fredag 27 januari 2012

Zhang Shujie vittnade i riksdagen: "Jag greps av Kinas säkerhetspolis"

Zhang Sjujie talar
 – Jag blev varnad att jag kunde få flera års fängelse för ”kontakt med en förbjuden organisation” och för ”brott som rör rikets säkerhet”. Det berättade Zhang Shujie, socialist från Kina, på en hearing i riksdagen på torsdagen. Förtrycket i Kina ökade kraftigt under 2011 på grund av att regimen skrämdes av revolutionerna i Egypten och Tunisien.

Riksdagsledamot skriver under
Zhangs namnlista
Den långväga gästen “Longhair”, Leung Kwok-hung, socialist och ledamot i Hongkongs parlament, uppmanade Sveriges politiker och myndigheter att Zhang måste få stanna i Sverige. Han berättade bland annat om en vän till honom som på 1980-talet greps av säkerhetspolisen i Kina, men vägrade bli deras spion och dömdes till 10 års fängelse i Kina.

Hearingen om kampen för demokratiska rättigheter och den kinesiska statens repression arrangerades av Vänsterpartiet och dess talesperson i flyktingspolitiska frågor, Christina Höj Larsen. Talade gjorde också representanter för oberoende kinesiska Penklubben, Amnesty International och den erfarne advokaten i många flyktingfall, Sten de Geer.

Christina Höj Larsen intervjuas
Zhang var första talare:
– I början av 2011 var den kinesiska diktaturen livrädd för vågorna av globala protester från Egypten och Tunisien. Och för nästan exakt 11 månader sedan arresterades jag och anklagades för att ha kopplingar till en ”förbjuden organisation”, CWI. Poliser från Statens Säkerhetsbyrå förde mig till ett hotell. De gjorde en fullständig kroppsvisitation och tog mitt bälte, mobil, nycklar och andra saker som jag hade på mig.

Zhang intervjuas
Ingen visste var han var och poliserna hotade att de kunde hålla honom hur länge som helst, han skulle kunna “försvinna”. Han förhördes i närmare 30 timmar, ofta stående, utan mat och utan sina glasögon.
Poliserna krävde information om CWI i Kina och Hongkong, Socialist Action, men också om parlamentsledamoten “Longhair”, Leung Kwok-hung, i Hongkong. De hotade Zhang med ett långt fängelsestraff.



– Jag hade inget annat val än att gå med på polisens krav. Men jag lyckades kontakta mina CWI-vänner i hemlighet dagen efter och berättade vad som hänt.
– Hellre än att bli en spion för diktatur, valde jag att lämna Kina - för att bryta loss kedjan polisen hade placerat runt min hals. Detta var det enda sättet jag kunde försvara min rätt att tala, inte tystas som så många tystas av statligt förtryck.
Tillfälle gavs när polisen tryckte på för att han skulle åka till ett möte i Hongkong för att spionera på deltagarna. Han kunde fly med hjälp av Joe Higgins, som sitter Irlands parlament, och “Longhair”.

Zhang gav också den politiska bakgrunden till att regimen i Peking särskilt fruktar socialister och arbetarkamp:
– En anledning till den kinesiska regeringen har möjlighet att utöva denna grad av förtryck idag är att de flesta länder och regeringar bryr sig mycket mer om att göra affärer än om förtryck, tortyr eller diktatoriskt styre. Diktaturen har bra stöd utanför Kina från stora företag. I gengäld har dessa företag gjort Kina till världens sweatshop, slavfabrik.

Zhang har skrivit artiklar och är medförfattare till en bok om arbetarnas situation och kamp:
– Situationen är så dålig att arbetare till och med hotat att begå kollektivt självmord, som vi såg i Hubei-provinsen i början av denna månad. Detta var på Foxconn – ett Taiwan-ägt företag som gör iPhone till Apple. Chefen för Foxconn sa i förra veckan i pressen att det var svårt att hantera ”en miljon djur” - han talade om hans 1 miljon anställda i Kina!
– Politiska förändringar - verklig demokrati - kommer inte från ovan, som en gåva från så kallade ”reformvänliga” ledare. Detta gäller i Kina och överallt annars - som vi ser i Egypten. Demokratisk förändring har alltid kommit underifrån - det måste vinnas genom masskamp. Det är därför jag är socialist - en internationell socialist - och därför förföljs och hotas jag av den kinesiska polisstaten.
Christina Höj Larsen, Vänsterpartiet, tackade för hans vittnesmål:
– Jag vill tacka särskilt Zhang Shujie för hans väldigt modiga och personliga tal som gav av en bild av hur livet är för många i Kina.

Zhang Yu från oberoende kinesiska Penklubben visade hur straffen för utvalda regimkritiker blivit hårdare under de senaste åren. Den mest kände, Liu Xiabo som fick Nobels fredspris 2010, dömdes 2008 till 11 års fängelse och hans fru är försvunnen sedan ett år tilllbaka. Flera andra dömda - t ex uiguren Hailate Niyazi och Dokru Tsultrim som slog larm efter jordbävningen i Yushu - är det heller ingen som vet var de finns.
Enbart den senaste månaden har ytterligare tre kända regimkritiker dömts till mellan 9 och 10 års fängelse, bland annat för “kontakt med en kinesisk organisation baserad utomlands”.

“Longhair”, Leung Kwok-hung, jämförde i sitt tal Zhang med de båda svenska journalister som nyligen dömts till 11 års fängelse i Etiopien, Martin Schibbye och Johan Persson,och sa att Sverige måste kräva frihet för dem och samtidigt ge Zhang Shujie rätt att stanna i Sverige.
– Zhang är ett av offren för upptrappad repression i Kina. Säkerhetsstyrkornas budget i Kina är i år för första gången större än militärbudgeten. 1,3 miljoner hemsidor stängdes under 2011, sa “Longhair”, som också berättade att han själv är förbjuden att besöka Kina sedan två decennier tillbaka.

Elisabeth Löfgren, pressofficer på svenska Amnesty International, gav exempel på hur stora IT-bolag som Yahoo och Google sitter i knät på regimen i Peking. “Money talks”, som hon sa.
– 130 personer arresterades efter uppmaning om att samlas till en protest i februari förra året, sa Elisabeth Löfgren. Ett annat exempel är Chen Wei, som nyligen dömdes till 10 års fängelse efter att ha publicerat en artikel på internet. Ytterligare en aktivist, advokaten Chen Guangcheng, bevakas av upp till 100 säkerhetsvakter som misshandlar de som besöker hans bostad.

De riksdagsledamöter och journalister som deltog fick omfattande information om den ökade repressionen i Kina. Zhang Shuijie har möjlighet att att få starkt stöd för sin appell:
– Jag tänker driva en kampanj för att avslöja de statliga säkerhetsstyrkornas verkliga roll och en diktatorisk regim som inte har något gemensamt med socialism eller med arbetarnas och fattigas intressen.

Av Offensivs reportrar

Offentliga möten med Zhang Shuijie och “Longhair”, Leung Kwok-hung
GÖTEBORG: Fredag 27 januari - kontakta Stefan Berg på telefon 0707 – 56 54 01
STOCKHOLM: Lördag 28 januari, 14.00 ABF-huset, Sveav 41, T-bana Rådhuset


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.