Demonstration med rusta upp Jordbro Foto: Elin Gauffin |
Hyresgästföreningen har dock tagit tillfället i akt och kräver hyressänkningar för hyresgästerna i Stockholmshem och Svenska Bostäder. Detta är på tiden. Under många år har fastighetsägarna tjänat enorma summor på att räntorna är så låga – utan att detta har kommit hyresgästerna till del. Hyrorna har tvärtom ökat. I Stockholm ökade hyrorna med 2,9 procent under 2013.
Att det finns pengar i överflöd visas inte minst av vinsterna. Under 2013 överfördes 1,2 miljarder kronor av de allmännyttiga bostadsbolagens vinster till kommunerna, varav det mesta i Stockholm. Detta är trots att det finns stora renoveringsbehov i bostäderna.
Privatiseringspolitiken har inneburit att hundratusentals hyresrätter har blivit bostadsrätter, vilket så klart påverkar samhället. De allmännyttiga företagen får ensamt stå för allt mer. Överföringarna går till sådant som trygghetssatsningar, finansierar övertäckning av E18 eller bygget av nya bostadsrätter – något som bostadsrättsföreningarna inte behöver satsa en krona på. Istället kan de sänka månadsavgifterna som en följd av låga räntor. Klassklyftorna ökar enligt Hem & Hyra den 6 februari 2015.
Precis som i Jordbro hade det varit rätt att samla hyresgästerna i Stockholm bakom kravet på hyressänkningar för att sätta kraft i förhandlingarna och visa på orättvisorna. Istället är förhandlingarna en stängd process.
Hittills har det inte blivit några sänkningar. I Bollnäs, Ljusdal, Gullspång, Kvidingebyggen och Uppsalahem har det slutits nollavtal. Snittet för de allmännyttiga hyresavtalen som är klara är 1,13 procents hyreshöjningar. I till exempel Familjebostäder Göteborg är de på 0,88 procent.
Den 3 februari blev ramavtalet mellan de privata Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen klart och landade på 1,2 procent. Per Björklind från Hyresgästföreningen är nöjd och säger till Hem & Hyra att det är den lägsta höjningen på 15 år. En framgång är att det är ett rakt avtal, vilket innebär att höjningen är samma oavsett var i staden en bor. Många år av tidigare differentiering har lett till att det idag i snitt är 30 procent högre hyror i innerstaden än i ytterstaden.
Under det borgerliga styret av Stockholm lämnade Svenska Bostäder de allmännyttiga bostadsbolagens samarbetsorganisation SABO och gick över till Fastighetsägarna. Nu finns nya ägardirektiv om att återgå till SABO, men än så länge tillhör SB Fastighetsägarna och påverkas av ramavtalet.
Hyresgästernas och Hyresgästföreningens ställning på bostadsmarknaden har pressats tillbaka under en längre tid. Att Hyresgästföreningen gick med på den nya hyreslagen 2010, ”Allbolagen”, utan att ta verklig strid, var förödande. Tidigare var de allmännyttiga bolagen hyresnormerande, men nu kan alltså de privata komma före.
Ett annat steg i fel riktning kom också det den 3 februari och är en dom från Svea Hovrätt som har mötts med jubel från fastighetsägarna.
– Vi har drivit sådana här mål i femton år utan att få gehör, tillexempel i Frösunda år 2000. Så nog känns det bra att äntligen få rätt, säger fastighetschefen Mårten Norén i Fastighetstidningen.
Det handlar om att hyresnivån i kranskommuner och närförorter ska kunna mäta sig med hyresnivåerna i City, oavsett kommungräns. Efter att under många år ha drivit upp hyresnivåerna i innerstaden användes nu alltså dessa som måttstock för hyreshöjningar i närförorter, vilket sedan så klart kommer att sprida sig till ytterstaden.
Som alltid under kapitalismen blir företagen aldrig mätta utan gapar ständigt efter mer. Att högerpolitiken har inneburit en tydlig maktförskjutning till fastighetsägarnas fördel leder nu till att de vill gå ännu längre. I rapporten En ny svensk modell är möjlig framgår att målet är att helt krossa Hyresgästföreningen och att det ska vara upp till värd och hyresgäst att ”fritt” avtala om hyran.
Än är det inte försent. Men nu är det verkligen hög tid att Hyresgästföreningen plockar fram de kollektiva kamptraditionerna från förr och ställer om från eftergifter till offensiv.
Elin Gauffin
Läs mer:
> Manifestation för upprustning i Jordbro
> Ny utfrågning i kommunfullmäktige om slumvärden Patrizia Immobilien KAG
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.