söndag 15 januari 2012

Räddar banker men inte fattiga

För storbankerna är det bara att köra på. Vinsterna betalas av spararna och skulle det gå illa så blir det skattebetalarna som får betala.
Men tänk om staten istället stöttade de som drabbades av bankernas svindlande affärer, hur mycket skulle det kosta? I USA har man tittat på detta.
År 2008 beslöt USA:s regering att spendera svindlade 700 miljarder dollar, över 5 000 miljarder kronor, för att rädda bankerna. En summa som ska jämföras med att det enligt FN skulle kosta 195 miljarder dollar (1 350 miljarder kronor) per år att mätta alla världens invånare. Men kapitalistiska regeringar räddar hellre banker än svältande.



Hur som helst, forskare vid Federal Reserve Bank of Boston, som är en del av den amerikanska centralbanken, räknade år 2009 på vad det hade kostat att hjälpa de människor som förlorat jobbet och som inte längre kunde betala av sina lån när värdet på deras hem rasade. ”Notan stannade på 50 miljarder dollar, mindre än en tiondel av kostnaden för den amerikanska statens bankpaket. Och med vissa modifieringar hävdar forskarna att siffran skulle kunna trimmas till beskedliga 1 (!) miljard dollar”, enligt Andreas Cervenka på SvD Näringsliv.
Medan staten räddat banker har vanliga människor förlorat jobb och hem. I början av 2011 var det en av tio amerikaner med bolån som hade förlorat sina hem och antalet utmätningar bara fortsätter att öka. Prognoserna pekar mot att 10 miljoner bolånetagare i USA riskerar utmätning under 2012.

De amerikanska bankerna har däremot blivit vinstmaskiner igen. Med hjälp av det statliga bankstödet har de stora bankerna slukat de små. ”JP Morgan, Wells Fargo och Bank of America, som tillsammans fick 95 miljarder dollar [660 miljarder kronor] i statligt stöd, kontrollerar nu 33 procent av alla amerikanska sparkonton. Det kan jämföras med 21 procent före krisen. På bolån har de tredubblat marknadsandelen. Om Citigroup räknas in har kvartettens tillgångar sedan 2007 ökat med 56 procent till 7 700 miljarder dollar (53 000 miljarder kronor), ungefär 22 gånger Sveriges BNP”, skrev Svenska Dagbladet 2010. Samtidigt rankas USA numera som sämst av alla ”utvecklade ekonomier” vad gäller inkomstfördelning, medellivslängd och skolresultat. Däremot är det inget annat land som sätter så många fattiga och hemlösa i fängelse.
Inte undra på att 70 procent av amerikanerna anser att samhällsutvecklingen går i helt fel riktning.

Per Olsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.