Av Robert Bielecki
Inga lärdomar verkar ha dragits efter förra årets kaosartade sommar inom vården. Denna sommar spås av vissa rapporter bli ännu värre än föregående år.
Larmrapporterna om främst underbemanning inom vården till sommaren duggar just nu tätt. I Stockholmsområdet kommer ambulanser att stå stilla på grund av personalbrist rapporterar Metro. Jenny Olsson på Vårdförbundet säger till Västerbottennytt att antalet vårdplatser har minskat mer i år än föregående år eftersom landstinget har anställt för få sjuksköterskor, och läget är värst på akuten, kirurgin, cancercentrum samt kardiologen vid Norrlands universitetssjukhus.
I Sundsvall har ett extremt läge blivit vardag, där avdelningarna i princip varje dag sedan i julas har haft överbeläggningar. Sjuksköterskor sover dåligt, har ont i magen och vissa gråter på jobbet, larmar Vårdförbundets förtroendevalda.
På Barnmorskeförbundets konferens i Falun undersöktes hur barnmorskorna upplevde sin situation, där svaren blev att det finns en stor oro för hur man ska klara sommaren, bland annat på Sunderby sjukhus, i Uppsala, Örebro, Skövde och Karlskrona. Dessutom är det fullt upp att göra på förlossningen i Eskilstuna, Uppsala och Södersjukhuset, en tuff arbetsmiljö i Jönköping. en brist på barnmorskor på förlossningen i Gävle, Skövde och Falun.
Och i Kalmar slår facken larm om att bristen på sjuksköterskor hotar patientsäkerheten till sommaren. Västerviks sjukhus saknar 15 sjukskötersketjänster, och vid akuten i Kalmar har 29 sjuksköterskor tvingats flytta sina semesterveckor för att lösa situationen.
Alla dessa larmrapporter kom nu i maj, och flera andra regioner larmar även de om ett minskat antal vårdplatser, färre personal och en ökad arbetsbelastning.
Vi ska minnas att förra sommaren var en av de absolut värsta landet har sett vad gäller belastningen på vårdpersonalen, underbemanning, nedstängda vårdplatser, uppsägningar på grund av stressen och den ohållbara arbetssituationen med mera. Exempelvis hade Skaraborgs sjukhus hela 20 000 övertidstimmar i juni, juli och augusti i fjol, och på Thoraxintensiven på Karolinska universitetssjukhuset i Solna arbetade sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor mer än 3 300 övertidstimmar, vilket innebar upp till 150 timmar i övertid för enskilda specialistsjuksköterskor.
Att den i år spås bli ännu värre gör att man bara får hoppas att man inte blir sjuk i sommar.
I Stockholms landsting gör Alliansen en ”satsning” inför sommaren och skjuter till 60 miljoner kronor. Men redan nu har flera vårdplatser stängts ned – hela 200 platser har stängts – på grund av personalbrist på de stora sjukhusen som Danderyds sjukhus och Södersjukhuset. Det är fler stängda vårdplatser än tidigare år.
Enligt personallandstingsrådet Anna Starbrink (FP) är målet att patienterna ska märka ”så lite som möjligt” av semesterneddragningarna som är en av Alliansens åtgärder. Men att dumpa än mer arbetsuppgifter på en redan pressad och till sommaren mindre arbetsgrupp och dessutom begränsa deras ledighet för att ge personalen lite extra pengar i plånboken är direkt ohållbart, både för personalen och för patienterna. Alliansens ”satsning” får med rätta massiv kritik från Vårdförbundet.
– Fullständig skandal, de styrande politikerna räknar kallt med att personalen återigen ska offra sig. Det här håller inte i längden. Det finns redan idag färdigutbildade sjuksköterskor som väljer att inte jobba i vården, särskilt inte på sommaren, säger Vårdförbundets ordförande Eva Novak till P4 Radio Stockholm den 13 maj.
I grund och botten vilar den kaosartade situationen inom vården på den nyliberala högerpolitikens axlar, som under flera decennier har genomfört aggressiva nedskärningar på hela välfärdssektorn.
Att allt fler vårdcentraler och sjukhus dessutom säljs ut till privata aktörer, oftast riskkapitalbolag, innebär att vinstintresset går före de enorma behov som patienter och vårdpersonalen har.
Det handlar om människors liv, liv som man byter bort i syfte att maximera vinsten, eller för att hålla ”en budget i balans”.
För att ändra kurs räcker det inte med att byta regering, eftersom även de så kallade rödgröna också står för omfattande nedskärningar samt privatiseringar. Vad som krävs är en massiv proteströrelse underifrån: från personalen, brukarna och alla som vill ha en god vård tillgänglig för alla, där behoven går först.
Den behöver organiseras omgående om en hållbar förändring ska bli möjlig inom en överskådlig framtid.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.