Gemensam kamp underifrån nödvändig för en förändring
|
Therese Svensson (RS) |
Av Therese Svensson
Kandidat nr 10 på Rättvisepartiet Socialisternas valsedel till kommunfullmäktige i Haninge
- - - - - - - - - -
Fisk från Östersjön innehåller så mycket skadliga ämnen att den är farlig att äta, stora mängder giftiga alger fyller haven och sälar och andra arter är oroväckande magra. Östersjön är idag ett mycket sjukt hav. Tusentals skadliga kemiska ämnen spolas ut i havet och problemen med övergödning och döda havsbottnar ökar.
Redan på 1970-talet uppmärksammades den allvarliga situationen för Östersjön. Industri- och jordbrukskemikalier som DDT, PCB och dioxiner höll på att utrota både havsörnen och gråsälen. Dioxiner tillhör världens giftigaste ämnen och kan leda till en förhöjd risk för cancer, inlärningsproblematik, diabetes och benskörhet. Dessa gifter påverkar alla levande organismer kraftigt även i låga halter.
Gifterna förs vidare upp i näringskedjan även till människan. De fastnar i blodomloppet och förs vidare via fostret till nästkommande generation.
Den 20 maj släppte Havsmiljöinstitutet rapporten Havet 2013/2014, som är en årlig redovisning av den nationella miljöövervakningen. Den visar bland annat att DDT och PCB har minskat i Östersjön sedan de förbjudits inom många industrier och att både havsörnen och sälen har börjat återhämta sig. Halterna av de extremt giftiga ämnena dioxiner är dessvärre fortfarande så höga i Östersjöfisken att den är förbjuden att säljas inom alla EU-länder förutom i Sverige och Finland, som har särskilda försäljningstillstånd. Rapporten visar också att nya miljöfarliga ämnen ökar i havet. Silikonoljor, perflourerade ämnen och flamskyddsmedel är exempel på gifter som har ökat de senaste åren och hur det kommer att påverka djur och växter i havet är svårt att förutse.
Många av de ämnen som är giftiga för miljön kommer från mediciner och hygienprodukter. Den tidigare generaldirektören för kemikalieinspektionen, Ethel Forsberg, sa till Sveriges Radio den 22 maj att konsumenterna bör minska sin användning av miljögiftiga produkter.
Detta uttalande visar på ett synsätt som är alltför vanligt när det handlar om miljö och klimat, att man lägger ansvaret på den enskilde konsumenten istället för att ställa krav på storföretag och politiker som har makten att skapa den verkliga skillnaden.
Det lever cirka 90 miljoner människor i länderna kring Östersjön. De föroreningar som rinner ner i vattnet kommer i första hand från högt industrialiserade områden, intensivt jordbruk och avlopp. En extrem ökning av näringsämnena kväve och fosfor inom jordbruket har resulterat i övergödningen av Östersjön. Det innebär att ekosystemet förändras och att många djur och växter inte överlever.
Andra organismer gynnas av förändringarna. Det ser vi genom en kraftig ökning av kvävefixerande cyanobakterier. Dessa giftiga alger är en av flera faktorer som orsakar syrebrist i havet och att stora områden av havsbottnarna dör. Utbredningen av döda havsbottnar är idag rekordstor i Östersjön.