onsdag 19 juni 2013

Stöd busstrejken!

Rättvisepartiet Socialisterna mötte strejkande bussförare under onsdagen  Moderaterna organiserar strejkbryteri

Stefan Andersson
Foto: Lina Rigney
Thörnblom
Klockan 00:01 den 19 juni bröt strejken ut i Stockholm och i Umeå. 1 400 bussförare strejkar och Rättvisepartiet Socialisterna, bl a RS kommunfullmäktigeledamot Lina Rigney Thörnblom, besökte flera garage och slogs av den beslutsamhet och kampvilja som råder.

Den viktigaste frågan är självklar, rätten till samma arbetsvillkor efter ett övertagande.
- Det är inte mer än rimligt att ha en fast anställning när man har jobbat i flera år. Lycka till att övertyga en bank att du ska få ett lån när du får en ny anställning vart fjärde år. Du måste ha en fast anställning för att få en bostad, säger Stefan Andersson som har varit bussförare i 7 år och nu jobbar vis Söderhallen.

Många som RS pratade med påpekade att det här är en del av systemet:
- Den här strejken är viktigare än någonsin. Man försöker dumpa och urholka kollektivavtal, understryker Julio Vergara vid Söderhallarna.

Julio Vergara och
Tritte Piatos Triantafillos
Foto: Lina Rigney Thörnblom
- Det är ett steg i riktning för att försämra LAS, fyller hans kollega och fackkamrat Tritte Piatos Triantafillos i.

På Slussen samlades en del av de strejkande bussförarna i en mindre manifestation för att "visa upp sig" och prata med media. Där träffade vi bland annat Tommy.
- Hej Tommy, vi träffades ju på förra strejken. Vad har hänt sen sist?
- Företagen tar bort våra förmåner. Vi strejkade oss till 15 min kisspaus 1998, den är nu 10 min och de vill ha ner det till 6.


Ivo Tonkovic och Eva Svensson
Foto: Elin Gauffin
- Jag har jobbat i 27 år som bussförare. Det här är fjärde strejken. Samma kampvilja finns nu som då. Det som är tråkigt är efteråt när folk vill gå ur facket. Förra gången höll Kommunal på att avbryta strejken mitt i vilket sänkte sammanhållningen. Det vore mycket bra med en massiv manifestation av stödet. Alla inser ju att vi har omänskliga villkor, berättar Eva Svensson.

- Vi är trötta på utvecklingen i branschen, hela offentliga sektorn har utsatts för nedbantningar i och med Alliansen. Det började redan 1986 med riksdagsbeslutet om avregleringar, berättar Ivo Tonkovic som är arbetsplatsombud på Söderhallen.

Reza Forghani
Foto: Anna Löfgren
På Råsta-garaget i Stockholm, som är omtalat för att ha bland de sämsta villkoren, träffade vi Reza Forghani som är huvudskyddsombud där.

- Just nu står arbetsgivarna och facket långt bort från varandra. Men med tanke på att SEKO imorgon börjar strejka så blir det ett stort tryck, det kan leda till att kraven går igenom.

- SL kräver att det ska vara bra och säker körning. Men om vi inte får minst 11 timmar mellan passen kan vi inte garantera det. Lagen säger 11 timmar, men det gäller inte för bussförare, för oss är det 9 timmar. Det hade kanske funkat om vi hade 9 timmar hemma, men nu ska vi ta oss till och från jobbet också.

- Just nu känns det positivt. Just att vi visar att vi är redo att ta fajten. Det är en positiv grej. Vi hoppas att Kommunal, SEKO och alla andra berörda visar handlingskraft. Visar man svaghet nu så drabbar det hela arbetarrörelsen. Nu är det dags att kämpa ordentligt, för mänskliga krav.

RS besökte även garaget i Södertälje. Kampstämningen var mycket bra och de politiska diskussionerna livliga och intressanta.
Samtidigt som RS uppmanar alla att stödja strejken så finns det de som agerar strejkbrytare. Fria Moderata Studentförbundet har satt in en strejkbrytarbuss med det passande namnet Amalthea, provocerande döpt efter en historisk strejkbrytarbåt som sprängdes i luften.

Kommunals strejk kommer att fortsätta och även utvidgas på måndag.

Redan imorgon träder SEKO:s strejkvarsel i kraft. RS fortsätter att följa och rapportera från strejkerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.