> Öppet möte om RS motion:
Onsdag 13 maj, kl 18.30 i kulturrum 2 på Haninge Kulturhus i Handen, Poseidons torg 8.
Till facebook-event
> Läs hela motionen här
> Läs förstudien om förtryck i hederns namn här
”Mäns våld, hot och tvång mot kvinnor är ett utbrett problem i Sverige. Då offret ofta är utsatt av en nära anhörig där det finns känslomässiga band och beroenden, normaliseras i många fall våldet och leder sällan till polisanmälan. Detta gäller inte minst våld, hot och tvång som riktas mot barn i familjen.”
Så inleds den motion som Rättvisepartiet Socialisterna (RS) inom kort lämnar in till kommunfullmäktige. Motionen kommer att lämnas in först efter RS öppna möte på Kulturhuset, som hålls för att diskutera motionen med engagerade och intresserade.
19 åtgärdsförslag
Motionen innehåller 19 åtgärdsförslag av olika karaktär. Flera handlar om satsningar på akut skydd och förebyggande arbete: som
mer resurser till kvinnojouren och manscentrum, fler skyddade boenden, samt att varje skola ska ha skolsköterska och kurator på heltid. Andra åtgärdsförslag handlar om att kommunen måste utvärdera hur exempelvis rutiner och hotbildsbedömningar sköts idag. Ett stort fokus läggs på kompetens: till exempel föreslås en stor
kompetenssatsning för alla lärare och elevvårdande personal i kunskaper om genusanalys, könsmaktsordning, förtryck i hederns namn, mäns våld mot kvinnor och normaliseringsprocessen.
|
Mattias Bernhardsson (RS) |
– Motionen föreslår inte enskilda insatser, utan samlade insatser och ett arbete som genomfyrar hela kommunens arbete. Därför föreslår vi också ett jämställdhetsråd som ska samla kompetens från förvaltningarna och frivilligorganisationer för att genomföra de nödvändiga åtgärderna. Vi föreslår också en heltidstjänst för att samordna insatser och leda arbetet med jämställdhetsrådet, säger RS gruppledare och kommunfullmäktigeledamot Mattias Bernhardsson.
|
Lina Rigney Thörnblom (RS) |
– Det är dags att politikerna förstår att mäns våld mot kvinnor och barn inte längre är något de bara kan lämpa över på ideella krafter och kvinnojourerna. Våldet är ett strukturellt samhällsproblem och vi kräver att kommunerna tar sitt ansvar, säger RS kommunfullmäktigeledamot Lina Rigney Thörnblom.
En av motionens förslag är att genomföra en enkät i skolan för att kartlägga förekomsten av våld i hemmet, föräldrars restriktioner av barnens fritid och umgänge, tvångsäktenskap samt könsstympning. Detta är viktigt för att veta hur skolan ska gå vidare och med vilket innehåll,
menar Ayman Adel Amin som är medlem i RS Haninge och har arbetat med dessa frågor i Sudan:
|
Ayman Adel Amin (RS) |
– Till exempel så framgår inte barnäktenskap i folkbokföringen i Sverige, eftersom de är inofficiella, men skolan och kommunen har fortfarande ett ansvar, anser vi, att komma ut med information om var elever kan vända sig om de befarar att de kan giftas bort. Om det finns flickor som lider i det tysta med alla komplikationer en könsstympning innebär, måste skolan och kommunen diskutera hur information och hjälp inom vården och kirurgisk hjälp kan nå den utsatta.
– Det behövs också förebyggande arbete i skolan, som att ha temadagar med både elever och föräldrar om våld i hemmet, något som faktiskt berör alla och samtidigt kan nå fram till de utsatta. När jag jobbade med dessa frågor i Sudan visade vi dokumentärer om vad könsstympning leder till, såsom enormt lidande under hela livet, psykisk ohälsa, komplikationer under graviditet etc. Många föräldrar känner inte till detta, utan bara följer tradition och vad de tror är en ofarlig religiös ceremoni. Sen tror jag att den information som kommer genom en enkät också medvetandegör både eleverna och lärarna och att fler anmäler till Socialtjänsten när de befarar att någon far illa, säger Ayman Adel Amin (RS).
Det behövs en rörelse underifrån
I Luleå beslutade kommunfullmäktige att anta Rättvisepartiet Socialisternas förslag att alla chefer ska få utbildning om våld i nära relationer samt att alla medarbetare ska få kunskap om hur man agerar om man misstänker att någon utsätts för våld eller utsätter någon för våld. Men oftast måste det finnas stark press och organisering underifrån för att få igenom förändringar.
|
Sanna Tefke (RS) |
– Det stora jobbet är inte att lägga fram en motion, utan att bygga en rörelse bakom kraven så att de styrande känner en press, att människor inte accepterar att våldet nonchaleras längre. Att bygga en rörelse är också viktigt för de utsatta. Samtidigt som det bakom varje enskild berättelse finns en egen problematik, är det mycket lättare att hitta styrka i en rörelse än att stå själv, säger Sanna Tefke som är ersättare för RS i kommunfullmäktige.
