I marginalen
Av Per Olsson
- - - - - - - - - -
SvD DN
- - - - - - - - - -
Telia Soneras vd Lars Nyberg sparkades i förra veckan från sin post. Med det vill ägarna – svenska staten är störste ägaren med 37,53 procent av aktierna följt av den finska staten som äger 11,7 procent – få det att se ut som om man agerar.
På frågan varför det tog så lång tid säger finansmarknadsminister Peter Norman (M) att han redan 2010 frågade Telias ledning om det fanns några oklarheter angående Uzbekistan.
– Men jag fick lugnande svar, säger Peter Norman till Svenska Dagbladet den 1 februari. Som man frågar får man svar.
Redan 2007 hade Telia Soneras nu sparkade vd varit på besök i diktaturens Uzbekistan. När han kom hem berättade han stolt om att han träffat Gulnara Karimova, som är dotter till landets diktator Islam Karimov.
En träff med diktaturfamiljen var detsamma som en förhandling om storleken på mutan. Den mutan måste ha varit stor eftersom Telia Sonera först fick köpa en 3G-licens och mycket mer i landet av ett Gibraltarregistrerat bolag som hette Takilant; som av en händelse kontrollerades detta bolag av diktatorn Karimovs dotter Gulnara. Och Peter Normans företrädare Mats Odell (KD) gav sin välsignelse till Uzbekistanaffärerna.
Efter Uzbekistan har det avslöjats att Telia Sonera mutat sig fram i hela Centralasien och andra delar av världen.
Det gick så långt att även affärstidningen Veckans Affärer tvingades konstatera att när man ”följer spåren efter Telia Soneras affärer är det uppenbart att de har med sig en pant i sina förhandlingar. Den panten är den svenska staten... Det är alltså inte vapenpengar eller maffiametoder som finansierar och står bakom den här verksamheten. Nej, det är regeringen Reinfeldt som man har med sig som lockbete.”
Så sent som den 16 oktober 2012 heter det i ett pressmeddelande från Telia Sonera att: ”Vår närvaro på svåra marknader som exempelvis Uzbekistan, Tajikistan och Kazakstan [sic!] bidrar långsiktigt till demokratiutveckling och mänskliga rättigheter”.
Främja mänskliga rättigheter och demokrati, genom att bli diktaturkramare. Man måste vara finansmarknadsminister om man ska på tro på sådant.
Telia Sonera har med regeringens goda minne sedan 2007 ”samarbetat med diktaturer som Uzbekistan, Kazakstan, Tadzjikistan, Azerbajdzjan, Georgien och Vitryssland, genom att sälja telefonsystem som regimerna kan kontrollera medborgarna med” (SVT:s Uppdrag granskning).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.