Elif Göker och Henrik Cronier står strejkvakt utanför Svea Exchange växlingskontor i Handen, Haninge. |
–Finansförbundet har tagit ut sina medlemmar i strejk eftersom vi vill ha bättre villkor – vi vill ha kollektivavtal. Men arbetsgivaren vägrar. Det är tydligt att medlemmarna vill ha kollektivavtal, säger Henrik Cronier, Finansförbundet, som står strejkvakt utanför Svea Exchange kontor i Handen i Haninge.
– Många vill ha kollektivavtal, men många vågar inte träda fram på grund av de hotfulla mail som Svea Exchange har skickat ut till sina anställda. Man är rädd för att bli av med jobbet. Det finns många studenter som jobbar extra och många som har timanställningar, och de är rädda för att bli av med jobben om de ställer krav på kollektivavtal, säger Elif Göker, fackligt aktiv Finansförbundet, som även hon står strejkvakt utanför Svea Exchange kontor i Handen.
Svea Exchange skrämselpropaganda är något som fler arbetsgivare har försökt använda sig av när arbetare har varit ute i strejk. Vi minns alla den helsidesannons som riktades mot Byggnads strejkvarsel i våras från Svenskt Näringsliv som var fylld av lögner och antifacklig propaganda, med rubriken ”Byggkonflikten hotar den svenska modellen”.
Kollektivavtal är en grundläggande trygghet för anställda och något som borde vara en självklarhet inom alla yrken. Svea Exchange, dotterbolag till finansföretaget Svea Ekonomi, är dock av en annan åsikt. I sitt informationsbrev om strejken som de har lagt ut vid sina kontor, med titeln ”Ha överseende!”, skriver de bland annat:
”Finansförbundet vill med strejk tvinga Svea Exchange att skriva på ett kollektivavtal. Svea Exchange ger sina medarbetare minst lika bra lön och arbetsvillkor som i andra liknande företag. Men vi vill göra det utan kollektivavtal”.
– Fast det stämmer inte att de ger sina medarbetare minst lika bra avtal som andra liknande företag. Om man jämför med andra finansföretag och banker – konkurrenter till Svea Exchange – ligger vi långt under deras villkor, säger Elif Göker.
– Ett kollektivavtal skulle innebära bättre arbetstider, ob-ersättning och pensionsavtal, men även ett större medinflytande. Inflytandefrågan är väldigt viktig, säger Henrik Cronier och fortsätter:
– Just nu förs inga förhandlingar. Men jag har en känsla av att strejken inte kommer att bli långvarig. Däremot kommer vi inte att ge oss förrän vi har fått igenom vårt krav på kollektivavtal.
– Det verkar ha blivit till en principfråga för arbetsgivaren snarare än en kostnadsfråga. Men vi tänker inte ge oss. Alla vi som är ute i strejk märker vilket stort stöd vi har i frågan angående kollektivavtal – alla som vi pratar med tycker att vi självfallet borde ha kollektivavtal, säger Elif Göker.
Klart är att Svea Ekonomi skulle ha råd att teckna kollektivavtal med deras anställda då de gjorde en ren vinst på 143 miljoner kronor 2013.
Rättvisepartiet Socialisterna stödjer Finansförbundets krav på kollektivavtal, och menar att kollektivavtal borde vara en självklarhet inom alla yrken. Vi står för:
• Stoppa lönedumpning via privatiseringar, bemanningsföretag, ”ungdomsavtal”, papperslösa med mera. Nej till låglönemarknad!
• Kollektivavtal till alla. Skrota Fas 3. Minst 22 000 kr i grundlön för ett heltidsjobb. Fasta jobb och rätt till heltid.
• Återställ a-kassan och sjukförsäkringen. Stoppa jakten på arbetslösa och sjuka. Rätt till rehabilitering på den sjukes villkor.
• Arbete åt alla! 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön. ■
Läs också:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.