Av Robert Bielecki
Strejken på Svea Exchanges elva lokalkontor i Stockholm, där Finansförbundet kräver kollektivavtal åt växlingskontorens anställda, fortsätter då ingen uppgörelse har nåtts mellan parterna.
Efter en snart två veckor lång strejk har fortfarande inget kollektivavtal slutits med Finansförbundet, varför strejken fortsätter. Positivt är att Transportförbundet varslat om sympatiåtgärder i form av att stoppa valutaleveranserna till Svea Exchange, vilka träder i kraft den 24 november.
– Det tillhör inte vanligheterna att vi lägger ett sympativarsel för ett tjänstemannaförbund. Men frågan om kollektivavtal är så oerhört viktig att vi gärna vill hjälpa till i det här fallet, säger Lars Lindgren, ordförande för Transport, till Transportarbetaren den 12 november.
När Rättvisepartiet Socialisterna återigen besöker de strejkande medlemmarna i Finansförbundet utanför växlingskontoret i Handen är de väldigt nöjda med Transports sympativarsel:
– Det här kommer att stoppa deras viktigaste verksamhet, det vill säga valutaväxling. Vi kommer självfallet att hålla ut tills sympatiåtgärderna träder i kraft, och förhoppningsvis leder det till att Svea Exchange sluter ett kollektivavtal med oss och de anställda, säger Henrik Cronier, Finansförbundet.
– Vi märker att vi har ett väldigt stort stöd. Folk blir alldeles häpna när de får höra att vi inte har kollektivavtal. ”Det är ju helt sjukt att ni inte har kollektivavtal!” är en vanlig kommentar, säger Ulrika Jansson, fackligt aktiv i Finansförbundet, och fortsätter:
– Kollektivavtal handlar om en grundläggande trygghet för de anställda. Vi vet att det är många som är rädda för att bli av med jobben efter Svea Exchanges mejlhot, men vi måste lyfta upp frågan till en helhetssyn. Kollektivavtal borde vara en självklarhet inom alla yrken.
Hon berättar vidare om hur arbetsgivaren har skickat ut mejl till sina anställda där de frågat om man är medlem i Finansförbundet, förmodligen med syftet att undersöka vilka som stödjer strejken:
– Det har ju också gjort folk lite oroliga, att folk upplever det som att hoten fortsätter. Det handlar inte så mycket om kostnaden för ett kollektivavtal, utan det är en principiell fråga för arbetsgivaren. Men vi vet att vi har ett starkt stöd från allmänheten och från våra kolleger, säger Ulrika Jansson.
Finansförbundet har en nätkampanj, #schystfinans, där de radar upp olika banker och finansföretag som har tecknat kollektivavtal med förbundet. Svea Exchange verkar dock inte ha några planer på att ingå i det, då de har startat upp en egen motkampanj, #SchystaSvea, vilken har som idé att visa hur bra Svea Exchange är. Detta trots att de har sämre löner och villkor än andra banker och finansföretag.
Efter att förra veckans artikel om strejken hade publicerats fick Offensiv ett upprört mejl från den vikarierande kontorschefen på växlingskontoret i Handen, som var rosenrasande över intervjuerna med de strejkande arbetarna. Meningar som ”största möjliga tistel” och ”fruktansvärt oproffsigt” yttrades om min journalistiska förmåga, men även att ”[jag] har SJÄLV VALT att jobba, UTAN att vara rädd! #SchystSvea! Jag litar på min arbetsgivare, men jag litar INTE inte på Finansförbundet!”.
Det är tydligt att vissa inom Svea Exchange är väldigt oroade över att Rättvisepartiet Socialisterna väljer att skriva om och stödja Finansförbundets strejk. Vi kommer fortsätta att skriva om, bevaka och stödja strejken på alla möjliga sätt. Kollektivavtal borde vara en rättighet inom alla yrken.
Läs tidigare:
> Strejkar för kollektivavtal
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.