tisdag 26 augusti 2014

Fullsatt på partidebatt i äldrefrågor i Västerhaninge


Församlingshemmet i Västerhaninge var fullsatt idag när partierna skulle debattera äldrefrågor. Arrangören Sveriges Pensionärsförbund såväl som åhörarna ställde många direkta frågor till partierna.

För Rättvisepartiet Socialisterna (RS) deltog Mattias Bernhardsson, gruppledare och förstanamn för RS i kommunvalet.
Alla partier uttryckte att de ville sänka skatten på pension, något många åhörare i salen hade hört förut. Martina Mossberg (M) sa att penssionsskatten kunde sänkas, "när ekonomin tillåter". Mattias Bernhardsson (RS) förklarade att pengarna finns, men i fel fickor och pekade på hur bankerna spekulerade med pensionspengar och gör 270 miljarder kronor i vinst varje dag. RS var det enda partiet som – utöver tal om sänkt pensionsskatt – reste frågan om att förstatliga bankerna, riva upp det pensionssystem Persson-regeringen införde och istället införa statlig garantipension.

Till skillnad från RS ville inte S avskaffa RUT-avdraget. RS menar att staten inte ska bidragsfinansiera de mer ekonomiskt välställda för att få städhjälp; Istället behövs massiv satsning på utbyggd hemtjänst efter behoven. Medan många politiska företrädare lovvordade Haninges äldreomsorg, valde RS att utgå från den verklighet personalen upplever och gav konkreta exempel på hur arbetsbördan ökat samtidigt som det blivit mindre tid för de äldre (Läs mer här).

Maten blev en stor diskussion. Många partier tog upp behovet av lokalt producerat och även lokalt tillagat. Under de senaste åren har maten på äldreboendena förbättrats. När många fick 'flygplansmat' under tidigare mandatperioden (läs mer här) var det RS som drev och lade motion om att maten istället måste tillagas på varje boende, så att matkvaliteten kan höjas och lukten av mat på avdelningarna höja aptiten. Idag lagas allt utom kött och fisk (som kommer från centralkök) på boendena. Och under dagens debatt reste Raymond Svensson (C) att även kött och fisk borde tillagas lokalt – ett avsevärt närmande av det RS drivit under så många år (Läs RS senaste förslag).

RS utmärkte sig också genom att kräva att Vårdval Stockholm avskaffas (Läs mer här) – en reform som dränerade Jordbro vårdcentral på en tredjedel av finansieringen i en smäll, som ledde till nedlagda vårdcentraler i arbetarområden och mängder av nya privata i välbeställda områden. Alla orter har rätt till bra och gemensamt ägda vårdcentraler med tid för patienterna.

För många framstod en klar skillnad i debatten. RS krävde återbetalning av statens nedskurna statsbidrag och att de privata vinsterna i välfärden stoppas för att möjliggöra en massiv utbyggnad av äldreomsorgen. Bakom de borgerligas allmänna tal om äldreomsorgen finns dock nästa års budget dessa drev igenom: 44 miljoner kronor ska skäras ned i äldrenämnden (Läs mer här). Socialdemokraterna och  Vänsterpartiet – som inte deltog i debatten – vill skära 38 miljoner kronor på de äldre. Sverigedemokraterna – som inte heller deltog – vill skära bort 27 miljoner kronor från äldrenämnden och hela 58 miljoner kronor på Socialnämnden, exempelvis de funktionsnedsatta.

RS främsta besked inför valet var det många redan vet: Att fortsätta kämpa och bygga rörelser för verklig förändring, som Välfärd utan Vinst eller kampen för kollektivavtal som redan lett till kollektivavtal inom privat hemtjänst efter insatser av just RS, kommunal och anställda.

> Läs om vårens äldredebatt i Vendelsö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.