Av Per Olsson
Världens börser rasade ordentligt i förra veckan. Raset den 18 augusti var ett av historiens största. Stockholmsbörsen föll med dryga 6 procent. På andra aktiebörser föll kurserna nästan lika mycket, vilket i pengar räknat betyder en värdeminskning på tusentals miljarder dollar.
De bakomliggande orsakerna till årets börskrasch är flera. De globala börsrasen inleddes i slutet av juli efter rapporter om att USA:s BNP (bruttonationalprodukt) bara steg med preliminärt 1,3 procent i årstakt under det andra kvartalet, vilket var betydligt mindre än vad ”marknaderna” hade hoppats på. Sedan dess har de dystra signalerna från USA avlöst varandra.
Bara några dagar efter att USA:s BNP-siffra för andra kvartalet presenterats, slöt Obama och Demokraterna en krisuppgörelse med Republikanerna som aviserade kraftiga nedskärningar i de kommande federala budgeterna, vilket skulle försvaga en redan ytterst svag ekonomisk återhämtning i USA. Det i sin tur bara ökade pessimismen på världens börser och oron över att USA var på väg mot en ”double-dip” – en ny ekonomisk nedgång efter en stapplande återhämtning som gått de flesta amerikanska hushållen förbi. Nästan en av tio amerikaner är fortfarande utan jobb.
Läs resten
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.