”Ewa kunde jobba 12 timmar på en dag, men bara få betalt för 7. Det privata hemtjänstföretaget betalade ingen lön för tiden som det tog att flytta sig mellan kunderna. Stockholms kommuner betalar så dåligt att det är svårt att ha schyssta villkor för personalen i den privata hemtjänsten. I Sollentuna tvingas anställda jobba gratis med politikernas goda minne.”
Detta är bara ett par exempel från den granskning av den privata hemtjänsten i Stockholms län som Kommunalarbetaren har gjort.
Privatisering är lönedumpning och påtvingat gratisarbete.
Sanna Tefke (RS) Foto: Sebastian Olsson |
– På en vanlig veckodag ligger snittet på antal ärenden i innerstan generellt kring 12-15 besök, oftast med minst en serviceinsats som dusch, handling, promenad och/eller städning som tar längre tid. Det varierar helt på vilken typ av ärenden man har. På kvällar och helger är ärendena fler eftersom inga serviceinsatser normalt utförs. Vi såg på SVT om kvällspersonal i Uppsala som hade hela 26 besök på en kväll. Det är helt absurt!
– Resurserna till äldreomsorgen har minskat mer och mer de senaste decennierna. Mycket makt ligger hos biståndshandläggarna, som beviljar hur mycket tid de äldre ska få. Och den tiden blir mindre och mindre eftersom de måste ta hänsyn till budget och inte bara behov.
– Privatiseringarna har pressat detta ytterligare, för att göra vinst på den fasta summa skattepengar företagen får behöver de spara någonstans. Man låter bli att ta in vikarier och delar ut ärenden på övriga och pressar scheman, sämre löner och villkor, inga kollektivavtal och oftast inga ordentliga lokaler för personalen.
– Min åsikt är att den skattefinansierade välfärden ska drivas i offentlig regi, privata företag ska inte kunna göra vinster på vård, skola, omsorg och LOVen [Lagen om valfrihet] ska bort. Så länge som vi tillåter vinstdrivande företag i välfärden kommer de alltid hitta sätt att kringgå diverse regleringar. Såklart krävs också kraftigt utökade resurser till äldreomsorgen, för bättre villkor och bemanning. Om man ska utgå från läget som det är bör non-profit råda. De privata företagens vinster ska återinvesteras i verksamheten och det ska vara transparens i ekonomin.
– Det ska inte heller vara möjligt att fiffla med räntesnurror som det görs idag. Sen är det även viktigt att ställa krav på kollektivavtal hos samtliga utförare för att de ska bli godkända, avslutar Sanna Tefke.
Läs också:
> RS Haninge avslöjar: Bara 9 av 32 privata hemtjänstföretag i Haninge har kollektivavtal
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.