Igår hölls protester över hela världen till stöd för kampen för aborträtt på Irland. Irland har en av världens hårdaste abortlagar vilket har lett till kvinnors död.
Efter att uppmaningen om en internationell protestdag kom från ROSA (for Reproductive rights, against Oppression, Sexism & Austerity) har vi sett stödaktioner i England, Belgien, Kanada, Tyskland, Israel, Italien, Indien, Australien, USA, Grekland med flera länder. Även i Sverige samlades det till protest utanför den irländska ambassaden för att visa stöd för kampen på Irland.
Ett protestbrev överlämnades av Lina Rigney Thörnblom, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna (RS) i Haninge, som också talade på demonstrationen:
– Att inte ge kvinnor rätt till en trygg och säker vård, att inte ge kvinnor rätt till säkra aborter, utsätter dem för risker med osäkra aborter. Vi här här för att ge vårt stöd till kravet på att den irländska befolkningen ska rösta om att upphäva abortförbudet i vår! Krav måste ställas på gratis preventivmedel, fri barnomsorg och riktiga jobb med riktiga löner.
För en månad sedan hölls den årliga March for Choice på Dublins gator och i år samlade den 5 000 personer som krävde aborträtt för Irlands kvinnor.
Den 28 oktober utlystes till protestdag till minne av Savita Halappanavar som på denna dag för två år sedan dog av blodförgiftning till följd av att hon inte tilläts att göra en abort. Detta trots att fostret var döende. Efter Savitas död väcktes en rörelse för aborträtt, men tyvärr ställdes inte kravet på aborträtt mer än vid så kallade X-cases (X-fall), det vill säga när kvinnans liv är hotat. Rättvisepartiet Socialisternas systerparti på Irland, Socialist Party, kritiserade detta och sa att det inte räcker.
Kampen ledde till slut till att Irländska kvinnor skulle tillåtas göra abort om deras liv var i fara och efter att de hade träffat en panel av läkare. Men tyvärr är lagen så urvattnad att den inte innebär någon skillnad i praktiken.
Ett nyligen uppmärksammat fall, ”Miss Y”, bevisar det. En asylsökande kvinna utsattes för våldtäkt och blev till följd av det gravid. I och med att hon saknade uppehållstillstånd kunde hon inte resa till Storbritannien för en abort, vilket tusentals kvinnor som har råd gör varje år. Kvinnan var självmordsbenägen. Hon begärde en abort, men de irländska myndigheterna förhalade hennes förfrågan så pass länge att en abort inte var möjlig och i vecka 22 tvingades hon till kejsarsnitt efter en hungerstrejk.
Den irländska abortlagen är inskriven i grundlagen, vilket gör den till en av världens hårdaste. Den är baserad på katolska grunder och visar vilken makt den katolska kyrkan fortfarande har över samhället och över individer. Abortmotståndare må påstå att de värnar om livet, men om så verkligen var fallet skulle de kräva drägliga levnadsvillkor, fri barnomsorg och gratis preventivmedel för att nämna några exempel. Men det handlar inte om att värna livet. Man värnar om att kontrollera kvinnors kroppar och sexualitet.
Rätten till abort är en klassfråga. Abort kommer alltid att existera, oavsett om det är förbjudet eller inte. Säker och trygg vård är en mänsklig rättighet och den ska inte berövas kvinnor på religiösa grundvalar. Kvinnor åker regelbundet från södra Irland till Nordirland, där abort också är olagligt men där posten inte söks igenom lika noggrant efter olagliga abortpiller. Piller beställs till Nordirland där de hämtas, men straffet för att göra en abort eller assistera någon annan är strängt.
Den 28 oktober genomfördes en civil olydnadsaktion där kvinnorättskämpar tog tåget från Dublin till Belfast för att ta med sig de säkra men olagliga abortpillrena hem som en markering.
Rörelsen på Irland, som omfattar flertalet kvinnorättsorganisationer, fortsätter kampen för en folkomröstning om rätten till abort, vilket stöds av en majoritet av befolkningen. Kampen fortsätter även i andra länder och med extremhögerns större inflytande i till exempel EU-parlamentet kommer den att behövas allt mer. ■
Läs också:
> Amnesty förstår ingenting (Lina svarar Amnestys förslag att avkriminalisera prostitution)
> Ett nej är ett nej! (RS krav på åtgärder efter de friande våldtäktsdomarna)
> Graviditet och barn är inga varor (Svar på förespråkare av surrogatmödraskap)
> Ett socialistiskt nej till surrogatmödraskap
> Trafficing - den moderna slavhandeln
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.