Aftonbladets granskning visar hur extrem Sveriges skolpolitik är |
Explosionen av riskkapitalbolagägda friskolor i Stockholm går inte att ta miste på. Hela 26,4 procent av alla friskoleelever i Stockholms län går i en grundskola som ägs av ett riskkapitalbolag. Främst handlar det om EQT (som äger Academedia) och Amerikanska TA Associates. Samtidigt avslöjas hur Academedia hittat nya sätt att skattefuska.
Vittra och Pysslingen, som ägs av Academedia, samt Internationella engelska skolan, som ägs av Amerikanska TA Associates, är de tre riskkapitalbolagägda friskolor som har allra flest elever i fristående grundskolor inom Stockholms län – hela 12 323 elever av totalt 46 750 friskoleelever. Det visar Skolverkets statistik för läsåret 2013/2014.
I Haninge kommun i Stockholms län finns det tre skolor som ägs av Academedia: Rudanskolan, Söderby skola och Vendelsö hage. Att kommunens skattepengar går till vinst åt dessa skolors ägare tycker Robert Noord, Socialdemokratiskt oppositionsråd i Haninge kommun, inte är särskilt allvarligt. Han säger bland annat att man inte ”kategoriskt ska stänga dörren” för riskkapitalbolag i skolan till DN den 2 april.
– Robert Noord har konsekvent drivit samma linje som sossarnas ledning, som försvarar riskkapitalisterna i välfärden, så hans uttalande är inte särskilt förvånande. Om man tittar på de utredningar, vinstutdelningar, skattefiffel, personalvillkoren och skandaler som haglat de senaste åren, innebär ett förbud mot vinstintressen att "kategoriskt stänga dörren" för lärarlösa lektioner, obehöriga lärare, betygsinflation, att skolor godtyckligt läggs ner när de gör för lite vinst, att barnen får klara sig på vatten och knäckebröd och att klasserna blir allt större medan företag som Academedia plockar ut en ren vinst på 6 400 kronor per elev. Allt på elevernas, personalens och skattebetalarnas bekostnad. Med det i åtanke är det inte svårt att se vilkas intressen som Robert Noord värnar om, säger Sanna Tefke, ersättare för Rättvisepartiet Socialisterna i kommunfullmäktige i Haninge.
Exempel på det är att friskolor väljer bort ”besvärliga” barn och barn med särskilda behov, eftersom de ”kostar för mycket pengar”. Det medför att likvärdigheten i skolan går förlorad. Dessutom dränerar vinstdrivande skolor den kommunala skolan på pengar, vilket ytterligare vidgar klyftorna mellan de olika skolorna.
Riskkapitalbolag har som affärsidé att köpa upp en verksamhet (oftast för en spottstyver i sammanhanget), göra en gedigen vinst under de få år som de äger verksamheten och sedan sälja vidare för en ansenlig hacka.
Problemen med detta är flera. Dels reducerar det skolan och eleverna till slit-och-slängvaror i en alltmer parasitär och utsugande kapitalistisk marknad. Dels borde välfärden inte vara en marknad överhuvudtaget, då det är grundläggande behov såsom vård, skola och omsorg det handlar om.
Allra mest skandalöst torde faktumet vara att skolpengen, finansierad av våra skattepengar, och övriga skattemedel till skolan går till ren vinst för riskkapitalbolagen, som inte väljer att investera vinsten i skolan utan istället delar ut vinsten till sig själva och övriga aktieägare. Enligt boken Den stora omvandlingen går dessutom var femte välfärdskrona, betalad av vår skatt (104 miljarder kronor 2012), till privata företag. Hela 83 procent av dessa är aktiebolag.
En granskning av Aftonbladet som publicerades den 3 april visar dessutom hur Academedia hittat nya sätt att råna skattebetalarna på pengar: via intrikat skatteplanering har de undvikit att skolpengen beskattas. Det handlar om flera hundra miljoner kronor varje år.
I fjol planerades 333 miljoner kronor bort från beskattning, vilket innebär ungefär 6 200 kronor per elev i de dryga 30 skolbolagen inom Academedia. Systemet går ut på att vinsten från skolorna går till Academedias tre holdingbolag. Skolbolagen för över sina vinster till Academedia support AB, ett aktiebolag inom koncernen.
Av de 380 miljoner kronor som fördes över i fjol lämnades 333 miljoner i koncernbidrag. Men bara en bråkdel, 816 000 kronor, gick tillbaka till verksamheten. Resten av pengarna har Academedia använt för att betala av ränta på lån hos tre holdingbolag högre upp i bolagsstrukturen: ACM 2010, ACM 2001 och Svensk Utbildning Intressenter Final Holding AB. Därmed skattar de inte på de vinster som bland annat plockas ut från skolpengen.
Enligt Skatteverket handlar det om en ren skatteplanering och att det är ett nytt knep efter att det 2013 blev förbjudet för koncerner att ha lån i skatteparadis. Björn Noring på Skatteverket fortsätter med att säga att det är ”ett hot mot svenskt skatteunderlag” till Aftonbladet.
När sådana otroliga summor går till vinst åt de redan välbeställda istället för till de behov som finns inom välfärden, är det inte konstigt att nya larmrapporter om skolpersonalens arbetsmiljö och elevers sjunkande resultat och välmående kommer som på löpande band.
I slutändan är det trots allt personalen och eleverna som får betala priset för högerpolitikens privatiseringshets, vars syfte är att maximera vinsten för privata företag.
Rättvisepartiet Socialisterna står för att all privatiserad välfärdsverksamhet ska återtas i offentlig ägo och dessutom stå under demokratisk kontroll underifrån av de verkliga experterna, vilket är personalen. Vi kräver ett stopp på den enorma välfärdsplundring som riskkapitalbolagen utför. För att åstadkomma det behövs det en enad kamp mot högerpolitikens nedskärningar och privatiseringar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.