|
Mattias Bernhardsson,
RS kommunfullmäktigeledamot
i Haninge och ombud skriver i
Dagens Samhälle |
- 27-årige Sercan hittades livlös i arresten på Handens polisstation i Haninge i juli 2011. Han tog sitt liv efter nästan 24 timmar i cellen. Han nekades den vård han behövde och uttryckligen begärde. Det är inte ett isolerat fall. Under 2011 rapporterades 128 incidenter med skador eller dödsfall i polisens arrester, skriver de anhörigas ombud Mattias Bernhardsson i Polistidningen.
Sercans syster
Selda Bicen,
Mattias Bernhardsson,
Dominique Tuominen och sångaren
Moulay Ismail Skalli ElHachimi uppmanar nu folk att ställa sig bakom kampanjens krav och maila Rikspolisstyrelsen och Justitieministern. De kräver ett stopp för privata bolag i arresten samt att arrestlokalerna på Handen byggs om.
Till facebook-eventet
|
Dominique Tuominen |
- Det är fel att anställa privata bolag i Sveriges häkten/arrester. Privata bolag som anlitas av rikspolisstyrelsen, kvalitetssäkras sällan och saknar ofta adekvat kompetens för yrket. Det bevittnar många omständigheter som rör dödsfall och vanvård i flera arrester runt om i Sverige. Polisen ska bevara ordning, inte skapa kaos. Att behandla alla invånare lika oavsett ska vara en regel inget undantag. Den karga verkligheten ser inte ut så idag. Människor som dött under polisens regi börjar växa i antal, frustrationen hos anhöriga till dem döda börjar höras från fler håll. Polis och myndigheter måste börja ta sitt ansvar. För att påverka polis och myndigheter krävs att vi inte blundar för orättvisor att vi inte backar. Vi måste argumentera för våra rättigheter och visa att vi står upp för det vi tror på, säger Dominique Tuominen som är aktiv i kampanjen och gjort research om Rikspolisstyrelsens upphandlingar, inför de anhörigas JO-anmälan förra året.
|
Moulay Ismail Skalli ElHachimi |
- Vi har brevkampanjen för att uppmärksamma problemet som uppstår när medborgares trygghet begränsas med privata vaktbolag/företag. Allt blir en pengafråga med privata intressen som inte har samma skyldighet som andra att ha krav på utblidning och kompetens, säger Moulay Ismail Skalli ElHachimi, aktiv i kampanjen och sångare i 'Slag från hjärtat'.
- Bästa sättet att hedra min bror är att kräva förändring så att ingen annan drabbas. Om vi är många som mailar Rikspolisstyrelsen och Justitieministern ser vi till att de inte glömmer, uppmanar Selda Bicen, Sercans syster och aktiv i kampanjen.
|
Selda Bicen |
De anhörigas ombud Mattias Bernhardssons har skrivit debattartiklar med lite olika inriktningar i Dagens Samhälle, i Polistidningen och i ST-fackets medlemstidning Publikt.
- Det handlar om att leva upp till det ansvar man har för människors liv när de befinner sig i polisens förvar och tillsyn. Det handlar också om de anställdas arbetsmiljö och skyldigheten att följa arbetsmiljölagen. Självmordet påverkade samtliga anställda i tjänst. Många mådde väldigt dåligt. Ingen önskar att detta upprepas, i vetskap om att rätt åtgärder hade kunnat förhindra det, skriver Mattias Bernhardsson i Publikt.
Läs tidigare artiklar på RS Haninge:
> Manifestation ett år efter Sercans död
> Delseger mot polisen
> Rikspolisstyrelsen JO-anmäls för vållande till annans död
> 200 demonstrerade utanför polisstationen: "Varför är Sercan död? Pappren på bordet, nu!"
> 100 på stormöte när oberoende utredning av polisen presenterades
> Oberoende utredning av självmord i arrest
Media från jan 2012:
> Sveriges Radio: "Säkerhetsbrister i polisarresterna" (15 min långt reportage, intervju med anhöriga och Mattias Bernhardsson)
> Sveriges Radio: "Dålig kontroll på farliga arrestceller"
> Sveriges Radio: "Det är en kostnadsfråga"
Turkisk media
> Politika
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.