Motionens att-satser
Motionens att-satser är följande:
1. Att anta som kommunens mål att garantera skyddat boende åt alla som söker. Ingen ska nekas p g a platsbrist.
2. Att möjliggöra en utökning av antalet platser i skyddat boende med åtta platser genom att fullt ut finansiera placeringar via både kommunen och Haninge kvinnojour.
3. Att underlätta utslussning från skyddade boenden genom förtursmöjlighet i Haninge Bostäders bostadsbestånd samt att söka samverkan med andra allmännyttiga bostadsbolag.
4. Att anta som kommunens ansvar att även anslå medel till den verksamhet av Haninge kvinnojour som ej är knuten till sängplatser, för att minska jourens beroende av samt arbetstid med att söka ideell och privat finansiering.
5. Att finansiera Manscentrums önskan att utöka antalet tjänster med en heltidstjänst.
6. Att kommunens anslag till Haninge kvinnojour och Manscentrum beslutas om för treårsperioder.
7. Att säkerställa att Haninge kvinnojour och Manscentrum ska ha möjlighet att besöka Haninges skolor.
8. Att garantera att alla brottsoffer för våld och förtryck i hemmet i Haninge aktivt erbjuds en stödperson eller ett målsägandebiträde som kan stödja den utsatte med kontakt mellan olika myndighetsorgan och instanser.
9. Att inte tillåta religiösa friskolor. Nya riktlinjer som omöjliggör religiösa inslag utöver det ämnesplanerade som på ett objektivt sätt redan undervisas i religionskunskap ska tas fram.
10. Att starta ett projekt för att erbjuda långvarigt hemmavarande föräldrar möjlighet att skaffa yrkeskompetens samt/eller arbete med kollektivavtal inom kommunen, även utifrån icke-utbildningsgrundad kompetens.
11. Att säkerställa att det finns kommunala öppna förskolor och parklekar i alla kommundelar.
12. Att säkerställa att det finns heltidsanställd kurator och heltidsanställd sjuksköterska på samtliga skolor i Haninge.
13. Att genomföra en kompetenssatsning för alla lärare och elevvårdande personal i för-, grund- och gymnasie-skolan, vuxenutbildningen och SFI samt för berörda inom Socialförvaltningen i kunskaper om genusanalys, könsmaktsordning, förtryck i hederns namn, mäns våld mot kvinnor och normaliseringsprocessen.
14. Att kartlägga om Socialtjänstens hotbildsbedömningar för utsatta för förtryck i hederns namn utförs i tid, är noggranna samt kompetensenliga.
15. Att genomföra en enkät i gymnasieskolan för att kartlägga förekomsten av våld i hemmet, restriktioner i umgänge samt i skol- och fritidsaktiviteter, könsstympning samt tvångs- och barnäktenskap (även inofficiella).
16. Att söka samarbete med andra kommuner och det nationella kompetensteamet i syfte att möjliggöra stödboenden på hemliga distansorter med särskild inriktning på utsatta som har flytt förtryck i hederns namn.
17. Att utvärdera hur skolornas rutiner fungerar i kontakt med föräldrar som begränsar barnens skolaktiviteter.
18. Att tillsätta ett jämställdhetsråd (likt MR-beredningen) som utöver politiskt förtroendevalda även inkluderar i ämnet sakkunniga från förvaltningar och frivilligorganisationer med syfte att arbeta med ovanstående beslutspunkter samt med alla frågor som rör förtryck i hederns namn och mäns våld mot kvinnor.
19. Att tillsätta en tjänst för att samordna kommunens insatser och arbete mot förtryck i hederns namn och mot mäns våld mot kvinnor samt för att leda arbetet med jämställdhetsrådet.
Omfattande förstudie
Motionen som alltså snart lämnas in till Haninge kommun bygger dels på en omfattande förstudie (
”Förtryck i hederns namn”, av RS kommunfullmäktigeledamot Mattias Bernhardsson), som analyserar våldets omfattning, ursprung och strukturer. Motionen bygger också på den konkreta situationen i Haninge och samtal med bland annat kvinnojouren, manscentrum och andra organisationer som arbetar med dessa frågor dagligen.
|
Förstudie om förtryck i hederns namn |
Motionen förklarar hur det fysiska våldet är kopplat till könsnormer såväl som en ekonomisk grund i hela samhället: