Sanna Tefke |
– Den här förtroendekrisen måste bli en signal till facken om att ta upp kampen för välfärd utan vinst, säger vårdbiträdet Sanna Tefke som också är ersättare för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge kommunfullmäktige.
Carema och Attendo har bokstavligen tagits på bar gärning. Enligt en granskning av Dagens Nyheter som visar att det inte handlar om några enstaka dåliga äpplen görs drygt en anmälan varannan dag till Socialstyrelsen om underbemanning, undernärda åldringar, uteblivna promenader, avstängda trygghetslarm o s v. Varav bara sex procent leder till en inspektion på plats.
Underbemanningen, driven av både underbudskonkurrens och extrema vinstkrav, är systematisk. ”Den bästa förbättringsidén är den där jag kan spara timmar och minuter”, heter det på ett av korten i ett pedagogiskt spel på äldreboendet Kastanjen i Stockholm som Carema använt sig av för att trimma personalen i sin vinstfilosofi.
– Bemanningen är lägre än tidigare och undersköterskor och sjuksköterskor ska dessutom städa, tvätta, laga mat samt sköta sitt ansvar för hälsa och omsorg och dokumentationen som tidigare utfördes av läkarsekreterare, konstaterade Kommunals ordförande Anneli Nordström dagen innan julafton.
Som om en vinst på över 30 procent inte vore nog har Carema och andra riskkapitalbolag också satt i system att smita från skatten genom att trixa med skyhöga internräntor på lån från sina ägare Triton och KKR i skatteparadis.
”Carema-gate” har gett riskkapitalisterna en sån stjärnsmäll att de tvingats ta räkning och i stora helsidesannonser lova att betala skatt, samtidigt som till och med Moderaterna i Stockholm har ansett sig tvingade att tillfälligt stoppa alla upphandlingar av äldreboenden och att återta Koppargården i kommunal regi.
Då borde det vara ett gyllene läge för initiativ till ett bredare motstånd mot privatiseringspolitiken som inte låter sig hejdas av den handlingsförlamade oppositionen i S, V och MP.
Som Offensiv har berättat om, kom Kommunal före jul aldrig till skott med den protest som Stockholmsavdelningens representantskap i november faktiskt beslutade om.
Sanna Tefke och Göran Gustafsson, två av de som argumenterade för detta på representantskapet, tog före jul initiativ till ett nytt nätverk under rubriken Välfärd utan vinst.
– Vi vill i första hand ligga på Kommunal och LO-distriktet för att genomföra en större protestaktion där de bjuder in allmänheten, men vi är också beredda att ta egna initiativ, säger de.
Den 11 januari hålls ett planeringsmöte i ABF-huset.
Stockholm är antagligen den huvudstad i Europa där störst andel skattefinansierad vård, skola och omsorg utförs av vinstdrivande företag. Till exempel bedrivs redan 60 procent av äldreomsorgen i Stockholm i privat regi, liksom mer än hälften av alla gymnasieskolor.
Medan hemtjänsten drivs av hundratals små företag är äldreboendena helt i de största riskkapitalbolagens klor.
I mitten av februari beslutar Hälso- och sjukvårdsnämnden om vilket riskkapitalbolag som vinner den helt mörklagda och skandalösa lågprisupphandlingen av S:t Görans sjukhus, som alla fack på sjukhuset har protesterat emot. Striden tros stå mellan Capio, Aleris och ett okänt utländskt företag. Upphandlingen till ett värde av 11-14 miljarder kronor på tio år är enligt Kommunals ordförande på sjukhuset Kevin Thompson norra Europas hittills största.
– Den prissänkning på 5 procent som det kan leda till, utöver årliga sparkrav på 2 procent och straffavgifter för kvalitetsmissar, kommer i nästa steg att motivera motsvarande nedskärningar på alla sjukhus, varnar Kevin Thompson.
Det är utifrån sådana lägen som en ny kampanj mot privatiseringarna måste ta avstamp.
Arne Johansson
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.