva kollektivavtal för taxiresor för myndigheter och riksdagsledamöter.
Men Stockholms läns landsting, som dumpade priserna, har upphandlat färdtjänsten från just Taxi Kurir och Taxi 020 vägrar att göra detsamma. I direktiven för ny upphandling finns inte kravet på kollektivavtal med.
Det är luttrade förare och förtroendevalda i Transport som kommer ut från utfrågningen av politikerna i måndags den 27 april.
Saied Tagavi |
– Politikerna säger att de är rädda att beslutet skulle överklagas, men vi har rätt till kollektivavtal.
I Göteborg har arbetsgivarorganisationen Almega mycket riktigt drivit kampanj mot beslutet att kräva kollektivavtal. För taxiföretagen handlar det om avtal värda hundratals miljoner kronor.
Transport organiserar ungefär 800 taxichaufförer i Stockholm, ungefär 10 procent av totalt cirka 8 000. Förarnas krav har stöd av dem som åker färdtjänst och Fredrik Ahlkvist, ordförande för Synskadades riksförbund i Stockholms och Gotlands län, deltog på mötet.
Transports och taxiförarnas kamp för trygga jobb och schyssta villkor fortsätter. ■
Per Åke-Westerlund
Läs mer:
> Här sviker Socialdemokraterna krav på kollektivavtal i Haninge
> "Vi kräver kollektivavtal"
> Seger: Anställda i privat hemtjänst får kollektivavtal
> Kampanj för trygga jobb och kollektivavtal
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.