Drygt 100 deltagare hade kommit till mötet på ABF-huset som öppnades av Theo Bodin från gruppen Socialistiska läkare. Han påminde om att nära 90 procent av befolkningen tycker att vinsterna i välfärden borde återföras till verksamheten.
Bakom Folkkampanjen för gemensam välfärd står en rad nätverk som har gått samman för att mobilisera till manifestationer den 21 september. De gemensamma kraven är:
• Stoppa vinsterna.
• Stoppa nedskärningarna.
• Försvara och utveckla den gemensamma välfärden.
Flera aktivister belyste med inspirerande tal och konkreta fakta varför denna kampanj behövs.
Först ut var Sanna Tefke (RS), vårdbiträde i hemtjänsten och aktiv i Kommunal som påminde om Carema-skandalen, där det bland annat vägdes blöjor på äldreboenden.
– Allt färre personal tvingas göra allt mer. De gamla får betala i utebliven vård, anhöriga får gå ner i arbetstid för att vårda och vi anställda betalar med våra ryggar för att riskkapitalisterna ska tjäna pengar.
– Hög tid att säga stopp!, avslutade Sanna.
Jonny Nadelius, vice ordförande för SEKO Stockholm, informerade om att SEKO Stockholm stödjer kampanjen.
Han berättade om hur anställningsvillkoren urholkas genom upphandlingssystemet, där anställda har kontrakt bara så länge som företaget som sköter tunnelbanan har uppdraget. Den offentliga verksamheten bolagiseras med en allt mer slimmad organisation med tillfälliga anställningar. Ju färre vagnar som repareras, desto bättre bonus!
– Nu är det nog!, deklarerade My Morin från Sjuksöterskor ryter ifrån. Hon påminde om en lag om att den som har störst behov ska ges företräde. Som sjuksköterska ska man ingripa om hälsan för någon patientgrupp är hotad. Den är hotad. Girighet, New Public Management och vinster omöjliggör hälso- och sjukvårdslagen.
– Varje dag måste vi bära skygglappar för att klara av alla moraliska kval när vi inte lyckas ge god vård.
Kajsa Heinberg från gruppen Nu bryter vi tystnaden berättade:
– Vi socialarbetare har organiserat oss för att protestera mot nedskärningarna. Dåliga arbetsvillkor gör att vi inte kan hjälpa våra klienter som vi ska. Nedskärningarna i försäkringar, besparingar, arbetslöshet påverkar människorna och behöver förebyggande arbete som kräver tid.
– Att följa socialtjänstlagen måste gå före att följa budgeten, avslutade Kajsa.
Britta Ring, pensionär och engagerad i Gemensam Välfärd liknade i sitt tal hemtjänsten vid ett löpande band: värma mat 10 minuter, toabesök 10 minuter, dusch 15 minuter o s v.
Det finns 100-tals privata företag som får betalt för varje åtgärd. Det betyder att de pressar in så många åtgärder som möjligt i varje anställds arbetsschema. Kommunerna bidrar genom att pressa priserna för åtgärderna så mycket det går.
– Det finns en inbyggd motsättning mellan vinst och kvalitet.
Om en liknande utveckling inom kollektivtrafiken vittnade Peter Boström, klubbordföranden för Kommunal på Södertäljebuss.
Busstrafiken är det område där kommersialisering har pågått längst. I varje försäljningsprocess pressas summan till lägsta möjliga pris. Till exempel har Arriva, som vann upphandlingen för busstrafiken i bland annat Bromma, legat 23 procent lägre än nästkommande anbud.
– Valfrihet har lett till ökad skolsegregering, poängterade Lilian Berglund Wallin, f d rektor:
– Skolan har varit under attack sedan 80-talet och tvingas agera som företag. Man har dragit ned på kuratorer, på vaktmästare och studierektorer och administration har lagts på lärare. Lärandet kan inte rationaliseras och lärararbete går inte att effektivisera.
Arne Johansson (RS), aktiv i Järvas Framtid, höll ett kort anförande angående kravallerna i Husby. De senaste dagarna har folket varit ute och demonstrerat mot polisbrutaliteten och vandaliseringen.
– Vi kommer att hålla en förortskonferens 1 juni och stödja Folkkampanjen för gemensam välfärd, berättade han.
Flera arbetsgrupper för t ex vård, skola, äldreomsorg och kollektivtrafik bildades under mötet, som kommer att fortsätta arbetet med mobiliseringen. Deltagarna var överens om att mötet var en jättebra och entusiasmerande start på folkkampanjen inför demonstrationen den 21 september.
Katja Raetz
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.