"Borgarna skyller sitt osolidariska flyktingbeslut på bostadsbrist. Men de röstade faktiskt nej till RS lösning på bostadsbristen redan 2013. Nu har de gjort det igen. Men det var det sista borgarna gör som avgående kommunledning. Vi lämnar in en ny motion i frågan redan nu i veckan för att sätta press på den nya majoriteten", säger RS gruppledare Mattias Bernhardsson.
Mattias Bernhardsson (RS) i kommunfullmäktige |
Samtidigt försöker alltfler kommuner i Sverige att stänga dörren. Av de över 46 000 flyktingar som lever på Migrationsverkets anläggningsboenden har strax över 12 000 (i september) beviljats uppehållstillstånd och väntar på kommunbeslut. Men många har väntat i flera år samtidigt som alltfler kommuner river upp sina avtal med Migrationsverket eller beslutar att minska mottagandet.
I väntan på kommunplacering, skola och riktiga bostäder kan privata och vinstdrivande ägare profitera på tillvaron i sina anläggningsboenden - som i Svalöv, där sex vuxna män delar på tolv kvadratmeter och 18 människor delar på en toalett.
Detta är bakgrunden till gårdagens debatt om Haninges flyktingmottagande i kommunfullmäktige. Beslutet blev att Haninge ska ordna boende för 12 asylsökande barn utan legal vårdnadshavare i Sverige, s k ensamkommande barn. Det är en blyg ökning med 5 jämfört med förra beslutet i februari 2013.
Sverigedemokraterna (SD) yrkade avslag mot att ta emot 12 barn med följande logik:
- Det började med 4, sen blev det 7, nu blir det 12... Var ska det sluta?, frågade sig Jenny Manners (SD) och menade att 'ansvarstagande' politiker inte ska rösta för 'kostsamma pengarullningar'.
- Sverigedemokraterna röstade för att ge 16 miljarder kronor extra till storföretagen och bankerna föra året. Var ska det sluta? Ni vill inte hjälpa de som flyr men ni vill göda de rika, svarade Mattias Bernhardsson från Rättvisepartiet Socialisterna (RS).
Utöver förslaget att utöka antalet platser för just ensamkommande barn med blyga 5 platser fanns det däremot oväntat inget förslag på det totala flyktingmottagndet från Migrationsverkets anläggningsboenden. Den gamla överenskommelsen från februari 2013 innbär att Haninge bara behöver ansvara för 7-20 anvisningsbara platser för flyktingar. Hittills i år (tills 1 oktober) har Haninge bara tagit emot 4 flyktingar varav samtliga ensamkommande flyktingbarn. Orsaken sades vara bristen på bostäder. Därför lade Rättvisepartiet Socialisternas fram ett tilläggsyrkande om att undersöka hur fler bostäder kan ordnas.
Moderaterna, som i debatt med SD dragit sig med floskler om att "öppna sina hjärtan", föll snabbt ner till SD:s argumentationsmetod när de skulle bemöta Rättvisepartiet Socialisternas förslag. "Jag ser detta ur ett kommunekonomiskt perspektiv". Det var beskedet från moderaternas snart avgående ordförande i Socialnämnden Sven Gustavsson (M) om varför Haninge bara ska ta emot 0,8 procent (!) av de flyktingar Stockholms läns kommuner ska ta ansvar för under 2015.
Borgarna utelämnar däremot i sitt 'kommunekonomiska perspektiv' att Haninge har ett prognostiserat överskott på 82 miljoner kronor i år, eller att en avgående kommunpolitiker får en fallskärm på 1,7 miljoner kronor i s k "omställningsstöd" som löper under 32 månader av kommunen (när har någon löntagare någonsin fått ersättning i 32 månader?).
Detta är däremot inte ens relevant. Det är Migrationsverket - inte Haninge - som betalar för placeringarna. Dessutom finns 20 extra miljoner kronor för kommuner som vill underlätta bostadsförsörjningen 2014. Pengar som Haninge inte har sökt trots riksdagens beslutade om pengarna redan den 11 juni (enligt 37 § förordningen (2010:1122), upplyste Mattias Bernhardsson (RS) som även tilläggsyrkade om detta måste ske snarast.
- På det beslutande kommunfullmäktigesammanträdet i februari 2013 uppgav kommunledningen att det inte fanns tillräckligt med boendeplatser för att ta emot fler de då beslutade 7-20 platserna. Vi i Rättvisepartiet Socialisterna hade däremot redan då och flera andra gånger senare lagt förslag på hur boendeförsörjningen kan bli lång mer kostnadseffektiv. Idag betalar kommunen stora pengar för vandrarhem och liknande boenden (47 000 kr per månad för en familj på åtta enligt ett exempel av Socialnämnden) istället för att ordna riktiga lägenheter med vanliga hyreskostnader. Dessa vandrarhem och 'pensionat' är dessutom ingen bra miljö för barn att vistas i (Läs mer här om fall RS uppmärksammat tidigare). Hade vårt förslag gått igenom då hade vi inte varit i den här situationen idag. Vi lägger samma förslag nu, sa Mattias Bernhardsson (RS).
Nafi Cilgin från Vänsterpartiet och Yvonne Radestam från Socialdemokraterna argumenterade för RS tilläggsförslag som fick 8 röster (samtliga RS, V och MP plus en S-röst). 30 röstade emot (samtliga M, KD, C, FP och SD). Socialdemokraterna valde (21 utöver den nämnda) att lägga ned sina röster med hänvisning till att förslaget kom sent och de inte har hunnit diskuterade det.
Därför kommer RS att lägga samma förslag som motion redan denna vecka, vilken kommer behandlas under den nya majoriteten (gårdagens sammanträde var den sista under den förra borgerligt styrda kommunledningen. S och MP förhandlar om ny majoritet nu).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.