Per Olsson
Som vanligt, tvingas man säga, kräver det så kallade försvaret mer pengar. Denna gång handlar det, hävdar försvarsmakten, om att man behöver dryga 3 miljarder kronor i extra påslag för att kunna klara sitt ”nuvarande uppdrag”. Vad detta ”uppdrag” nu är förutom att delta i olika imperialistiska krigsäventyr kan ingen specificera.
Sedan drygt ett år råder ”internationell tjänstgöringsskyldighet” inom försvaret. För minröjare och helikopterpersonal innebär det en näst intill ständig utlandstjänstgöring, enligt Sydsvenskan den 25 april.
Hur som helst, den som inte är beredd på krigsplacering i annat land har inte längre någon plats i försvaret.
– Den som säger nej till utlandstjänst överhuvudtaget bör fundera på en annan arbetsgivare än Försvarsmakten, säger Per-Olof Stålesjö, personaldirektör inom Försvarsmakten, till Sydsvenskan som svar till Officersförbundets (officersfacket) vädjan om färre i utlandstjänst.
I hemlighet har det svenska försvaret, med politikernas stöd, gått med i Nato. ”Sammantaget kan konstateras att den nya inriktningen av det svenska försvaret ligger helt i linje med vad som generellt förordas inom Nato”, skrev regeringen stolt på sin hemsida i fjol. Varhelst Nato krigar, övar eller möts finns representanter från Sverige med. Även officersutbildningen sker enligt Natostandard.
På Natos nästa toppmöte i Chicago, med USA:s president Barack Obama som värd, under Kristi himmelsfärdshelgen, kommer statsminister Fredrik Reinfeldt att finnas på plats.
”Insatserna i Afghanistan och över Libyen har visat att Sverige både har förmåga och vilja att verka i Natos krishantering. Det har givit oss väldigt mycket goodwill, inte minst i Vita huset”, upplyser Svenska Dagbladets ledarskribent Claes Arvidsson.
– Vi har hört att när högre chefer inom Nato vill ha något särskilt viktigt uppdrag utfört ser de gärna att svenskar gör det. Då vet de att de får bra material som är analyserat med kvalitet, erkände Fredrik Bergman som var platschef för den svenska insatsen i Libyen.
Efter Libyenkriget har regeringen öppnat för fler svenska krigsuppdrag utomlands. Det har även nämnts att övervakning av flyktingströmmar utomlands kunde vara något för svenska försvaret.
För krig mot bland annat flyktingar vill försvaret ha mer pengar.
Det är hög tid att plocka fram den gamla parollen: Inte ett öre – inte en man till militären!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.