Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Mattias Bernhardsson siktar på att träffa bemanningsanställda och papperslösa arbetare under den närmsta tiden.
Mattias Bernhardsson (RS) på morgonsamling med sopgubbar |
”Jag vill med denna sida få hjälp att få kontakt med arbetare som utnyttjas. Jag söker kontakt med bemanningsanställda, före detta bemanningsanställda och de som jobbar eller har jobbat helt utan papper/anställning - främst på Jordbro företagspark eller andra arbetsplatser i Haninge - som upplever att de utnyttjas eller som farit illa på jobbet på grund av bristande säkerhet eller av arbetsbelastning, brist på vila etc. Speciellt intresse finns att träffa de som jobbar eller har jobbat för Green Cargo/PostNord.”, skriver Mattias Bernhardsson på sidan.
- Bemanningsanställda riskerar att bli svartlistade och arbetslösa om de pratar om sina villkor med facket eller media. Är de dessutom här på arbetstillstånd förlorar de uppehållstillståndet. Det finns papperslösa flyktingar som jobbar för slavlöner och sover i cykelrum men som blir utvisade om polisen gör razzia. Med andra ord är det är inte lätt att få kontakt med dessa mest utsatta, berättar Mattias Bernhardsson.
- Att ringa till polisen, som många gör idag, hjälper inte arbetarna som blir utnyttjade och det räddar heller inte de fasta jobben. Det behövs gemensam facklig kamp av både fastanställda och bemanningsanställda, oavsett varifrån man kommer eller om man har papper eller inte, för att få till verklig förändring. Det händer inte av sig självt och det händer inte i första taget. Steg ett är att träffa dem som utnyttjas och sätta sig in i deras situation grundligt.
- Jag har redan en träff bokad med en bemanningsanställd utan papper, som fick reda på initiativet via en vän. De kan träffa mig utan att någon får reda på det. Med kontakter inom Transport, Handels, Seko och andra fack samt inom Asylrörelsen finns det också möjlighet att göra något åt problemen, om de jag möter vill det, säger Mattias Bernhardsson.
Sidan har på några dagar fått bra genomslag bland fackliga i Haninge. Under våren siktar Rättvisepartiet Socialisterna Haninge att ordna ett större fackligt möte om kampen för lika villkor, med talare från olika arbetsplatser och fack.
Röster om initiativet:
Vad kan åstakommas genom initiativet för kontakt med utnyttjade arbetare? Vilka rättigheter tycker du är viktigast att slå vakt om på arbetsmarknaden?
Malin Mikaelsson, distributionschaufför på PostNord Logistics AB:
- Sidan kan ge stöd till arbetare och få upp ögonen för människor om vilka problem som existerar för anställda och bemanningspersonal. "Oengagerade" anställda som läser sidan kanske söker medlemskap i facket.
- Det finns många viktiga rättigheter att slå vakt om på arbetsmarknaden, och många olika situationer för många olika människor på varierande stadier i arbetslivet/arbetslösheten. Men jag tycker att det är viktigt att slå vakt om att alla ska kunna ansluta sig till lokala fackklubben, och att det finns en seriös dialog mellan arbetsgivare och anställda. Att arbetslösa och deltidsanställda kan få en chans att komma in på arbetsmarknaden och få heltidsanställning om de vill. Jämnställda löner oavsett nationalitet, kön, ålder, anställningsform osv.
Johnny Ahlgren, klubbordförande på Dagabs lager i Jordbro:
- Initiativet kan förhoppningsvis leda till att hitta likasinnade som hjälper till att driva frågorna.
- Rätten till ett fast jobb med anständiga jobbförhållanden är viktigast.
Pia Nevalainen, lagerarbetare på DHL i Jordbro:
- Jag hoppas att initiativet når ut till alla medborgare av detta avlånga land och gärna att det även sprids ut till resten av världen också. Alla är vi lika inför livet. Vi har endast ett liv och det ska vara så bra som möjligt för alla.
- Den viktigaste rättigheten anser jag är rätten till en trygg anställning med schyssta villkor. Självfallet ska det även finnas kollektivavtal.
Kristin Frögren, sparkad Lagena-arbetare:
- Jag hoppas att sidan kommer att leda till djupare kunskap om problemen på arbetsmarknaden just nu. Speciellt angående inhyrningsföretag. Djupare kunskap både för arbetstagarna samt även för folk i en maktposition/som kanske kan göra något åt dessa problem.
- Först och främst våra mänskliga rättigheter. Alla ska få ta toalettpauser samt kunna få sitta ner och äta i lugn och ro i minst 30 minuter om dagen. Sedan är rätt lön, semester, ergonomi, ob-ersättning samt trygghet i ens anställning väldigt viktigt. Om man inte missköter sig ska man inte kunna bli utbytt av någon som är mer villig att tumma på sina egna rättigheter.
Mer om Mattias Bernhardsson:
- Mattias och huvudskyddsombudet agerade mot tunga lyft på ett äldreboende och pressade kommunen att köpa in taklyftar, efter hot om böter från Arbetsmiljöverket.
Mattias har deltagit i flera solidaritetskampanjer för arbetare i konflikt:
- för de pakistanska sjömännen på Baltic Star 1999, där outbetalda löner/semestrar för fyra miljoner vanns tillbaka och lönerna höjdes med upp till 75 procent.
- samt återigen för sjömännen på nya bolaget Biger Jarl, tillsammans med SAC, där uppehållstillstånd vanns.
- för sopgubbarna i Stockholm, som flera gånger lyckats stoppa lönesänkningar.
- för lagerarbetarna på Lagena i Jordbro under strejken 2009.
Som aktiv i Asylrörelsen Stockholm har Mattias drivit kampanjer för uppehållstillstånd av främst politiska flyktingar och lyckats stoppa flera utvisningar.
Relaterat fackligt:
> Seger i Haninge: Alla anställda i privat hemtjänst får kollektivavtal! (Intervju med kommunalaren och RS-ersättaren i kommunfullmäktige Sanna Tefke)
> RS kräver ansvar för villkoren på byggarbetsplatsen (Debatt i kommunfullmäktige)
> Strejken på Lagena är ett exempel för alla
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.