onsdag 6 november 2013

Strejk i skärgårdstrafiken

M/S Mysing, Utö rederi,
trafikeras inte under strejken



I måndags bröt strejken ut i Göteborg och Stockholms skärgårdstrafik, efter att Seko tackat ja till medlarnas bud sent igår kväll, men arbetsgivarorganisationen Almega tackat nej. Strejkvarslet har vidgats för att inte Seko:s medlemmar ska drabbas ekonomiskt av arbetsgivarlockouten.

Konflikten rör lönenivåerna och frågan om individuella löner, något som Seko är emot. Jonas Forslind på ­Seko svarar på Offensivs frågor om konflikten:
– Vi har haft strejkvakter ute under morgonrusningen och kommer skicka ut medlemmar igen under eftermiddagen. Rederiet är ­införstådda i konflikten och vi ser ingen risk för strejkbryteri, säger Jonas.

Men redan samma kväll (måndagen den 4 november) avgick en personfärja från Nybrokajen i Stockholm. En representant från Almega fanns ombord på fartyget:
– Det fanns strejkvakter på plats, men båten åkte ändå. Almega tyckte att det var okej eftersom det inte fanns Sekoanställda ombord. Men båten var satt i blockad och vi ser det som strejkbryteri, säger Erik Sandberg, biträdande kommunikationschef på Seko, till DN.

Det var på rederiet Strömmas båtar vid Nybroviken som detta inträffade. Strejkvakter försökte förhindra dem att ta sig ombord, men misslyckades.
– Det är lite frustrerande att ett av de större bolagen inom Almegagrup­pen agerar på det här sättet, med strejkbryteri. Det är Almegarepresentanter ombord som passivt uppmanar rederiet Strömma att bedriva en sån när verksamhet, säger Chang Strömberg, ombudsman Seko ­sjöfolk, till SVT.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv besökte under ­måndagen strejkvaktkedjor i både Göteborg och Stockholm.
När Offensiv besöker två av de indragna hållplatserna i Göteborg, Lilla Bommen och Rosenlund, är stödet hundraprocentigt. Mohammed Rage, som är informatör för Västtrafik, säger att han bara har sett stöd bland resenärer:
– De förstår vad det handlar om, att lönerna är en viktig fråga för de som arbetar på båtarna.
Andra reaktioner från allmänheten är att det är positivt med en strejk, att det har varit dags länge.


– Vi fick höra för en vecka sedan att förhandlingarna med Almega och de andra arbetsgivarna inte gick så bra, det såg inte ut som att de skulle anta våra krav. Idag gick vi ut i strejk och det ser väl inte ut att lösa sig direkt. Ett av våra ombud satt på ett möte för en timme sedan där förhandlingarna inte ser ut att gå ­vägen för vår del,
säger Robert Borg, anställd på Waxholmsbolaget i Stockholm.

– Det ser i dagsläget inte ut som att Seko kommer att ge sig och våra strejkkassor kommer att räcka långt. Här på min båt har vi väldigt många fackligt anslutna men på Strömma, på andra kajen, har de nästan bara inhyrd personal från underentreprenörer, vars anställda har väldigt svårt att organisera sig, fortsätter Robert Borg.

– Almega har valt att lockouta oss på vår lediga tid. Vi sa ja till ett avtal i söndags men då backade Almega från det givna förslaget och tvingade oss att gå ut i strejk. Dessutom har arbetsgivarna valt att propsa på strejk­bryteri. Vi har valt att gå ut i strejk i solidaritet med Strömma, de som har flest underleverantörer. Det är en kedja av olika redare där all personal, som kökspersonal, maskinper­sonal o s v alla har olika underentre­prenörer, säger Richard Mattsson, fackligt förtroendevald på Blidösundsbolaget i Stockholm.

– Vi som jobbar på Blidösundsbolaget i Stockholms skärgård och Utö har över 100-procentig ­solidaritet med de anställda på dessa båtar, avslutar Richard Mattsson.

Rättvisepartiet Socialisterna stödjer Sekos krav och kommer att fortsätta bevaka utvecklingen.

Ruben Derkert
Stefan Berg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.