- - - - - - - - - - -
AB1 AB2 AB3 SR1 SR2 SR3 SR4 SR5
- - - - - - - - - - -
Sverige upplever en gruvboom utan tidigare motstycke. De pågående gruvsatsningarna beräknas skapa cirka 5 000 nya jobb. Branschorganisationen Svemin hoppas på en tredubbling av produktionen fram till 2025, vilken enligt deras beräkningar skulle ge så mycket som 50 000 nya jobb i gruvor, transport, service och maskintillverkning.
Foto: Fredric Alm /LKAB |
Samtidigt höjs alltfler röster om att exploateringar på många håll hotar hållbar och långsiktig försörjning, den sista orörda naturen och även livsviktiga vattentäkter för hundratusentals människor.
Medan statliga LKAB och svenska Boliden främst bygger ut befintlig gruvindustri eller återöppnar stängda gruvor prospekterar utländska spekulanter till stor del i oexploaterade områden. Det handlar om kanadensiska, amerikanska, brittiska och australiensiska gruvbolag som i Sverige hittat en av världens mest liberala minerallagar och snabba handläggningar.
Sjaunja, Europas viktigaste våtmarksområde, inom Laponia världsarvsområde är hotat av gruvplaner Foto: Mattias Bernhardsson |
Sverige har blivit ett lågprisland för de multinationella gruvbolagen och toppar t ex Världsbankens lista över var gruvverksamhet är billigast och har högst avkastning i en jämförelse mellan 20 länder som Kina, Australien, Chile, Sydafrika och Kanada. Forskningsinstitutet Fraser Iinstitute placerar Sverige på sjunde plats av alla länder i den senaste mätningen.