Av Robert Bielecki
Samtidigt som arbetare, studenter, pensionärer, låginkomsttagare och en mängd andra grupper får betala för den ekonomiska krisen höjs lönerna för de 20 bäst betalade vd:arna på börsbolagen.
Det visar DN:s granskning den 11 december.
Det är inga dåliga lönelyft som de redan rika cheferna har skaffat sig. Jan Carlsson på Autoliv fick ut hela 46 miljoner kronor via lön, bonusar, olika vinstuttag o s v, en ökning med 21,5 miljoner kronor sedan året innan. Hans-Holger Albrecht, vd på MTG fram till september 2012, fick ut 31,7 miljoner kronor, en ökning med 28 miljoner mer än året innan.
Danskan Ane Maersk McKinney, arvtagerska till det danska rederi-imperiet med samma namn och som numera bor i Sverige, toppar listan då hon fick ut otroliga 60 miljoner kronor.
Förra året behövde man en årsinkomst på 10,6 miljoner kronor för att ta sig in på 20-i-topplistan, medan det i år behövdes 12,7 miljoner kronor. Tillsammans tjänade de 20-i-topp omkring 400 miljoner kronor, en ökning med 94 miljoner kronor.
Enligt LO:s lönerapport från 2012 är medellönen för en arbetare 23 500 kronor. För tjänstemän är siffran 33 700 kronor och gapet däremellan blir då 10 200 kronor, eller 43 procent. En årsinkomst för en vanlig arbetare blir följaktligen 282 000 kronor.
Jämför det med Ane Maersk McKinneys årsinkomst på 60 miljoner kronor – hon tjänar 213 gånger mer än vad en vanlig arbetare gör.
Genomsnittet på 12,7 miljoner kronor för vd-lönerna innebär ungefär 50 gånger mer än en genomsnittlig arbetarlön. Och högern har mage att säga att det inte finns några klassklyftor i Sverige! Dessutom är lönegapet mellan man och kvinna fortsatt stort: Räknat i procent tjänar kvinnor 85 procent av mannens medellön.
En gemensam kamp mot högerpolitiken och kapitalismen måste till för att kunna fördela de enorma resurser som finns utefter behov och inte utefter giriga vinstbegär.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.